Zo’n 30 kilometer buiten de Russische stad Sint-Petersburg staat hét kroonjuweeltje van de bekende tsaar Peter de Grote: Petrodvorets, ook wel bekend als het Peterhof. Dit was het zomerpaleis van de tsaar, zijn getaway om de stad Sint-Petersburg en het drukke Winterpaleis (het huidige Hermitage) te ontvluchten. Het paleis was eigenlijk bedoeld als tussenstop voor Peter als hij onderweg was naar zijn marinebasis in de Finse Golf, maar uiteindelijk bleef de tsaar toch vaak ‘plakken’ op zijn favoriete Peterhof. Het paleis werd al snel een van Peters levensprojectjes. Het kon namelijk nog altijd beter en mooier, en dus werd het Peterhof omgebouwd tot een waar Russisch Versailles.

Peter heeft goed zijn best gedaan, want het Peterhof straalt vandaag de dag een en al koninklijke allure uit. De locatie draagt hier natuurlijk ook aan bij, aangezien het paleis op een klif gebouwd is. Het maakt niet uit waar je vandaan komt, het aangezicht is overrompelend. De gouden en gele kleuren steken prachtig af tegen de blauwe kleuren van de Finse Golf. Het paleis wordt omgeven door een enorm park met talloze fonteinen, beelden en tuinhuisjes. De mooiste fontein vind je toch aan de voorkant van het paleis, waar trapsgewijs sproeiers worden afgewisseld door gouden beelden. Het water uit deze fontein, met de naam de Grote Cascade, stroomt direct richting de Finse Golf. Een prachtig beeld, dat in de zomer ook nog eens wordt versterkt met klassieke muziek.

Niet alleen Peter is verantwoordelijk voor de royale uitstraling van het zomerpaleis, het Peterhof was het speeltje van de hele tsarenfamilie. Na de dood van Peter de Grote heeft iedere daaropvolgende tsaar of tsarina stukje voor stukje het Peterhof verder verfraaid. Allemaal wilden ze hun stempel drukken op het complex. Elizabeth voegde de Grote Cascade toe en Catharina breidde het park uit. Maar allemaal zijn ze vergeten, de naam herinnert alleen nog aan Peter de Grote.

Je kunt op verschillende manieren het Peterhof bereiken: per boot, ferry, bus of zelfs trein. Houd in gedachten dat de Russen weten dat toeristen gek zijn op dit soort paleizen. Verwacht dan ook extra te betalen voor bepaalde delen van het paleis of het park. Ook is het verboden foto’s te maken van de kamers in het paleis. Vandaar dat jullie het ‘maar’ moeten doen met de foto’s van het paleis zelf, toch al een plaatje op zich.

Peterhof SInt Petersburg

Peterhof Sint Petersburg

Peterhof Sint Petersburg

Peterhof Sint Petersburg

peterhof Sint petersburg

Peterhof Sint Petersburg

Ben jij al eens in het Peterhof geweest?

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.