Kazan is niet echt de eerste stad die bij je opkomt als je aan Rusland denkt. Vaak komen mensen niet verder dan Moskou of Sint-Petersburg, de bekendste trekpleisters van Rusland. Maar het grootste land ter wereld biedt nog meer mooie steden en Kazan is hier zeker één van. Kazan wordt vaak de derde hoofdstad van Rusland genoemd. Met meer dan 1.000 jaar geschiedenis op de teller biedt deze stad genoeg om te zien voor de cultuurliefhebber. Bovendien is Kazan de hoofdstad van Tatarstan (een zelfstandige regio binnen Rusland) en vormde door de eeuwen heen een kruispunt tussen oost en west. Niet voor niets betekent het woord Kazan in het Tataars ‘kookpot’ vanwege de smeltkroes van culturen. In dit artikel vertel ik je waarom een stop in Kazan een absolute aanrader is, plus ik tip een aantal leuke bezienswaardigheden.

Lees ook: 4 hoogtepunten die gezien moet hebben in Moskou

6 redenen waarom Kazan leuk is + bezienswaardigheden

1. Kazan biedt Indrukwekkende architectuur

Eén van de redenen waarom een bezoek aan Kazan zeker de moeite waard is, is de waanzinnige architectuur. Je kijkt je ogen uit in deze stad. Neem nu bijvoorbeeld het Ministerie van Landbouw. Dit kabinet is gevestigd in een breed uitgemeten paleis met als blikvanger de bronzen boom bij de entree. De bouw heeft zo’n 1 miljard roebel gekost, maar dan heb je wel een plaatje van een ministerie. Met name ’s avonds is het een aanrader om hier even langs te lopen. De bladeren van de boom zijn dan mooi groen verlicht. Een ander architectonisch hoogstandje in Kazan is de Gostiny Dvor. Gebouwd van 1800 tot 1803 op de plek van de vroegere Karavaanserei (overnachtingsplek voor de reizende handelaren). Met een ligging aan de Wolga vormde het middeleeuwse Kazan een belangrijke stop op de handelsroute. Tegenwoordig vind je op deze plek het Nationaal Museum van de Republiek Tatarstan.

Architecture kazan Russia
Architecture Kazan Russia

2. Het heeft een leuke Kleurrijke promenade: Boumanstraat

Dwars door het hart van Kazan loopt de Boumanstraat, een lange voetgangerspromenade met boetiekjes, restaurants en souvenirshops. Deze straat bestaat al sinds de vijftiende eeuw en heeft lange tijd dienst gedaan als handelscentrum van Kazan. Door de eeuwen heen heeft de straat verschillende namen gehad totdat het in 1930 om werd gedoopt tot de Baumanstraat, vernoemd naar de lokale bolsjewistische revolutionair Nikolay Bauman. De Baumanstraat is de plek voor lunch of een kopje koffie en biedt een eindeloze rij aan kleurrijke gebouwen en kerken.

Bauman Street Kazan Russia
Bouman Street Russia

3. deze stad heeft een Kremlin met een Oosters tintje

Bij het Kremlin denk je waarschijnlijk aan Moskou, maar wist jij dat vrijwel iedere Russische stad een Kremlin heeft? Een Kremlin is een oude verstevigde stadskern met paleizen en kerken. Ook in het centrum van Kazan staat een imponerend Kremlin aan de oevers van de Wolga. De witte muren omvatten een bont complex aan gebouwen zoals de officiële residentie van de Tataarse president, de scheve toren van Kazan ‘Söyembikä Toren‘ en de Oosterse parel Qol Sharif Moskee. Deze moskee was de trots van het middeleeuwse Khanaat van Kazan, de islamitische republiek die in 1552 door het Russische tsarenrijk werd veroverd. Tijdens de invasie van tsaar Ivan de Verschrikkelijke werd de moskee vernietigd. Wat je nu ziet, is een kopie van het origineel dat in 2005 is geopend. De huidige Qol Sharif Moskee wordt gezien als de grootste moskee van Europa.

  • Tip:ga mee met deze tour en bezoek het Kazan Kremlin en leer meer over de legendes achter deze stad.
Kazan Kremlin
Het Kremlin van Kazan in daglicht. 
Kazan Kremlin by night
Kazan Kremlin by night. Ook de moeite waard!

