Op reis met het openbaar vervoer: ik vind het wat hebben. Je ziet meer van het landschap, je kan een praatje maken met je medepassagiers en het is beter voor onze aarde. Bovendien is het ook gemak: je koopt een kaartje, zoekt je stoel op en de chauffeur of machinist brengt je naar je bestemming toe. Hoppa! Je hoeft er zelf (bijna) niets voor te doen. Mijn vriend en ik reizen op dit moment overland van Nederland naar Indonesië en doen alles met het openbaar vervoer. Zo ook in Roemenië. Een land die als favoriet stond aangemerkt op onze route. Roemenië is het land van Dracula, de imposante kastelen van Transsylvanië en machtige Karpaten. We hadden al een tijdje het plan om op reis te gaan door dit fabelachtige land, maar iedere keer kwam het er niet van. Totdat we onze wereldreis gingen plannen en het op de route lag. De beslissing was toen snel gemaakt. Op naar Roemenië! In dit artikel vertel ik je meer over onze route en ik laat je zien hoe je met het OV door dit land reist.
Timişoara, het Kleine Wenen van Roemenië
Vanuit Hongarije pakten we een Flixbus naar Roemenië. In de avond reden we het kleine donkere busstation van Timişoara binnen. Terwijl we onze bagage ombonden, dachten we allebei: misschien was Timişoara toch niet zo’n goed idee? Het busstation gaf nu niet direct een mooi beeld. Gelukkig verdwenen de volgende dag onze twijfels als sneeuw voor de zon. De zon scheen uitbundig en de pleinen druppelden vol met mensen op zoek naar een verkoelend ijsje. Onze eerste indrukken werden direct uitgewist: de stad is prachtig!
Timişoara is de stad van de pleinen en ieder plein heeft een eigen verhaal. Piaţa Victoriei (Plein van Overwinning) is de plek waar de bloedige revolutie in december 1989 is begonnen. Dit betekende het einde van het communistische regime in Roemenië. Achter dit plein ligt de Piaţa Libertatii (Plein van Vrijheid). De naam verwijst naar 1918 toen Oostenrijk-Hongarije Timişoara teruggaf aan Roemenië. En als laatste heb je de Piaţa Unirii, het plein waar de Servisch Orthodoxe kerk tegenover de Rooms-Katholieke kerk staat. De positionering staat symbool voor gelijkheid, geen van de kerken staat boven de ander. Vandaar ook de naam voor dit plein: Plein van de Eenwording.
Hoe kom je in Timişoara met het OV?
- Bus: vanuit Boedapest kun je met de bus naar Timişoara reizen (5-6 uur). Het is ook mogelijk om vanuit Belgrado de bus naar Timişoara te nemen (4 uur). Vanuit Oekraïne is de reis lastig en lang vanwege de ligging van de Karpaten. De beste optie is om vanuit Oekraïne via Hongarije te reizen. Ben je al in Roemenië? Dan is Timişoara per bus te bereiken vanuit Cluj-Napoca (6-7 uur) en Sibiu (5-6 uur).
- Trein: je kunt ook de trein vanaf Belgrado (4 uur) of Boedapest (5-6 uur) pakken. Ben je al in Roemenië? Dan kun je de trein pakken vanaf Cluj-Napoca (6 uur) en Sibiu (8-10 uur).
Vervoer in de stad: Timişoara heeft een prima tramsysteem, mits je een ticket (2,50 lei) weet te bemachtigen. Wij vonden een papieren tramticket kopen een uitdaging. In theorie zou er bij iedere tramhalte een verkooppunt moeten zijn. Dit zijn vaak kiosken of minimarkten, te herkennen aan het logo STPT of RATT op het raam. In de praktijk waren de kiosken vaak onbemand en de minimarkten verkochten niet altijd tramkaartjes. Tip: vind je een bemande kiosk, koop dan direct een voorraad kaartjes. Vergeet niet je tramkaartje te valideren in de tram bij de gele machine, anders kun je een boete krijgen.
De magie van Transsylvanië: Sibiu & Braşov
Na Timişoara was het tijd voor de trekpleister van Roemenië: de Transsylvanië regio. De historische regio met fabelachtige kastelen, de mythe van graaf Dracula en kleurrijke stadjes. We bezochten Sibiu en Braşov. Sibiu was de grote favoriet. Er loopt maar een handjevol toeristen rond, dus je hebt de stad bijna voor jezelf. Sibiu is onderverdeeld in Orasul de Sus (Upper Town) en Orasul de Jos (Lower Town). In het hoge deel vind je stadsplein Piaţa Mare, hoofdstraat Strada Nicolae Bălcescu en een deel van de oude stadsmuur. Het lage deel kent minder bezienswaardigheden, maar dat maakt het niet minder leuk. Kijk omhoog naar de daken, want de ramen lijken net op ogen. Als je erop gaat letten, dan zie je ze overal! Vanuit Sibiu kun je ook een dagtrip maken naar het Corvin kasteel. Met het OV doe je dit als volgt: pak de trein van Sibiu naar Deva (3 uur) en stap daarna over op de minibus van Deva naar Hunedoara (45 minuten). Vanaf het busstation is het nog een halfuur lopen naar het kasteel. Bereid je dus voor op een lange dag, maar het is de moeite waard. Het Corvin kasteel is prachtig!
Braşov is het toeristische broertje van Sibiu. Dit stadje trekt meer toeristen aan, want (a) het is makkelijk te bereiken vanuit Boekarest en (b) het is een uitvalbasis voor het Bran kasteel. Dus combineren toeristen Braşov met Boekarest. Misschien was onze timing ook niet zo goed (Orthodox Pinksteren) en valt het normaal gesproken best mee. Braşov zelf is een mooi stadje en het Bran kasteel was indrukwekkend (goed te bereiken met de bus vanaf Autogara 2 in Braşov), maar het was simpelweg te druk. Voor ons blijft Sibiu de grote favoriet.
