Moskou, een echte Russische hoofdstad. De stad waar je de hele Russische geschiedenis kunt voelen en zien. Het machtscentrum van de vroegere grootvorsten, tsaren en sovjet regeringsleiders, maar ook het politieke centrum van president Vladimir Poetin vind je hier. Welgeteld was ik iets meer dan twee dagen in de stad. Je zou denken te kort, maar het was genoeg om een eerste indruk te krijgen van deze miljoenenstad.

Meer lezen over Rusland? Lees ook mijn artikel over rondreizen in West-Rusland: mijn favorieten, routes en reistips.

Moskou is een stad met een vastgeroest negatief imago. Veel mensen denken nog altijd aan een grauwe enge stad met communistische trekjes. Laat me deze mythe ontkrachten. Het communisme als ideologie is inmiddels verdwenen uit Moskou. Daar staat tegenover dat de glorie van de oude Sovjet-Unie nog steeds zichtbaar is. Neem bijvoorbeeld de rode sterren op de torens van het Kremlin, een herinnering aan het communisme. De communistische periode is een onderdeel van de Russische geschiedenis en de Russen gaan daar op hun eigen manier mee om. En dan die grauwe enge stad? Die heb ik niet gezien. Althans niet in de binnenstad. Het centrum van Moskou laat het beeld zien van een moderne metropool, een lichtstad, een stad die nooit slaapt. Winkels zijn tot laat of zelfs de hele dag open en veel gebouwen zijn het hele jaar door verlicht. Moskou is ook een stad van wereldformaat. Het heeft een oppervlakte van meer dan 1.000 vierkante kilometer en is daarmee drie keer groter dan Parijs. Een hele opgave dus als je slechts een weekendje in deze miljoenenstad bent. In dit artikel help ik je alvast op weg door vier hoogtepunten te noemen die je moet bezoeken als je in Moskou bent.

Moskou Kremlin

1. Rode Plein

Eén van de mooiste plekken in Moskou is het Rode Plein (Красная площадь, Krasnaja plosjtsjad). Veel mensen denken dat deze naam voortkomt uit de rode kleuren van de gebouwen rondom het plein. Maar niets is minder waar. Het woord красный (krasnyj, krasnaja) betekende vroeger zowel ‘rood’ als ‘mooi’. Het plein heette dan ook het ‘mooie plein’, vanwege de aanwezigheid van de Basilius kathedraal. Tegenwoordig betekent красный enkel nog ‘rood’ en vandaar de naam ‘het Rode Plein’.

De blikvanger van het Rode Plein is de Basilius kathedraal, een kerk met een lugubere legende. Tsaar Ivan IV (ook bekend als Ivan de Verschrikkelijke) liet deze kerk in 1555 bouwen ter ere van zijn overwinning op de Tataren van de stad Kazan. De acht koepels symboliseren de acht veldslagen tegen de Tataren. Het verhaal gaat dat Ivan na voltooiing van de bouw de ogen van de architect liet uitsteken zodat hij nooit meer zo’n mooi gebouw kon neerzetten. Tenminste dat zegt de legende. Over de waarheid valt te twisten. Hoe dan ook, de Basilius kathedraal is een fascinerend kleurrijk bouwwerk. Werkelijk iedere koepel is uniek en allemaal hebben ze een andere maat, kleur en patroon. En het scheelde maar weinig, of deze kathedraal had er vandaag de dag niet meer gestaan. In 1930 gaf de communistische leider Josef Stalin het sloopbevel. Het bouwwerk stond zijn favoriete militaire parades in de weg. Gelukkig weigerde de architect de opdracht uit te voeren.

Moskou Basilius kathedraal

De noordkant van het plein wordt gedomineerd door drie opvallende bouwwerken: het Nationaal Historisch Museum, de felrode Opstandingspoort en de Kathedraal van de Moeder Gods van Kazan (ook wel de Kazankathedraal genoemd). Helaas hebben de laatste twee het sloopbevel van Stalin niet overleefd en is wat je nu ziet een replica. Het enige wat niet in weg stond, was het baksteenrode Nationaal Historisch Museum. In dit museum kun je de complete Russische geschiedenis terugvinden, van de steentijd tot de tsaren. Zeker leerzaam, maar let ook vooral op de mooie zalen. Daar kunnen de Nederlandse musea nog een puntje aan zuigen.

