Op vakantie naar Roemenië en ben je een liefhebber van street art? Dan ga jij je goed vermaken, want in vrijwel alle grote Roemeense steden is street art te vinden. Boekarest spant de kroon met meer dan 50 (!) werken. In deze blogpost tip ik 5 locaties in Boekarest waar je gegarandeerd mooie street art kunt vinden. De adresjes staan in een logische volgorde, zodat je ze in één route kan aflopen. Happy hunting!

Lees ook: Op reis door Roemenië met het OV: van Timisoara naar Boekarest.

Project Un-hidden Bucharest

De grote dosis street art in Boekarest is te danken aan de organisatie Save or Cancel. Deze club startte in 2017 het project ‘Un-hidden Bucharest’, met het doel om middels kunst mensen de stad te laten ontdekken en tegelijkertijd meer over Boekarest te vertellen. Street art is sinds 1989 al onderdeel van de stad, toen graffiti een revolutiemiddel was om de communistische regering omver te werpen. Neem een kijkje op Piata 21 Decembrie 1989 en ga op zoek naar de restanten. Helaas werd de meeste graffiti direct in 1989 wit geverfd.

Ook typisch voor de street art in Boekarest: het is af en toe verstopt. Let je niet op, dan kijk je er zo overheen. Past ook helemaal bij de naam: Un-hidden Bucharest. Haal wat verborgen is tevoorschijn. Een leuk voorbeeld zijn de mini keramiek gezichten van artiest J.Ace. Je vindt er tientallen in het centrum, mits je goed oplet.

Street art route langs 5 toffe locaties

1. Strada Arthur Verona

Dit is een prima plek om te starten, want je pakt direct een stuk of 10 werken mee. Begin bij de Carturesti Verona boekwinkel (op zichzelf al een leuke stop!) en loop de straat af. Er zit veel graffiti tussen, maar houd je ogen open voor de kwaliteitswerken. De beste werken zijn te vinden tussen Museo Arthur Verona en café Street Delivery.

Boekarest street art

2. Point

Loop langs Park Gradina Icoanei en sla linksaf naar Strada General Eremia Grigorescu. Op nummertje 10 vind je de mooie mural van de Sweet Damage Crew. Heel toepasselijk staat het op de gevel van Point, een culturele evenementenlocatie.

Adres: Strada General Eremia Grigorescu 10

Boekarest street art

3. Lente

Loop de Strada General Eremia Grigorescu uit en steek een straatje links terug (naar Strada Dionisie Lupu). Op nummer 78 vind je kunstcentrum annex café Lente, gevestigd in een historisch pand. Dit is een plek dat het lekker anders doet. Alles draait om experimenteren. Kom je bijvoorbeeld op een woensdag een hapje eten en bestel je een burger, dan mag jij de kok vertellen hoe jouw perfecte burger eruit ziet. Op de muren in de tuin en bij de ingang vind je ook nog eens toffe street art.  

Adres: Strada Dionisie Lupu 78

4. Creart

Loop terug totdat je rotonde Piata Alexandru Lahovari bereikt. Zoek naar de ingang van theater Creart, want in hun binnentuin is een prachtige mural verstopt. Het is best moeilijk te vinden, want het theater heeft niet echt een duidelijke entree. Zoek naar het witte ronde ‘Optica’ bord en kijk dan of je de paarse en roze deuren kan vinden. Let wel op: het is privéterrein, dus storm niet zomaar binnen. Vraag eerst of je de mural mag bekijken.

Adres: Piata Alexandru Lahovari 7

Bucharest street art

5. Fabrica

De laatste stop op deze route is wat verder weg, maar als je hier aankomt, kun je gelijk jouw street art avontuur afsluiten met een koud biertje of snacks. Ik heb het over Fabrica Club, de hipste plek van heel Boekarest. Deze voormalige sokkenfabriek is omgetoverd in een terrein vol leuke cafés, restaurants en shops. En de muren op het terrein staan ook nog eens vol met street art. Doe een rondje (zoek de ‘Here’s Johnny!’) en drink een lekker drankje op het terras.

Adres: Strada 11 Iunie 50

Boekarest street art

Op de weg naar Fabrica kwam ik ook langs twee andere murals die ik graag tip. De eerste is een mooie langgerekte schildering van een reeks vogels, gemaakt door de Urban Collectors. De tweede is één van mijn favorieten. Het is een grote kleurrijke mural gemaakt door de Spaanse artiest Okudart. Toen ik research deed voor dit artikel, kwam ik erachter dat de artiest met dit werk twee Spaanse diplomaten in Roemenië wilde bedanken voor de hulp aan joden in de Tweede Wereldoorlog. Niet direct de boodschap die ik zou koppelen aan deze mural, maar het blijft een mooie schildering.

Adressen: Urban Collectors: kruising van Intrarea Ovidiu en Strata 11 Iunie, vlakbij halte Parcul Carol I. Okudart: Bulevardul Dimitrie Cantemir 8

Boekarest street art
Bucharest street art

Nuttige links met online kaarten

Wil je meer street art in Boekarest zien? Neem dan een kijkje op één van deze websites voor een kaart:

  • Street Art Cities: kaart met meer dan 50 werken in Boekarest, inclusief artiesten, achtergrondverhalen en adressen.
  • Un-Hidden via Feeder: Google Maps gemaakt door het project zelf met adressen van street art in Boekarest én in andere Roemeense steden.

En, had jij verwacht zoveel toffe street art te vinden in Boekarest?

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.