Helaas wordt Roemenië, net als zoveel ‘Oostbloklanden’, vaak weggezet als een saai grijs land. Onterecht, want doe een snel rondje op Google en je ziet de talloze kleurrijke steden die Roemenië rijk is. De mooiste zijn te vinden in de mythische regio Transsylvanië. Het land van de fictieve graaf Dracula, maar ook de thuisbasis van mooie stadjes zoals Braşov. Deze stad is één van de bekendste toeristische bestemmingen in Roemenië. Benieuwd wat je er allemaal kunt doen? Ik deel 10 leuke bezienswaardigheden voor Braşov.

Lees ook: 8 uur in Boekarest: 7 leuke dingen om te doen en zien

Korte achtergrond Braşov

Braşov hoort bij het ‘Burzenland’, een historische regio in Transsylvanië. In de middeleeuwen viel dit gebied onder het Hongaarse Koninkrijk. In 1211 accepteerde de Hongaarse koning Andrew II een deal met de Teutoonse Ridders (Duitsers), waardoor zij ongelimiteerde toegang kregen tot het Burzenland. De Teutonen bouwden vijf kastelen in de regio en noemden Braşov ‘Corona’ (Latijns voor kroon). Dit is één van de vele historische namen die Braşov heeft gekend door de eeuwen heen. De Saksen, de opvolgers van de Teutoonse Ridders, noemden de stad ‘Kronstadt’. Later volgden de namen Brasco en Stephanopolis. De Duits-Hongaarse geschiedenis heeft ervoor gezorgd dat tot aan de Eerste Wereldoorlog bijna 70% van de lokale bevolking Hongaars of Duits was. De twee Wereldoorlogen en de Sovjet-Unie hebben de balans veranderd. Tegenwoordig is meer dan 90% van de Braşov inwoners Roemeens.

10 bezienswaardigheden & tips voor Braşov

1. Pandjes fotograferen op Piața Sfatului – Raadhuisplein

Piața Sfatului is de plek waar het allemaal gebeurt in Braşov. Dit centrale plein wordt omringd door een regenboog aan pandjes. De regel lijkt wel: nieuw pandje, nieuw pastelkleurtje. Helaas is dit plein niet altijd een vrolijke plek geweest. Vanaf de middeleeuwen tot aan de zeventiende eeuw vonden er openbare executies plaats op dit plein. Casa Sfatului, het mooie raadhuis van Braşov, herbergde zelfs een martelkamer.

Piața Sfatului is de drukste plek van Braşov. Wil je een foto maken van dit mooie plein zonder toeristen, dan zal je vroeg op moeten staan. Ik heb daar nooit zo zin in, dus ik accepteer dat mijn foto’s volstaan met mensen. Het laat de realiteit zien.

Meer leren over dit mooie plein? Neem dan eens een kijkje bij deze stadswandeling door de Old Town van Braşov.

2. Bewonder de Biserica Neagra – Zwarte Kerk

Biserica Neagră is de grootste gotische kerk van Oost-Europa. ‘Neagră’ betekent zwart, maar verwacht geen zwarte kerk aan te treffen. De naam herinnert aan de geschiedenis van dit gebouw. De kerk is zo genoemd na een grote brand in 1689. Het vuur verwoestte niet alleen de kerk, maar het legde ook een groot deel van het centrum in as. De muren van de kerk waren zwartgeblakerd, en daaruit volgde de naam.

Je vindt de Zwarte Kerk op Curtea Johannes Honterus 2. Entree: 9 RON.

3. Dwaal door het fotogenieke centrum

Het draait in Braşov niet alleen om bezienswaardigheden. Het historische centrum zelf is al charmant genoeg om je een ochtendje mee te vermaken. Zoals eerder gezegd: Piața Sfatului is druk, maar ik merkte dat weinig toeristen de zijstraten induiken. Daar is het dus veel rustiger. Houd die camera paraat en klikken maar!

Spot de Duitse architectuur

De multiculturele geschiedenis van Braşov laat zich ook zien in de architectuur. De gebouwen rondom Nicolae Titulesco park en het raadhuis zelf zien er bijvoorbeeld Duits uit. Je zou bijna vergeten dat je in Roemenië bent.

