Als je één stad in Transsylvanië moet kiezen, laat het dan Sibiu zijn. Als je het mij vraagt, is dit het meest idyllische stadje van Roemenië. De straten en huizen lijken wel op de set van een historische film. Sibiu is ook één van de best bewaarde middeleeuwse steden van Europa. De stad ligt op 6 tot 8 uur treinafstand van Boekarest en is daardoor net iets te ver voor de meeste toeristen. Het resultaat: geen toeristencircus (ik kijk naar jou, mooi maar toeristisch Brasov). Sibiu is nog heerlijk authentiek en charmant. In deze blog post vertel ik je over 9 toffe dingen om te doen en zien in Sibiu.    

Duitse wortels

Net zoals Brașov heeft ook Sibiu een Duitse geschiedenis. Het viel onder het middeleeuwse Hongaarse Koninkrijk, maar stond onder beheer van de Saksen (Duitsers). Hun hoofdkwartier stond in Sibiu, waardoor het de meest Duitse en welvarende stad van Transsylvanië was. Sibiu heette in die tijd ‘Hermannstadt’ en Transsylvanië werd ‘Siebenburgen’ genoemd (de zeven burchten). Na de Eerste Wereldoorlog werd Sibiu onderdeel van het Koninkrijk van Roemenië en na de Tweede Wereldoorlog emigreerden de meeste etnische Duitsers naar Duitsland en Oostenrijk. Wat ze achterlieten is een prachtig stadje waar we nu van kunnen genieten.

9 leuke dingen om te doen in Sibiu

1. Staar terug naar de ‘Ogen van Sibiu’

Wat heeft Sibiu wat andere Roemeense steden niet hebben: de iconische ‘ogenhuizen’. Dit zijn pandjes met wenkbrauw-vormige dakramen. Technisch gezien zijn de ramen bedoeld als ventilatie voor de hitte op de zolders, maar vanaf de straatkant lijken het net ogen. Vroeger geloofden de locals dat spionnen of verklikkers de straten in de gaten hielden via deze ramen.

2. Struin over Strada Nicolae Balcescu

Sibiu is een zeer voetgangersvriendelijke stad. Auto’s zijn op veel plekken in het historisch centrum niet welkom. De belangrijkste voetgangersstraat is Strada Nicolae Balcescu, de hoofdader van de oude stad. Je komt hier om te eten, drinken, shoppen, én voor de kleurrijke pandjes. Vergeet dus niet omhoog te kijken voor de pastelkleurige gevels en bloemrijke balkons. Voor een leuk koffietentje tip ik Hug The Mug (vegans: ze hebben plantaardige melk).

Meer leren over de Strada Nicolae Balcescu? Sluit je dan aan bij deze stadswandeling met een lokale gids.

3. Bekijk ieder pandje op Piata Mare

Piata Mare is het centrum van Sibiu. De naam betekent ‘Groot Plein’, en zo voelt het ook. Het is een fors autoluw plein met ongestoord uitzicht op alle pandjes. Dit is de reden waarom ik dit plein mooier vind dan Piata Sfatului in Brașov. Het is ook nog eens veel minder druk dan het plein in Brașov. Maak een rondje over Piata Mare, bekijk alle pandjes en loop vooral even binnen bij de Biserica Sfânta Treime (Rooms-Katholieke kerk). De buitenkant ziet er sober uit, maar de binnenkant zal je verrassen.

4. Beklim de Raadstoren voor een mooi uitzicht

Naast de Rooms-Katholieke kerk staat de zestiende-eeuwse Turnul Sfatului (Raadstoren). Voor slechts 2 RON kun je de toren beklimmen en heb je een mooi uitzicht over Piata Mare, het glinsterende dak van de Lutheraanse kerk en het naastgelegen Piata Mica (Klein Plein). Helaas is het glas op het uitzichtdek niet overal even schoon, dus je moet even een goed plekje zoeken. De ingang van de toren zit aan de achterkant van de toren. Loop het trappetje op en je komt langs de ticketbalie.