Hoe kom je in Sibiu & Braşov met het OV?
- Bus: vanaf Timişoara vertrekken bussen naar Sibiu (4-6 uur). Van Sibiu naar Braşov reizen duurt 2 tot 3 uur. Helaas vertrekken de bussen vaak op vreemde tijden (heel vroeg of laat). Kom je vanaf Boekarest, dan kun je de bus naar Braşov pakken (4 uur) en vanaf daar naar Sibiu (3 uur).
- Trein: vanaf Timişoara vertrekt ca. vier keer per dag een trein naar Sibiu (7-8 uur). In één keer van Timişoara naar Braşov duurt 10 tot 16 uur met de trein. Kom je vanaf Boekarest, dan kun je het beste als eerste met de trein naar Braşov reizen (3 uur) en daarna naar Sibiu (nog eens 3 uur). Neem voldoende snacks en lees- of kijkmateriaal mee, want met de trein reizen in Roemenië gaat langzaam.
Vervoer in de stad: Sibiu en Braşov zijn loopsteden. Bijna alle bezienswaardigheden zijn te lopen. Ga je toch iets verder weg, dan kun je kiezen voor de stadsbus of je bestelt een Uber. Buskaartjes koop je bij de RAT kiosken voor 1,50 (Sibiu) / 2 lei (Braşov) per stuk.
Underdog Boekarest
Boekarest heeft een negatief imago onder toeristen. Het wordt vaak afgeschreven als een grauwe grijze stad. Niet de moeite waard om een paar dagen te blijven plakken. Met die gedachten gingen wij ook naar Boekarest, maar we zagen al vrij snel dat onze aannames onterecht waren. Boekarest verraste ons. We zagen prachtige architectuur in Centrul Vechi, dronken een biertje bij hotspot La Fabrica, doken boekenpaleis Cărturești in en zagen fantastische street art. Als je het mij vraagt, is Boekarest een prima bestemming voor een paar dagen.
Hoe kom je in Boekarest met het OV?
- Bus: vanaf Braşov vertrekken meerdere bussen per dag richting Boekarest (4 uur). Je kunt ook de bus pakken vanaf Sibiu, de reis duurt 6 uur. Reis je vanuit buurland Bulgarije naar Boekarest, dan vertrekt er dagelijks een bus vanuit Sofia (7 uur). Tel hier 1 tot 2 uur bij op vanwege de grensovergang. Je reist van een EU-land naar EU-land, maar in ons geval was er toch paspoortcontrole.
- Trein: vanaf Braşov vertrekt ieder uur een trein richting Boekarest (3 uur). Vanaf Sibiu gaan ca. 4 treinen per dag naar Boekarest, de reis duurt 5 tot 7 uur. Vanaf Sofia vertrekt er één keer per dag een trein naar Boekarest. Vertrektijden zijn te raadplegen via de website van Deutsche Bahn.
Vervoer in de stad: de metro is je vriend. Boekarest heeft een prima metrosysteem die je in een mum van tijd van het treinstation naar het centrum brengt. Een kaartje koop je vanaf twee trips en kost 5 lei.
Nuttige tips voor reizen met het OV in Roemenië:
- Vertrektijden van bussen kun je checken via autogari.ro (beschikbaar in het Engels). Helaas staan niet alle trajecten hierop. Tickets kun je niet online kopen, maar koop je op het busstation.
- Vertrektijden van treinen kun je checken op cfrcalatori.ro (beschikbaar in het Engels). Soms kun je de treintickets ook online boeken met creditcard. Printen is niet nodig, de controleur accepteert tickets op je mobiele telefoon (te tonen samen met paspoort).
- Soms kan het online boeken van treintickets voordeliger zijn, want je krijgt een korting (ca. 5%). Ook is het boeken van een retourtje voordeliger, want je krijgt een korting (ca. 10%).
- Goed om te weten voor de trein: er zijn R-treinen (stoptrein, duurt langer maar voordeliger), IR-treinen (intercity, sneller maar duurder) en IRN- treinen (nachttreinen met slaapwagons).
- Soms staat er een specifiek wagonnummer genoemd op het treinticket. Dat betekent dat je niet overal kan zitten, maar je moet een bepaalde wagon opzoeken. Dit staat aangegeven met een papiertje op het raam.
- Misschien overbodig, maar ik noem het toch: koop je het ticket op het station, schrijf dan het treinnummer en vertrektijd op een papiertje. Zo kun je goed aangeven welke specifieke trein je wil boeken. Engels wordt niet altijd goed begrepen en dat kan ertoe leiden dat ze de verkeerde vertrektijd voor je boeken (wat in ons geval gebeurd is).
Stel jouw Roemenië reis op maat samen
Sta jij in de startblokken om naar Roemenië te gaan? Samen met de reisexpert van Better Places stel jij jouw Roemenië reis op maat samen. Ik heb zelf ook mijn reizen naar India en China samengesteld met de hulp van Better Places en ik heb alleen maar positieve ervaringen. De reisexperts wonen in het land zelf en kennen alle ins en outs. Ze zorgen ervoor dat jij een onvergetelijke reis krijgt en de locals een mooi zakcentje kunnen verdienen. Een win-win!
*Dit artikel is geschreven in samenwerking met Better
Places.
**OV tijden en routes dateren van juni 2019. Raadpleeg altijd de genoemde
websites voor actuele informatie.