Rode Plein Moskou Rusland

Kerk Rode Plein Moskou

Rode Plein Moskou

De zijkanten van het Rode Plein worden geflankeerd door het GUM en het Mausoleum van Lenin. Of beter gezegd, het kapitalisme en het communisme. GUM is de afkorting voor ‘Universele Hoofdwinkel’. Terwijl vroeger juist de huisvrouwen hier in de rij stonden voor de broodnodige levensmiddelen, bevat deze winkelarcade nu alleen nog maar exclusieve merken. Een contrast van dag en nacht. Aan de binnenkant doet het GUM denken aan een klein dorp. Het is drie verdiepingen groot en iedere verdieping bestaat uit een serie aan straten, zijstraten, bruggetjes en trappen. Een doorsnee Moskoviet kom je hier niet tegen, zij noemen het GUM ook wel ‘de tentoonstelling van de zeer hoge prijzen’.

Aan de overkant ligt in het rood-zwarte mausoleum het gebalsemde lichaam van de eerste leider van de Sovjet-Unie, Vladimir Lenin. Voor een korte periode heeft ook Josef Stalin hier gelegen, maar al snel werd besloten dat het beter was zijn lichaam te verplaatsen. Nu vindt je hem langs de Kremlinmuur naast andere sovjetleiders. Wil je het Mausoleum bezoeken, houd dan rekening met beperkte openingstijden. Helaas is het mij niet gelukt binnen te komen, dus wellicht een volgende keer.

GUM Moskou Rusland

GUM Moskou Rusland

2. Het Kremlin

Bij Moskou denken veel mensen meteen aan het Kremlin, het bestuurlijk machtscentrum van Rusland. Maar wat veel mensen niet weten, is dat het woord Kremlin ‘fort’ betekent en dat er hiervan meerdere bestaan in Rusland. Het Kremlin in Moskou is er daarvan één. De bouw hiervan gaat terug naar de twaalfde eeuw toen de constructie – en een groot deel van de stad – van hout was gemaakt. Niet een slimme keuze, want hout brandt nogal snel. Moskou is dan ook meerdere keren tot de grond toe afgebrand. Daarom besloot men toch maar het hout te vervangen door de kenmerkende rode bakstenen. Binnen de muren verrees de ene kathedraal na de andere. In totaal kun je er wel vijf kathedralen vinden met daarnaast nog een reeks paleizen en musea, én natuurlijk de officiële residentie van de president. Ook kom je binnen de muren een aantal opvallende objecten tegen. Zo vind je er de tsarenklok en het tsarenkanon, beide bombastische exemplaren en nog nooit gebruikt.

Moskou Kremlin

Russia Golden Ring

Kremlin Rusland Moskou

Moskou kremlin

Moscow Russia Kremlin

3. Christus Verlosser kathedraal

Niet ver van het Rode Plein prijken de gouden koepels van de Christus Verlosser kathedraal, de grootste orthodoxe kerk in de wereld. Het is een replica, want het origineel is helaas verdwenen in één van slooprondes van Stalin. De kerk moest plaatsmaken voor de grootste communistische wolkenkrabber in de wereld. Dit plan ging uiteindelijk niet door, maar de kerk werd wel opgeblazen. De overgebleven ruimte werd vervolgens opgevuld met een openbaar zwembad. Toen de grootste van de wereld. Eind jaren negentig besloot de nieuwe regering de kerk te herbouwen. De Sovjet-Unie was gevallen en religie was geen taboe meer. Het orthodoxe geloof maakte een opleving door die eigenlijk nooit meer gestopt is. Het was dan ook een flinke schok toen Pussy Riot in 2012 besloot in deze kerk hun ‘punkgebed’ te zingen. We weten allemaal hoe dat is afgelopen. Deze bewogen geschiedenis maakt het zeker de moeite waard om hier een kijkje te nemen. Bovendien heb je vanaf de nabijgelegen voetgangersbrug een prachtig uitzicht over de Moskva rivier en de torens van het Kremlin.

Moskou Kerk Christus Verlosser

4. Nieuwe Maagdenklooster

Om de drukke binnenstad van Moskou te ontvluchten raad ik je aan de Moskva rivier te volgen richting het Nieuwe Maagdenklooster. Dit klooster is een complex aan kathedralen, lange muren en wachttorens. De term ‘klooster’ doet denken aan ordes van nonnen, maar dit gebouw is een lange tijd gebruikt als vrouwengevangenis voor weggestopte tsarina’s. Ook vind je hier een kerkhof met een aantal prominente Russische namen zoals Boris Jeltsin en de schrijver Anton Tsjechov. Loop ook zeker even langs het water. De bankjes bieden een perfecte plek om te genieten van de weerkaatsing van de koepels in het water.

Moskou Rusland

Ben jij al eens in Moskou geweest? 

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.