4. Kazan is geen doorsnee Russische stad

Rusland heeft zo’n 22 autonome republieken. Kazan behoort tot één van deze republieken: Tatarstan. Eén van de rijkste regio’s van Rusland met een grote voorraad aan olie en gas. De bevolking bestaat grotendeels uit islamitische Tataren, gevolgd door een groep orthodoxe Russen. Wie zijn die Tataren? De Tataren zijn een Turks volk dat in de dertiende eeuw naar Europa is gekomen nadat de Mongools-Turkse heerser Dzjengis Khan zijn rijk flink had uitgebreid richting Rusland. Tegenwoordig leven er miljoenen Tataren verspreid over Rusland en Azië. Een voorbeeld van zo’n groep is de Wolga-Tataren in Tatarstan.

Russisch is niet de enige taal

Door deze culturele achtergrond is Kazan geen doorsnee Russische stad. In het dagelijks leven is alles bijvoorbeeld tweetalig weergegeven. Je kunt de straatbordjes in het Russisch en Tataars lezen. Ook wordt er verrassend veel Engels gesproken in Kazan. Zo wordt in het openbaar vervoer de stops in drie talen aangegeven: Russisch, Tataars en Engels! Daarmee heeft Kazan een streepje voor op Moskou waar het openbaar vervoer nog altijd een crime is voor de toerist.

multicultural Russia

5. De stad biedt een Gevarieerde selectie van cafés

In Rusland staat Kazan bekend als een zakenstad. Dit zorgt voor dure hotelketens en grote bankgebouwen in het centrum. Ook hebben de restaurants vaak speciale zakelijke menu’s. Gelukkig spelen een aantal cafés ook in op de opkomende toerist. Je ziet een uiteenlopend aanbod: van een Vlaams biercafé met de naam ‘Leuven’ tot een Syrisch humusrestaurant. Mijn favoriet was Koffein, een sfeervol café met banken, heerlijke thee en koffie met taart. Ook heb je typische Tataarse restaurants met gerechten als Öçpoçmaq (driehoekig pasteitje gevuld met rundvlees, ui en aardappelen) en Çäkçäk (deegballetjes met honing). Zeker het proberen waard!

cafe culture Kazan

6. Kazan heeft ook een gekke kant

In Kazan vind je niet alleen mooie kerken en moskeeën, deze stad heeft ook een aantal gekke bezienswaardigheden. Zo vind je in de wijk Staroye Arakchino de Tempel van Alle Religiën (neem bus 2 vanaf het centrum). Een gebouw dat letterlijk alle hoofdreligiën van de wereld laat zien. De bouw van tempel is gestart in 1994 en is nog altijd in ontwikkeling. Uiteindelijk moet de tempel 16 torentjes krijgen, ieder verwijzend naar een religie. De bedenker van het concept, architect Ildar Khanov, wil zo een vredige combinatie van verschillende culturen laten zien. Eigenlijk verwijst dit ook een beetje naar Tatarstan zelf, waar de islamitische Tataren en de orthodoxe Russen op goede voet samenleven.

Het bijzondere familiecentrum

Maar dat is nog niet alles. In het centrum van Kazan vind je aan de overkant van het Kremlin nog een opvallend gebouw: het Kazan Familiecentrum. Dit gebouw heeft de vorm van een ketel, wat volgens de architect verwijst naar het brandende hart van deze stad. Je zou het misschien niet zeggen, maar in deze hal kunnen zo’n honderd huwelijken tegelijkertijd plaatsvinden. Helaas heb ik de binnenkant niet gezien, omdat de deur dichtzat en ik eigenlijk snel ben weggegaan vanwege de snijdende wind vanaf de Wolga.

Russia temple of all religions
Opvallende bezienswaardigheden in Kazan.

Waar te slapen in Kazan?

Ik sliep in het Geography Hostel en ik vond dit echt een super leuke plek. Goede prijs en ligging, vriendelijk personeel en leuke kamers. Bovendien krijgt het een 9,4 op Booking.com. Klik hier voor een overzicht van hotels in Kazan.