Krijg je niet genoeg van dit soort uitzichten? Het is ook mogelijk de Lutheraans Evangelische kerk te beklimmen (8 RON).

Piata Mica.
Piata Mica.

5. Spot de leugenaars op de Brug der Leugens

Vanaf de Raadstoren loop je via het fotogenieke Piata Mica naar de ijzeren Brug der Leugens. Er gaan een aantal geruchten de ronde over deze negentiende-eeuwse brug, maar het beste verhaal is toch wel die van de leugendetector. Zo zou de brug kraken als je een leugen vertelt op de brug. Ga jij het testen?

Tip: leer Sibiu spelenderwijs kennen met deze Old Town Exploration Game.

6. Kijk omhoog én om je heen op Piata Huet

Piata Mare en Piata Mica zijn de grote publiekstrekkers van Sibiu, maar er is nog een derde plein dat de moeite waard is. Piata Huet is de thuisbasis voor de Lutheraans Evangelische kerk. Deze kerk is zo groot, al het andere op het plein valt bijna in het niet. En ja, de kerk is indrukwekkend (vooral het dak!), maar persoonlijk vond ik het plein zelf en de pandjes eromheen ook erg mooi.

7. Loop een Pasajul af en dwaal rond in Orașul de Jos

Het historisch centrum van Sibiu bestaat uit twee gebieden: Orașul de Sus (Upper Town) en Orașul de Jos (Lower Town). Upper Town was het domein van de middeleeuwse Saksen. Je vindt hier de drie pleinen, Strada Nicolae Balcescu en de Raadstoren. Lower Town was het woongebied van het volk. Bij de Brug der Leugens kun je het pad naar beneden pakken, maar leuker zijn de Pasajuls. Dit zijn trappassages die Upper and Lower Town met elkaar verbinden. De meest fotogenieke passage is Pasajul Scarilor.

8. Neem een kijkje bij de Heilige Drie-Eenheidskerk

‘Groot’ lijkt wel het favoriete bijvoeglijk voornaamwoord in Sibiu. Een groot plein (Piata Mara) en grote kerken. Ik noemde al de Lutheraanse kerk, maar een andere enorme kerk is de orthodoxe Heilige Drie-Eenheidskerk. Persoonlijk vind ik dit de mooiste kerk van Sibiu. De blauwe fresco schilderingen binnen zijn prachtig. De moeite waard om even naar binnen te lopen!

Tip voor de dames: neem een sjaal mee zodat je de benen of schouders kan bedekken als je de kerk binnengaat. 

9. Ga street art spotten

Ik ben gek op street art, en in Sibiu vind je een aantal toffe werken. Ik moet wel zeggen dat ik de street art in Brașov en Boekarest beter vond, maar toch vond ik leuk om op jacht te gaan. Sibiu telt meer dan 60 street art werken. De meeste street art vind je in de wijk Hipodrom, tussen Parcula Sub Arini en Kaufland Sibiu Selimbar. Mijn favorieten waren:

  • Aleea Turnu Rosu 2: mannetje die z’n telefoon water geeft
  • Strada Octavian Goga 1: sportschilderingen
  • Calea Dumbravii 34: astronaut schildering op de zijkant van University Cultural Center

Gebruik deze twee kaarten om meer street art te vinden: Street Art Cities Sibiu en deze Google Maps.

Waar te slapen in Sibiu?

Helaas hadden wij niet zo’n fijne plek in Sibiu. Er was volop in gerookt, haperend internet en de kamer zat vol vliegen toen we aankwamen. Als ik nog een keer naar Sibiu zou gaan, dan zou ik slapen bij het Joyme hotel. Mooie kamers, een 9,8 op Booking.com en op loopafstand van het centrum. Klik hier voor een overzicht van de hotels in Sibiu.

Qua hostels is de keuze beperkt in Sibiu, maar de hostels krijgen wel prima recensies:

Wat vind je van Sibiu? Zou jij deze stad willen bezoeken?

Deze blogpost bevat affiliate links. Als jij iets boekt via deze links, dan verdien ik een kleine commissie zonder dat jij er extra voor betaalt. Lees er meer over in mijn disclaimer.

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.