4. Maak een kiekje van de Hollywood letters

Wat heeft Braşov met Hollywood te maken? Helemaal niets. De grote witte letters op de Tampaberg zijn niet gelinkt aan showbizz, maar aan het Sovjetverleden. In de jaren 50 en 60 heette Braşov Orașul Stalin (Stalins Stad), en de naam ‘Stalin’ stond op de Tampaberg geschreven. Na de val van de Sovjet-Unie werd dit vervangen door de Braşov letters. De berg staat praktisch naast het centrum, dus de letters zijn niet te missen. Om ze van dichterbij te bekijken (+ een mooi uitzicht over de stad), pak je de kabelbaan omhoog vanaf Casa Pădurarului.

Kabelbaan Tampaberg retourticket: 16 RON.

5. Waan je in een sprookje bij Poarta Ecaterinei – Catherine’s Gate

Poarta Ecaterinei is één van de meest sprookjesachtige stadspoorten die ik ooit gezien heb. Ooit was dit één van de vier stadspoorten van de middeleeuwse stad Braşov, en het was de enige poort die gebruikt kon worden door Roemenen. Onder het bestuur van de Saksen mochten Roemenen alleen op bepaalde tijden de ommuurde stad in, én alleen via deze poort. Het was zelfs verboden voor Roemenen om binnen de stadsmuren te wonen.  Dat mochten alleen Duitsers. Roemenen woonden in de wijk Schei, buiten de muren.

Herinner je je nog dat executieplein? De vier hoektorens op Catherine’s Gate stonden symbool voor het ‘recht van het zwaard’. Dit betekende dat het stadsbestuur de doodstraf kon opleggen aan iedereen die de poort binnenging.

Je vindt Catherine’s Gate op de Strada Poarta Schei, vlakbij de Schei Gate.

6. Loop door één van de smalste straatjes van Europa 

Genoeg met de executieverhalen. Laten we het over iets vrolijks hebben. Wist jij dat Braşov één van de smalste straten van Europa heeft? Strada Sforii (vertaling: touwstraat) is op het smalste punt 111 centimeter breed. Waarom is het zo smal? Het is in de zeventiende eeuw aangelegd voor brandweerlieden zodat ze sneller konden blussen. Aan het einde van dit grappige straatje vind je het Rope Street Museum & Café. Ideale stop voor een kopje koffie!

Je vindt de ingang van Strada Sforii op Strada Poarta Schei en Strada Cerbului.

7. Bewonder het uitzicht vanaf de Witte Toren

Voor een mooi uitzicht over de stad ga je naar de Turnul Alb (vertaling: Witte Toren). Deze toren is, samen met de Turnul Negru (vertaling: Zwarte Toren), de laatste overgebleven wachttorens uit de vijftiende eeuw. Beide torens bieden een mooi uitzicht over het centrum, maar de Witte Toren is het populairst. Het is namelijk het snelst te bereiken vanuit het centrum. Je hebt twee opties om er te komen: via de zeer steile trap achter Bastionul Graft, of via Parcul Schaeffler. De laatste route duurt langer, maar gaat een stuk minder steil omhoog.

Je vindt de Witte Toren vlakbij Calea Poienii en de Zwarte Toren vlakbij Prund-Schei.

De steile trap omhoog. De kortste route, maar pittig.

8. Ga op street art jacht

Vaste lezers weten dat ik graag op zoek ga naar street art en in Roemenië heb je hier geen gebrek aan. Ik tip twee plekken in Braşov waar je mooie street art kan vinden:

  • Strada Dupa Ziduri, de straat rechtsachter Bastionul Graft: verschillende murals op een rij.
  • Strada Fabricii, vlakbij supermarkt Kaufland. Persoonlijk vond ik dit de mooiste street art die ik zag in Braşov!

Heb je tijd over? Gebruik dan dit kaartje om verder te zoeken.

Deze is zo gaaf!

9. Lekker veganistisch eten bij Simones

Vegetarisch of veganistisch eten in Braşov bleek helemaal niet zo moeilijk. Ik opende de app Happy Cow en kon uit 10 restaurants en cafés kiezen. Mijn favoriet was Simones, maar ik heb ook goede verhalen gehoord over Ma Cocotte. Voor traditioneel Roemeens eten ging ik naar La Ceaun.  

