De receptioniste lachte nog zo vriendelijk, maar eigenlijk wisten we al waar we beland waren. In een oud Sovjet hotel. Tijdens onze reis door Rusland hadden we wel vaker dit soort grijze slaapfabrieken gezien. Ik bedoel, niets mis mee hoor. Het is schoon en degelijk, maar gezellig is anders. We hadden een kamer op de vierde verdieping en dus stapten we in de lift. Of moet ik zeggen, propten we onszelf de lift in. De ruimte zal omgeveer één bij twee meter zijn geweest. Nogal lastig met twee koffers in de hand. Eigenlijk was de lift al een voorbode voor het ruimtegebruik in dit hotel. Ik kan onze hotelkamer als niets anders beschrijven dan een opgeleukte walk-in kledingkast. Van schrik heb ik er zelfs geen foto van genomen. Snel hebben we de koffers op bed gegooid (waar anders?) en meteen de deur weer dichtgetrokken om richting de stad te gaan. Daar kwamen we ten slotte voor. Terug in de lift keken we elkaar aan en schoten we in de lach. Eigenlijk zijn die oude Sovjet hotels ook wel weer grappig.
We bevonden ons op dat moment in Veliki Novgorod, onze laatste stop tijdens onze reis door Rusland. Zoals je leest waren de eerste minuten hier nog niet heel sterk, maar gelukkig maakte de stad een hoop goed. Veliki Novgorod betekent ‘Grote Nieuwe Stad’, wat ironisch is want het is één van de oudste steden van Rusland. Groot is het zeker niet. Met een ruime 200.000 inwoners behoort het tot de categorie kleinere steden in west-Rusland. De geschiedenis van Veliki Novgorod loopt volgens de kronieken terug tot het jaar 859 wat deze stad nog ouder maakt dan Praag. Veliki Novgorod was eeuwenlang een rijke handelsstad dat onderdeel uitmaakte van de Hanze-steden. De strategische ligging aan de rivier Volkhov zorgde voor een machtige economische positie. Bovendien is de stad buiten schot gebleven van de Mongoolse invasie en de daaropvolgende eeuwenlange overheersing, waardoor het zijn oude karakter heeft behouden. Het historische centrum staat dan ook vol met monumenten. In dit artikel vertel ik je over mijn favorieten. Laat de uivormige koepels maar komen!
Het hart van de stad: het Kremlin
In Veliki Novgorod (vaak afgekort tot Novgorod) vind je het oudste Kremlin van Rusland. Het bouwwerk stamt uit de elfde eeuw en werd toen ‘Detinets’ genoemd. Opvallend is de ellenlange muur dat zich een weg kronkelt om de vestiging heen. De muur is bijna anderhalve kilometer lang en wordt om de paar meter onderbroken door indrukwekkende wachttorens. Het Kremlin is de trots van Rusland en is daarom ook afgebeeld op het Russische bankbiljet ter waarde van 5 roebel. Op ditzelfde biljet staat ook de ruim negenhonderd jaar oude Sint Sophia kathedraal dat zich binnen de muren van het Kremlin bevindt. Een prachtig staaltje orthodoxe kerkarchitectuur met vier opvallende zilverkleurige uienkoepels. Tegen de tijd dat ik in Novgorod aankwam had ik al heel wat koepels gezien, maar de kleur zilver was nog niet zo vaak gepasseerd. Naast orthodoxe kerken vind je hier ook het gietzwarte monument ‘Milennium of Russia’. De vorm heeft wat weg van de klokkenbel die ook in het Kremlin van Moskou staat, maar hier in Novgorod hebben ze er wat meer mee gedaan. De buitenkant is vormgegeven door prominente Russische figuren die tussen de negende en de negentiende eeuw een belangrijke rol hebben gespeeld. Van Rurik en prins Vladimir tot tsaar Ivan de Verschrikkelijke en Catharine de Grote. Ze komen allemaal voorbij. Het is wat nationalistisch, maar ook wel weer leuk om te zien.
Yaroslav Court, het oude handelscentrum
Aan de achterkant van het Kremlin vind je de oevers van de rivier Volkhov. Deze rivier verdeelt Novgorod in feite in twee kanten: de ‘Sophia-zijde’ (o.a. met de Sint Sophia kathedraal en het Kremlin) en de ‘handelszijde’. Deze laatste kant kun je bereiken via de speciale voetgangersburg die het Kremlin verbindt met de overkant. Aan de ‘handelszijde’ stond eeuwenlang het houten paleis van prins Jaroslav de Wijze, een van de meest populaire vorsten van Novgorod. Hij schreef in de elfde eeuw de eerste wetten van Rusland. Vandaar dat dit deel ook wel het ‘rechthuis van Jaroslav’ (in het Engels: Yaroslav Court) wordt genoemd. Helaas heeft het paleis de 21e eeuw niet gered, maar gelukkig andere delen wel. Zo vind je hier de restanten van de witte handelsarcade van Novgorod. In zijn hoogtijdagen was dit de drukste plek van heel Novgorod waar de middeleeuwse handelslieden hun koopwaar aan de man brachten. Achter de arcade staat een groen parkje met in totaal zes kerkjes, ieder met een eigen vorm. De kerken bevinden zich op nauwe afstand van elkaar en staan symbool voor de hoeveelheid macht en geld dat ooit hier aanwezig was. Mijn persoonlijke favoriet was de Kerk van Sint Paraskeva door de mooie combinatie van een wit dak en een bakstenen muur.
Het oudste mannenklooster van Rusland: Joerievklooster
Volg je de rivier Volkhov verder zuidwaarts, dan kom je uit bij het Joerievklooster (in het Engels het St. George klooster genoemd). Dit is een van de oudste actieve mannenkloosters van Rusland waarvan de bouw dateert uit de twaalfde eeuw. Het klooster is niet heel bekend onder de toeristen en daardoor voelt het echt als een inkijkje in het orthodoxe leven. De reden waarom dit klooster mij zo is bijgebleven is door het schattige hoekkerkje aan de rand: de Kerk van de Verheerlijking van het Kruis. De koepels van dit kerkje hebben een opvallende blauwe kleur met goudkleurige sterren. Het leek wel op een setting uit de Efteling, maar het was toch echt onderdeel van een oud klooster. Net buiten de muren van het klooster maakten we ook nog een bijzonder ritueel mee: een auto werd ingezegend. Een opvallend gebruik waarbij de priester de deuren en de stoelen besprenkeld met heilig water om zo de passagiers een veilige reis te wensen. Ik vind het altijd interessant om iets van de lokale gebruiken mee te maken.
Novgorod is een mooie oude stad en een perfecte tussenstop op je weg van Moskou naar Sint-Petersburg (of andersom). Vanaf Sint-Petersburg vertrekken er ook regelmatig bussen hier naar toe (reistijd ca. 4 uur). Binnen één dag kun je al een goede indruk krijgen van de binnenstad en de lange geschiedenis.
Ben jij ook zo’n fan van oude steden vol historie?