Als ik aan Roemenië denk, dan denk ik aan Transsylvanië. Mijn reis door Roemenië stond in het teken van deze mythische regio, waardoor ik weinig tijd over had voor mijn laatste stop in het land – Boekarest. Ik had welgeteld één dag om de Roemeense hoofdstad te ontdekken. Toch bleek dit voldoende tijd om een goede impressie te krijgen van de Roemeense hoofdstad. En jongens: Boekarest is mooi! In deze blogpost geef ik je een overzicht van de leukste bezienswaardigheden in Boekarest die je kunt zien in 8 uur tijd.

Boekarest BEZIENSWAARDIGHEDEN in een vogelvlucht

Verken het elegante Centru Vechi

Nummer 1 op het lijstje bezienswaardigheden in Boekarest: Centru Vechi. Dit betekent oude stad, maar heel eerlijk: het centrum is helemaal niet zo oud. In de Tweede Wereldoorlog werd Centru Vechi flink gebombardeerd door de Geallieerden (Roemenië stond aan de kant van Nazi-Duitsland) en daarom is veel wat je ziet resultaat van grondige restoraties. Maar het is mooi gedaan en geeft een beeld van hoe de stad er ooit uitzag. In de jaren 20 en 30 stond Boekarest bekend als het Parijs van het Oosten vanwege de elegante architectuur. Ik las dat locals zelfs een woordje Frans spraken.

boekarest bezienswaardigheden
Aardbeving?

Helaas is het heel goed mogelijk dat Centru Vechi in de toekomst weer verdwijnt. Boekarest ligt in een aardbeving-gevoelig gebied. In Old Town zie je daarom gebouwen met een rood rond plakkaat met tekst op de gevel. De boodschap: dit gebouw zal waarschijnlijk instorten bij een aardbeving van 7 op de schaal van Richter of hoger. In totaal gaat het om 374 risicogebouwen in Centru Vechi, en er wonen hier nog steeds mensen in (want goedkope huur).

Ga dus snel naar Boekarest om dat mooie oude centrum zien, want wie weet hoe lang het er nog staat. Leuke straatjes zijn Victorieu Street, Pasaj Victorieu (steegje vol paraplu’s) en Lipscani Street.

Staar naar de Stravropoleos Kerk

Dit kleine kerkje was één van de eerste dingen die ik zag in Centru Vechi. Maak kennis met de Stavropoleos kerk, gebouwd in 1724 door de Griekse monnik Ioanikie Stratonikeas. Het is één van de mooiste kerken van Boekarest en dat komt door de waanzinnige fresco’s en details. Het scheelde niet veel of de kerk was gesloopt in de negentiende eeuw, maar gelukkig kozen ze toch voor restoratie.

Een tweede kerktip: Sint Anthony kerk, het oudste religieuze gebouw van Boekarest. De fresco’s binnen zijn prachtig!

Je vindt de kerk op Stavropoleus Street 4.

Stavropoleos kerk.
Sint Anthony kerk.

Duik de Carturesti Carusel in

Ooit in Porto geweest? Je vindt daar Livraria Lello, een waanzinnig mooie 200-jaar oude boekenwinkel. Tijdens een stedentrip Porto waagde ik een poging om deze winkel te bezoeken, maar trof een gigantische rij aan. Ik besloot door te lopen. Maar Porto is niet de enige stad met mooie boekwinkels, je vindt ze ook in Boekarest. Ga naar Carturesti Carusel. Geen 200 jaar oud, maar wel prachtig ontworpen. Drie verdiepingen hoog, witte speelse balkons, wenteltrappen en overal zitjes om te lezen. De winkel wordt ook de ‘Lichtcarrousel’ genoemd, omdat er veel licht via de dakramen binnenvalt.  

Je vindt deze boekenwinkel op Lipscani Street 55.

Verbaas je over de Palace of Parliament

Je kunt natuurlijk Boekarest niet verlaten zonder het op één na grootste gebouw ter wereld gezien te hebben (nr. 1=Pentagon). Maak kennis met de Palace of Parliament, het paradepaardje van oud-dictator Nicolae Ceausescu. Het mag dan wel niet het grootste gebouw zijn, dit is wel het zwaarste gebouw in de hele wereld. Het weegt meer dan 4 miljard kilogram en heeft 9 verdiepingen boven én onder de grond. Meer dan 9000 huizen moesten wijken voor dit project, maar de bouw is nooit afgerond. In 1989 werd de communistische regering omvergeworpen en Ceausescu werd geëxecuteerd.

  • Tip: wil je dit gigantische gebouw bezoeken, dan moet je een rondleiding van tevoren boeken.

Drink een biertje bij Fabrica

Fabrica is ongetwijfeld de stoerste plek van heel Boekarest. Gevestigd in een voormalige sokkenfabriek en begonnen als concertterrein in 2007. Inmiddels heeft Fabrica zich verder ontwikkeld en vind je hier een leuke verzameling van restaurants, cafés, shops en een veganistische bakkerij. Op de muren pronken een aantal mooie street art werken. Deze plek deed me erg denken aan LX Factory in Lissabon, maar dan veel kleiner. Aanradertje!

Je vindt Fabrica op 11 Iuni Street.

Thee met een boek bij Carturesti Verona

Een tweede boekwinkel? Jazeker, er is nog een andere toffe boekenwinkel in Boekarest: Carturesti Verona. In vergelijking met de eerste boekenwinkel, voelt Verona minder gestileerd. Het is een plek met karakter, gevestigd in een oud bankgebouw met krakende vloeren en themakamers. De salonkamers beneden bieden literatuur, muziek en souvenirs, boven vind je jeugdboeken en speelgoed. En er is nog meer: een wijnkelder, een keukengereiwinkel en een tearoom met terras. Oftewel, dit is zeker niet je standaard boekenwinkel.

Je vindt deze boekenwinkel op Strada Pictor Arthur Verona 13.

Spot de beste verborgen street art

Dankzij het project ‘Un-hidden Bucharest’ is er ook veel street art te vinden in de Roemeense hoofdstad. Het project begon in 2017 en resulteerde in een kaart met meer dan 50 werken. De beste plek om een street art jacht te starten, is op de Strada Pictor Arthur Verona. Spot eerst street art en ga dan relaxen bij Carturesti Verona. Heb je nog tijd en energie over? Ga dan op jacht met één van de kaarten die ik noem in onderstaande blog post.

Lees ook: Street art Boekarest: route langs 5 toffe locaties.

Bucharest street art

En dat waren de Boekarest bezienswaardigheden in vogelvlucht. Wat is jouw beeld van Boekarest? Heeft deze blog post je verrast?

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.