Er zijn heel wat bekende metrosystemen in de wereld. Zo heeft Londen het oudste metrosysteem, New York heeft het grootste metronetwerk met de meeste haltes en Tokyo heeft het meest drukke metrosysteem. Maar dit alles valt in het niet bij het Moskouse metrosysteem. Moskou heeft de allermooiste metrostations van de wereld. Ja, echt waar.

Reizen met de metro in Moskou is niet duur. Een rit kost ongeveer 30 roebel (60 cent). Om naar het perron te komen, moet je veelal een steile en diepe roltrap trotseren. De Russen zijn op de roltrap de meest galante mensen. Een persoon per tree en iedereen staat netjes rechts. Onderaan elke roltrap vind je de ‘roltrap controleur’. Dit is meestal een vrij gezet mannetje in een klein glazen hokje starend naar soms wel vier beeldschermen van de roltrap. Heel soms schreeuwen ze wat door de microfoon (iemand houdt zich niet aan het ‘roltrapregime’), maar eigenlijk doen ze compleet niets.

Eenmaal op het perron aangekomen, laten de Russen alle manieren achter. Als de metro nadert, is het ieder voor zich. De deuren gaan open, de mensen lopen eerst naar buiten en dan duwt en dringt iedereen zich naar binnen. Logisch, want de deuren slaan elk moment met een harde knal dicht. Geen zoemers of belletjes zoals in Nederland. Daarna trekt de metro hard op, maakt het een ongekend kabaal tijdens het rijden om vervolgens bij het volgende station weer hard te gaan remmen.

Maar goed, we komen ook niet voor de metro. We komen voor de prachtige over-de-top versierde stations.  Pareltjes! Deze ondergrondse paleizen zijn gebouwd in de jaren dertig en veertig voor de doorsnee sovjet boer en arbeider. De socialistische geschiedenis wordt in tegelwerk uitgelegd en overal is de grote leider Vladimir Lenin en het communistische symbool van de hamer en sikkel te zien.  De mooiste metrostations ter wereld! De ene nog mooier dan de ander. Helemaal niet erg om in te verdwalen tijdens het overstappen, lijkt me zo?

Metro Moskou Rusland

Metro Moskou Rusland

Metro Moskou Rusland

Metro Moskou Rusland

Metro Moskou Rusland

Heb jij deze pareltjes in Moskou al ontdekt?

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

2 Comments

  1. Dank voor dit tekstje, zeer handig.

    Heb je suggesties voor bepaalde stations die er toch uitspringen? 🙂

    groetjes

    • Esther Reply

      Dat heb ik zeker! De mooiste stations in mijn ogen zijn Mayakovskaya station (mooie bogen), Komsomolskaya station (prachtig geel!) en Novoslobodskaya station (glas in lood).

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.