Sint-Petersburg is één van de meest fijne steden van Europa. Als je er nog niet bent geweest, GA! De bruggen, de parken, het water, de pleinen en de pastelkleurige paleizen. Het bezoek aan deze stad voelde als een warm bad. Jammer genoeg was ik er slechts drie dagen, maar het was niet erg. Ik ben verkocht aan deze stad!

Sint-Petersburg is de tweede stad van Rusland, maar het is absoluut geen doorsnee Russische stad. Deze stad voelt meer Europees aan dan Russisch.Waarschijnlijk heeft dat te maken met het vele water, de brede straten en de rijkelijk versierde gebouwen. Je waant je net even in Venetië, Wenen of Amsterdam. Wat precies ook de bedoeling was van de grondlegger van deze stad, tsaar Peter de Grote. Na een aantal reizen door Europa besloot hij dat de vastgeroeste middeleeuwse Russische samenleving aan verandering toe was. De manier van denken, bouwen en leven moest geheel op de schop. De bouw van de stad Sint-Petersburg was de eerste stap. Brede avenues, kanalen, pleinen, alles naar Europees model. Deze stad vormde het uitkijkraam naar het westen, maar was tegelijkertijd ook de deur voor toenadering met het westen. Het feit dat de bodem waarop Sint-Petersburg gebouwd is eigenlijk een moeras was deed er niet toe. Deze stad moest en zou er komen. Het resultaat is een gracieuze koninklijke stad.

Sint-Petersburg is een stad waar je gerust een lang weekend voor kan uittrekken. Er is zo veel te zien, te doen en te ervaren. Of het nu gaat om de architectuur, de sfeer of de mensen, Sint-Petersburg heeft het allemaal! Ga zitten voor mijn ultieme top 4 must do’s in Sint-Petersburg.

1. Bezoek één van de eilanden: Petrus- en Paulusvesting

Sint-Petersburg is een waterstad en bestaat uit zo’n 42 eilanden. Dat vraagt om ‘eilandhoppen’. Oke, niet zo zeer eilandhoppen, als gewoon de brug oversteken, maar toch. Een van de eilanden die je zeker moet aan doen is het Zajatsji-eiland. Hier staat de Petrus en Paulusvesting, de bakermat van deze stad. Deze vesting vormde de officiële start van de stad Sint-Petersburg. Peter de Grote ontwierp dit fort ten tijde van de oorlog met Zweden en vernoemde het naar de apostelen Petrus en Paulus. Binnen één jaar was het af, maar helaas was toen ook de oorlog tegen Zweden gewonnen. Er werd besloten het fort maar te gebruiken als gevangenis voor politieke vijanden. Nota bene de eerste gevangene was de bloedeigen zoon van Peter de Grote, die hij verdacht van verraad. De kathedraal binnen de muren deed dienst als laatste rustplaats voor de tsaren. De typische ui-vormige koepels ontbreken bij deze kerk, in plaats daarvan prijkt er een 123 meter hoge gouden torenspits.

Rusland Sint Petersburg

2. Dwaal door het Hermitage

De Hermitage is de moeder van alle musea, het bezit een van de grootste verzamelingen kunstschatten (ca. 3 miljoen stukken) ter wereld. Als je 7 jaar lang iedere dag langs zou komen, dan nog kun je niet alle kunstwerken in het museum bekijken.  Je kunt hier uren doorbrengen om de schilderijen van Rembrandt, Da Vinci en Monet te bekijken of de schatten van de Egyptenaren en Grieken te bewonderen, maar nog beter kun je naar het museum zelf kijken. De plafonds, muren en vloeren van de zalen zijn adembenemend mooi versierd, de een nog mooi dan de ander.

Sint petersburg hermitage

Hermitage Sint Petersburg

3. Maak een boottocht over de Neva

De stad wordt doorkruist door een wirwar aan kanalen. Laat dus zeker niet de kans voorbijgaan om Sint-Petersburg vanaf het water te bekijken. Een boottocht hoeft niet eens heel duur te zijn. Al voor 500 roebel kun je een tochtje regelen. Let wel op met het waterpeil, aan het einde van de dag stijgt het peil waardoor de boten niet meer onder de brug door kunnen.

Neva Rusland

4. Wandel over de Nevski Prospekt

Een wandeling over de Nevksi prospekt is altijd verrassend, leuk en bovendien hartstikke gratis. De Nevski Prospekt is het icoon van Sint-Petersburg. Een 4 kilometer lange boulevard vol met winkels, restaurants,  monumentale panden en kerken. Opvallende bouwwerken qua kleur zijn toch wel het rozige Stroganov Paleis (waar het gerecht Beef Stroganoff vandaan komt) en de de gifgroene delicatessenwinkel Jelisejev. Als je zoekt naar bouwwerken van formaat dan moet je zeker een kijkje nemen bij de Kerk van de Verlosser op het Bloed. Ja, een hele mond vol, maar als je de foto hieronder ziet herken je het meteen. Deze kerk is een van de meest bekende bezienswaardigheden in Sint-Petersburg. Het is een opvallend bouwwerk, mede dankzij de blauw-gele regenboogkoepels, gebouwd op de grond waar in 1881 een aanslag voltrok: de moord op tsaar Alexander II. Vandaar ‘op het Bloed’. Een twee eye-catcher is de Kazankathedraal. Het ontwerp is gebaseerd op die ene hele beroemde kerk in Italië… de Sint-Pietersbasiliek in Rome! Dat wist ik natuurlijk al voordat ik er kwam. Maar als je er dan eenmaal voor staat dan is die zuilengang toch wel erg indrukwekkend.

Nevski Prospekt Rusland

Nevski Prospekt Rusland

Wat zijn jouw hoogtepunten van Sint-Petersburg?

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

2 Comments

  1. Wat gaaf Esther! Hoe gaat het? En spreek jij inmiddels ook vloeiend Russisch? (ik allesbehalve helaas ;))

    • Esther Reply

      Gaaf hè! Nee, dat nog niet, maar basis Russisch gaat me gelukkig redelijk goed af. En jij, net terug van je mini wereldreis? Gezien de foto’s moet het een geweldige ervaring zijn geweest!

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.