Toen we in april 2014 naar Rusland vertrokken zeiden veel mensen: ‘Maar wat ga je daar dan doen? Is daar wat te zien dan?’ Blijkbaar staat Rusland nog vaak bekend als een grauw saai Sovjet land. Maar ik wist wel anders. Rusland kent juist een zeer kleurrijke omgeving! Laat je verrassen door onderstaande foto’s.

De uivormige koepels

Het eerste wat opvalt als je in Rusland bent, zijn de uivormige koepels van de kathedralen. Vanwaar toch die aparte uivorm? Na enige navraag blijkt dat deze vorm vooral een praktische reden heeft: in de winter glijdt de sneeuw er zo vanaf. Je hebt zo altijd een oriëntatiepunt, handig! De uivormige koepels duiken op in eindeloze kleurencombinaties. Je ziet goud en zilver, maar ook blauw met sterren en groen met strepen. Diverse kleuren in één grote koepel gegoten. Af en toe lijkt het net alsof je naar een kathedraal met ijsjes op de top zit te kijken.  De kleuren hebben officieel geen betekenis, met uitzondering van de gouden koepels. Goud is de kleur van eeuwige glorie en is dus alleen bestemd voor de meest belangrijke kathedralen.

Rusland

Rusland

De pasteltinten in én onder de stad

Zeker als je in Sint-Petersburg bent, volgen de pastelkleurige gebouwen elkaar één voor één op. De Hermitage in een mint groene tint. Het Stroganov paleis in het zalmroze. En de Admiraliteit in een vla-achtig geel. Deze gebouwen hebben niet altijd deze kleuren gehad. Zo had de Hermitage twee eeuwen geleden een rode kleur en was het Stroganov paleis juist mintgroen. Ondergronds mag de kleur ook zeker niet ontbreken. Een echte traktatie voor het oog is het Komsomolskaya metro station te Moskou. Heerlijk om te staren naar het barokachtige gele plafond versierd met wit omlijste schilderijtjes. 

Rusland

Rusland

Kleurrijke datsja’s

Om de drukte van het dagelijks leven in de stad te ontvluchten, brengen de Russen zoveel mogelijk tijd door in de kleurrijke houten datsja’s  op het platteland. Dit zijn groene, blauwe of okergele zomerhuisjes met een rijkelijk versierde witte omlijsting bij ieder raam. De voortuin staat vol met bloemen en in de achtertuin houdt de familie de moestuin bij. Groene aubergines en komkommers afgezet tegen de rode kleur van de bessen. Echte Russische folklore.

Rusland

Zoals je ziet, aan de architectuur en de omgeving zal het zeker niet liggen. De kleurrijke bouwstijl vormen echte lichtpunten in het Russische landschap. Een welkome afwisseling in het drukke dagelijkse leven van de Rus.

En… verrast?

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

10 Comments

  • Esther Reply

   Ah dat is aardig! En gewoon doen, het is een fascinerend land!

 1. Leuke blog! Ook ik ben net een blog over reizen begonnen en was nieuwsgierig hoe andere blogs eruit zagen, zodoende kwam ik hier terecht.
  Ook ik ben in Moskou en St Petersburg geweest, zeker de moeite waard! Waanzinnig hè die metro stations in Moskou. Ik blijf je blog volgen! Mocht je nog goede tips hebben voor mijn blog hoor ik dat uiteraard graag!

  • Esther Reply

   Dankje! Ja, de metrostations in Moskou zijn ontzettend mooi om te zien en Sint-Petersburg is gewoon een prachtige stad. Ik nam ook even een kijkje op jouw blog en vond de post over Danakil leuk om te lezen, wat een interessant landschap!

 2. Leuke post en mooie foto’s! Ik heb zelf 2 weken op uitwisseling geweest vlakbij Moskou (Dmitrov), tijdens mijn middelbare school.. Heb toen alleen Moskou en omstreken gezien maar zou graag nog eens naar Sint Petersburg gaan!

  • Esther Reply

   Dankje! En zeker een keertje naar Sint-Petersburg gaan! Ik kan zelf ook niet wachten om weer terug te gaan!

 3. Ik ben een paar jaar terug in Wit-Rusland geweest en ik herken veel in je foto’s! Rusland lijkt me een fascinerend land, en ik droom al jaren van een reis per trein van Oost naar West. Nu nog de tijd vinden..

  • Esther Reply

   Wit-Rusland, dat moet ook gaaf zijn geweest! En inderdaad, de Trans-Siberië Express staat ook hoog op mijn lijstje. Maar ik ben net in Rusland geweest, dus nu maar even andere bestemmingen verkennen 😉

 4. Prachtig, wat een mooie selectie!

  Ik ben nog nooit in Rusland geweest, maar ik heb Oekraïne wel bezocht. Veel gelijkenis qua kleurrijke kathedralen. Maar misschien vielen deze enorme kathedralen juist op omdat de rest van het landschap redelijk grijs was. Je hebt wel wat uitzonderlijke gebouwen, maar het grootste gedeelte was toch echt Oost-blok cement. Sint-Petersburg met die pastelkleurige gebouwen lijkt er niet veel van weg te hebben!

  • Esther Reply

   Dankjewel voor je reactie Ester! Ik herken het grijze landschap, Rusland heeft dat ook aardig veel. Toch moet ik zeggen dat de kleurrijke gebouwen mij soms echt verraste, met name Sint-Petersburg is erg kleurrijk!

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.