Kasteel Bran is één van de meest fotogenieke kastelen van Europa. Dankzij het negentiende-eeuwse Dracula boek van Bram Stoker is het ook nog eens wereldberoemd. Voor veel Roemenië-reizigers is Kasteel Bran het hoogtepunt van de reis. Ik bezocht het halverwege mijn trip. Het was het tweede (en drukste) kasteel dat ik bezocht in Roemenië. In deze blog post deel ik mijn gedachten over Kasteel Bran en ik geef je een aantal nuttige tips.  

Lees ook: 10 leuke dingen om te doen in Brasov.

kasteel Bran & Dracula: hoe zit het?

In 1897 schreef de Ierse schrijver Bram Stoker het fameuze boek Dracula. Het verhaal draait om het fictieve figuur Dracula en speelt zich af in de Karpaten in Roemenië. Feit is: Stoker is zelf nooit in Roemenië geweest en Kasteel Bran wordt ook niet genoemd in het boek. Waarom wordt dit kasteel dan verbonden aan het boek? Twee factoren spelen een rol:

  1. Vergelijkbare ligging: het fictieve Dracula’s kasteel en Kasteel Bran zijn beiden gebouwd op een klif, uitkijkend over een rivier.
  2. Historisch wraakzuchtig figuur: graaf Vlad III woonde in de vijftiende eeuw in deze regio, ook bekend als ‘Vlad de Spietser’. Hij spietste graag zijn vijanden op houten palen. Het gerucht gaat dat Stoker zich heeft laten inspireren door deze beste man.

Kasteel Bran past dus bij de beschrijving van Dracula’s kasteel, maar daar houdt de gelijkenis op. Dracula heeft hier nooit gewoond en er zal niets engs gebeuren als je deze plek bezoekt. Kom niet voor Dracula, kom voor het kasteel zelf.

Korte geschiedenis

In de dertiende eeuw bouwde de Orde van de Teutoonse Ridders Kasteel Bran. In die tijd was het een houten fort met de naam ‘Dietrichstein’. Onder de Saksen werd het hout vervangen door steen. In 1920 verloor het Hongaarse Koninkrijk het gezag over Transsylvanië en werd de regio onderdeel van het Koninkrijk van Roemenië. De stad Brașov gaf Kasteel Bran cadeau aan Koningin Marie van Roemenië. Marie maakte van het kasteel een huis voor de koninklijke familie.

Onder het communistisch regime werd de koninklijke familie uit het kasteel gezet, maar dit betekende niet het einde voor het kasteel. Terugkomend op het Dracula thema, dit was de start. In navolging van de film uit de jaren 60 over Dracula, besloot de Roemeense communistische regering Kasteel Bran te promoten als Dracula’s kasteel. En het werkte. In vier jaar tijd groeiden het aantal toeristen in Roemenië van 5.000 (1956) naar 103.000 (1960). Het zaadje was geplant.

Praktische tips voor Kasteel Bran

1. Vermijd de zomer

In mijn ervaring is het westen van Roemenië niet zo druk, maar hoe meer je naar het oosten gaat, hoe meer toeristen je gaat zien. Zeker in de zomer. Kasteel Bran was de drukste plek die ik zag in Roemenië. Het begon al bij de bushalte met een souvenirmarkt op het pad naar de ingang. Eenmaal binnen werd het niet beter. We schuifelden van kamertje naar kamertje. De gangen en trappen zijn vrij smal, dus het betekende veel wachten. De belangrijkste tip die ik je daarom kan geven: ga niet in de zomermaanden. Waarschijnlijk heb je een betere ervaring in de lente of het najaar. Is de zomer de enige optie voor je? Bereid je dan mentaal voor op drukte.

Uiteraard is de situatie anders onder COVID-19, dus lees dit verhaal met oog op de toekomst.

Het pad omhoog naar de ingang.
Een NL poffertjeskraam op de souvenirmarkt – zonder poffertjes.

2. Uitzicht vanaf het Balkon is het mooist

Afgezien van de drukte, moet ik zeggen dat Kasteel Bran wel de moeite waard is. Is dit het mooiste kasteel in Roemenië? Nee, maar ik vond het toch indrukwekkend om te zien. Voor een dertiende-eeuws kasteel zijn de kamers goed onderhouden. Het kasteel is een museum, dus iedere kamer vertelt een verhaal over waar het voor werd gebruikt.

De mooiste plek zijn de balkons met uitzicht op Bran Courtyard, de binnentuin van het kasteel. Loop ook een rondje door het park, want dan kun je Kasteel Bran op een afstandje bekijken en zie je goed de mooie ligging op een klif.

3. Pak de bus naar bran: bloedheet maar goedkoop

De goedkoopste en makkelijkste manier om bij Kasteel Bran te komen is per bus. Vertrekpunt is Bus Terminal 2 (Autogara Bartolomeu). Een enkel ticket kost 7 RON en de rit duurt 45 minuten. Het kan langer duren, afhankelijk van het verkeer. In ons geval was er een file richting het stadje Bran. Tickets koop je in de bus bij de chauffeur. De bus vertrekt ieder uur, maar het schema is flexibel. Goed om te weten: de temperatuur kan flink oplopen in de bus.

Entreeprijs Kasteel Bran (Castelul Bran): 40 RON (prijzen 2019). Iedere dag open, maar op maandag alleen in de middag (12.00 – 18.00).

Geen zin om het allemaal zelf uit te moeten zoeken? Je kunt natuurlijk ook altijd een georganiseerde tour boeken. Tijdens deze tour bezoek je bijvoorbeeld niet alleen Kasteel Bran, maar ook nog twee andere kastelen in de Brașov regio.

Dat zijn mijn tips voor Kasteel Bran. Heb jij dit kasteel al bezocht?

Deze blogpost bevat affiliate links. Als jij iets boekt via deze links, dan verdien ik een kleine commissie zonder dat jij er extra voor betaalt. Lees er meer over in mijn disclaimer.

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.