Porto is een compacte stad, waardoor je het in twee dagen tijd prima kunt verkennen. Heb je een lang weekend geboekt, net zoals ik, dan geeft dat mooi de kans om een dagtripje buiten de stad te plannen. Wij kozen voor het fotogenieke Aveiro, ook wel het Venetië van Portugal genoemd. Met de kleurrijke gondels door de stadskanalen is de gelijkenis enigszins voor te stellen, maar dan op een veel kleinere schaal en zonder de horde toeristen. Een boottochtje met de – helaas wel – gemotoriseerde moliceiro heb ik overgeslagen, omdat ik het eigenlijk veel leuker vond om te voet door het stadje te dwalen. Willekeurige straatjes inslaan en lekker zien wat we tegenkwamen. Persoonlijk vind ik dit de leukste manier om een stad te ontdekken. En dat beviel ook in Aveiro, want wat is dit stadje leuk!

Moliceiros kijken

Waarom varen er eigenlijk gondels door de kanalen van Aveiro? Tegenwoordig is het vooral bedoeld om toeristen ermee te vermaken, maar in de achttiende eeuw werden de boten gebruikt om zeewier (in het Portugees: molico) mee te vervoeren. De lokale bevolking gebruikte dit voor de bemesting van de landbouwgebieden rondom de Ria de Aveiro. Het zeewier kon wel tot twee meter hoog worden opgestapeld en er konden zelfs koeien mee op de boot, zó stevig was de moliceiro! De introductie van kunstmest betekende het einde voor de traditionele moliceiros. Zonder toeristenritjes – voor een prima prijsje van 8 euro – zouden de boten waarschijnlijk allang verdwenen zijn, en dat zou toch een beetje zonde zijn. Het startpunt voor veel moliceiro tochtjes is Jardim do Rossio.

Moliceiros Aveiro Portugal

Moliceiros Aveiro Portugal

De mooiste tegel- of kleurcombinaties zoeken

Dwalen voor Aveiro is puur genot. De huizen zijn vaak betegeld met de meest kleurrijke azulejos (handgemaakte tegeltjes). Net zoals in Porto is de blauwe tegel populair, maar je ziet ook genoeg andere kleurcombinaties en patronen voorbij komen. De tegels maken de huizen niet alleen mooier, ze hebben ook een praktische functie. Met een ligging vlakbij zee trekt het zout van de zee al snel in de muren van de huizen in Aveiro. De tegels functioneren eigenlijk een beschermlaagje voor de huizen.

Het centrale kanaal scheidt het oude centrum als het ware in tweeën. Aan de ene kant van het water vind je Praça de Peixe, bekend van de vismarkt maar dat vind ik als vegetariër totaal oninteressant. Ik had meer aandacht voor de kleurrijke huisjes rondom het kanaal. Prachtig! Aan de andere kant van het kanaal vind je Praça da Republica. Een mooie plek om even rustig te gaan zitten en de oude kerk en het stadhuis in alle rust te bekijken. Vergeet ook niet naar beneden te kijken, want mozaïek patroon op dit plein is prachtig!

Aan de ene kant van het kanaal

Train station of Aveiro

Old Town Aveiro Portugal

Blue house Aveiro Portugal

House Aveiro Portugal

Hostel Aveiro Portugal

Tegelhuizen Aveiro Portugal

Aan de andere kant van het kanaal

City Hall Aveiro Portugal

Church Aveiro Portugal

Kunstzinnig Aveiro ontdekken

Art Nouveau architectuur

Niet alleen in Porto kun je Art Nouveau bewonderen, ook in Aveiro is een flinke dosis te zien van deze architectuurstijl. Begin twintigste eeuw waaide deze stijl over van Parijs naar Portugal en dat heeft geleid tot een schat aan rijkelijk gedecoreerde pandjes in Lissabon, Porto en Aveiro. Toch steekt Aveiro er met kop en schouders boven uit, want de stad is onderdeel van het Europese netwerk Réseau Art Nouveau Network. Om de bouwstijl te eren heeft het stadje een museum (Museu Arte Nova de Aveiro) eraan gewijd, gevestigd in het meest fotogenieke pandje van Aveiro: Casa Major Pessoa. In de stad vind je tien Art Nouveau gebouwen, allen gemarkeerd met een vierkante stoeptegel ervoor. Neem in ieder geval een kijkje bij deze adresjes:

  • Casa do Rossio bij Jardim de Rossio
  • Apotheek Ala bij Obelisco da Liberdade
  • Casa dos Ovos Moles aan de Rua João Mendonça

Aveiro colorful houses Portugal

Art nouveau Aveiro Portugal

Aveiro Art Nouveau house

Aveiro Art Nouveau Portugal

Art Nouveau Aveiro

Street art

Zoals altijd heb ik ook in Aveiro gelet op street art en ik heb een aantal mooie werken gezien. Het beste werk by far is te vinden bij het prachtige treinstation van Aveiro. De bekende Portugese artiest Vhills heeft hier een gezicht uitgehakt in de stenen muur. Deze techniek vind ik ontzettend indrukwekkend. Ook verderop in de stad vind je genoeg street art. Van beschilderde elektriciteitskastjes tot brede muurschilderingen, er is genoeg te vinden.

Street art Vhills Aveiro

street art Aveiro portugal

Street art Aveiro Portugal

Nog meer straatkunst

Kunst staat in Aveiro niet altijd op de muren, je loopt er ook tegenaan op straat. Dit keer in de vorm van beeldwerken in opmerkelijke vorm, gemaakt door Luis Queimadela. Een vierkant hoofd, een rechthoekig lichaam en een groot paar voeten. Ik keek wel drie keer om toen ik langs de beelden liep. In totaal staan er veertien beelden in de stad en ze leiden je eigenlijk een beetje langs de hoogtepunten in de stad. Hoe lang de beelden blijven staan is mij onduidelijk, maar zoek ze op zolang ze er staan.

Public art Aveiro Portugal

Public art Aveiro Portugal

Public Art Aveiro Portugal

Van Porto naar Aveiro met de trein

Aveiro is super makkelijk te bereiken per trein vanaf Porto. Er zijn twee treinstations in Porto: São Bento en Campanhã. Wij vertrokken vanaf Sao Bento. Een retourkaartje kost 7 euro per persoon (2018) en wij kochten het op het station. Dat ging vrij soepel, want ze spraken goed Engels bij het loket. De reis naar Aveiro duurt iets meer dan 1 uur.  Om de vertrektijden te checken, gebruikte ik de website van Comboios de Portugal.

Ben jij al in Aveiro geweest?

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.