Hoe kom je in Kazan?

  • Vanuit Moskou kun je de nachttrein pakken naar Kazan (reistijd: 11 uur). Tickets boek je op de website van Russian Railways.
  • Je kunt ook een stop in Kazan maken tijdens een reis met de Trans Siberië Express. Kazan ligt aan de Oerallijn. Vanaf Moskou reis je naar Kazan en daarna door naar Jekaterinenburg.
  • De luchthaven van Kazan ligt vrij ver van de stad af (26 kilometer). Gelukkig rijdt er een Aeroexpress trein die je binnen 20 minuten naar het stadscentrum brengt. Een ticket kost 40 roebel.

En daar heb je het: 6 redenen waarom je Kazan moet bezoeken + bezienswaardigheden voor Kazan. Zou jij deze stad willen bezoeken?

Deze blogpost bevat affiliate links. Als jij iets boekt via deze links, dan verdien ik een kleine commissie zonder dat jij er extra voor betaalt. Lees er meer over in mijn disclaimer.

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

9 Comments

  1. Wat een gave architectuur inderdaad. Ik zou me hier prima vermaken volgens mij… en dat voor een stad waar ik tot zojuist niet eens ooit van gehoord had. Mochten we nog een keer met de trein Rusland door gaan (wat me echt heel gaaf lijkt met de kinderen) is dit zeker 1 van de stops… ik zou ook graag eens naar Sint Petersburg willen, maar een citytrip naar Rusland lijkt me zo’n gedoe en zo duur, vanwege de visa…

    • Esther Reply

      Ja, het visum regelen kost even wat tijd en centen, maar ik vind het dubbel en dwars waard. Sint-Petersburg is één van mijn favoriete Russische steden, zoo mooi! Ik meen me trouwens te herinneren dat via een cruise vanuit Finland je geen visum nodig hebt, dus wellicht is dat een optie voor de toekomst 😉

  2. Hoe regel ik een visum voor Rusland ivm een voorgenomen reis naar Kazan?

    • Esther Reply

      Beste Ger, de website van VHS Netherlands biedt veel informatie hierover. Je hebt naast een geldig paspoort en een pasfoto een Ruslandverklaring (polis van de zorgverzekering) en een officiële uitnodiging nodig. Ook moet je van tevoren een aanvraagformulier invullen. Uitnodigingen zijn vaak te regelen via hotels of reisorganisaties. Er zijn ook bureaus die de visumaanvraag compleet uit handen nemen. Succes met het voorbereiden van een reis naar Kazan. Kazan is een prachtige stad!

  3. Marco Lamboo Reply

    Shit ik had eerder moeten weten dat Kazan zo mooi is. Naja goede reden om ooit eens terug te keren naar het geweldige Rusland 😉

    Btw super leuke website

  4. Beste Esther,

    Ik wil na de zomer richting Centraal-Azië trekken. Wat raad je me aan zeker te bezoeken?
    Bedankt ☺

    • Esther Reply

      Beste Felipe, wat een leuk plan. Helaas heb ik zelf nog niet zoveel van Centraal-Azië gezien, maar ik zou je in ieder geval aanraden om zeker Oezbekistan te bezoeken. Als je van cultuur houdt, dan mag je dit niet missen. Ook Iran schijnt een dikke aanrader te zijn voor cultuurliefhebbers. Als je meer van natuur en wandelen houdt, dan zou ik je aanraden om naar Kirgizië en Tadzjikistan te gaan. Alvast veel voorpret gewenst!

  5. Ik ben nieuwsgierig geworden naar Kazan door het Russische boek van Guzel Jachina : Zulajka opent haar ogen” , waarin deze stad een rol speelt. Het is een historische roman over de periode van 100 jaar geleden. Miljoenen koelakken werden naar Siberië getransporteerd en 7 miljoen mensen vonden de dood door hongersnood. Ken je dat boek? Het kwam in 2015 uit in Rusland en baarde veel opzien.

    • Esther Reply

      Hoi Annemieke, bedankt voor de boektip! Ik kende het nog niet, maar het verhaal klinkt interessant. Ik zal eens kijken of ik dit boek ergens kan vinden.

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.