Tip voor veganisten: onthoud de magische woorden ‘de post’. Roemenen gebruiken dit woord voor etenswaren zonder dierlijke producten (100% veganistisch dus). ‘De post’ gerechten worden vaak tijdens het vasten gegeten. Gebruik dit codewoord om de ober duidelijk te maken wat je wil. Dit maakt bestellen zoveel eenvoudiger!

Je vindt Simones op Strada Politehnicii 6 en La Ceaun op Strada Michael Weiss 27.

Traditioneel Roemeens ‘de post’ gerecht.

10. Dagtrip naar Dracula’s kasteel (Bran Kasteel)

De belangrijkste reden waarom de meeste toeristen naar Braşov toegaan, is Dracula’s kasteel. Niet dat graaf Dracula hier gewoond heeft, want de beste man is een fictief karakter. Maar het kasteel lijkt door de bouw en de locatie op het kasteel uit het boek Dracula van de Ierse schrijver Bram Stoker. De officiële naam is Bran Kasteel, omdat het kasteel in het dropje Bran staat. Goed om te weten: dit kasteel is de meest toeristische plek van heel Roemenië, dus bereid je voor op een toeristencircus. Lees hier meer over mijn bezoek aan het Bran Kasteel.

Je vindt het Bran Kasteel op Strada General Traian Moșoiu 24 in Bran. Entree: 45 RON.

Op zoek naar een tour naar het Bran Kasteel? Neem dan een kijkje bij deze kastelentour langs de drie mooiste kastelen van Braşov regio.

Braşov dont’s

Voor de beste Braşov ervaring is het handig om een aantal dingen voor af te weten.

  1. Ga niet op maandag: maandag is de slechtste dag om Braşov te bezoeken. De Tampa kabelbaan en veel bezienswaardigheden in de stad zijn dicht. Het Bran Kasteel is wel open op maandag, maar pas vanaf 12 uur ’s middags.
  2. Vermijd juli of augustus: de zomer is zinderend heet in Roemenië. Bovendien zijn dit de drukste maanden in Braşov. Dit betekent: volle hotels en volle restaurants.

Reis je tijdens de coronacrisis naar Braşov, dan zal de drukte uiteraard meevallen.

Vervoer naar Braşov

Braşov ligt in het midden van Roemenië en is daardoor van alle kanten makkelijk te bereiken. De trein is vaak de beste optie.

  • Vanuit Sibiu: meerdere directe treinopties per dag. Reisduur: 3 – 4 uur. Er zijn ook bussen, maar die lijken vaak duurder te zijn dan de trein.
  • Vanuit Boekarest: meerdere directe treinopties per dag. Reisduur: varieert van 2,5 uur tot 4 uur. Er zijn ook bussen, maar de treinen zijn vaak beter geprijsd.  
  • BlaBlaCar: een carpool optie als de treintijden niet uitkomen. We hebben de service een aantal keer gebruikt en waren tevreden. Plus, je maakt nieuwe vrienden onderweg!

Check treintijden op de CFR Calatori website. Check bustijden op de Autogari website. In Braşov zelf is alles prima loopbaar. Moet je iets verder, boek dan een Uber of huur een fiets.

Trein van Sibiu naar Brasov.

Waar te slapen in Braşov?

Wij sliepen in Casa Tatar, een klein pension gerund door Nicolae en Dorothea. Een super lief ouder stel. Ze spreken weinig Engels, maar dit houdt hen niet tegen. Nicolae vertelde maar al te graag met Google Translate over zijn leven. Zeker een leuk, karakteristiek plekje! Liever iets anders? Neem dan een kijkje bij deze accommodaties:

Klik hier voor een overzicht van de hotels in Braşov.

En dat is het: het lijstje bezienswaardigheden in Braşov. Ben jij al eens in deze stad geweest?

Deze blogpost bevat affiliate links. Als jij iets boekt via deze links, dan verdien ik een kleine commissie zonder dat jij er extra voor betaalt. Lees er meer over in mijn disclaimer.

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.