Vroslav. Nee. Vroklaw. Nee. Vrotswaf. Juist! Het duurde zeker een paar dagen voordat ik deze uitspraak onder de knie had. Al moet ik zeggen dat de mierzoete kersenwodka’s zeker hebben geholpen in het uitspreken van de Poolse klanken. Maar goed, Wroclaw dus. Alweer zo’n mooie Poolse stad. Ik heb het gevoel dat Polen gezegend is met een groot aantal mooie steden en Wroclaw is zeker geen uitzondering hierop. Sterker nog, ik vond Wroclaw de mooiste stad van onze hele trip. Ja, zelfs mooier dan Krakau. Net zoals Poznan heeft Wroclaw een prachtig middeleeuws marktplein: de Rynek. Vergelijkbaar met de Poznanse Stary Rynek, maar dan nog groter, nog kleurrijker en nog mooier. Lees hier over de topper van de bezienswaardigheden in Wroclaw.

Wroclaw Poland

De mooie pleinen van Polen

Hoe komen die Poolse steden toch aan hun mooie pleinen? Het antwoord: een duizendjarige geschiedenis met een Duits tintje. Steden zoals Poznan en Wroclaw maakten eeuwenlang deel uit van het Koninkrijk Pruisen, een rijk dat tot aan de Eerste Wereldoorlog een groot deel van Duitsland, Denemarken en Polen besloeg. De Pruisische vorsten keken niet op een cent meer of minder en bouwden er flink op los. Het ene architectonische hoogstandje na de andere verrees uit de grond. Jammer genoeg is dit grotendeels verloren gegaan tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen de oude binnenstad van Wroclaw voor zo’n 50 procent verloren is gegaan. Gelukkig werd de Rynek vrij snel in de jaren vijftig in originele staat hersteld. De koopmanshuizen, de straten vol kasseien: alles is tot op de millimeter toe hersteld.

Twee pleinen in één oogopslag in wroclaw

Je vindt de Rynek in de oude binnenstad van Wroclaw: de Stare Miasto, één de leukste wijken van Wroclaw. Het is een levendig plein en trekt vrijwel de hele dag mensen aan. Ik kan niet zeggen dat het druk is, maar het is zeker gezellig. In feite bestaat het marktplein uit twee pleinen. Eén daarvan is de Rynek, het centrale plein, wat bestaat uit een aaneenschakeling van prachtige middeleeuwse, neo-classicistische en Renaissance huizen. Hier en daar zijn de huizen heel smal, anderen juist weer lang en breed. Het is een spel van maten, ieder in zijn eigen kleur. Het aangrenzende tweede plein is Plac Solny, oftewel het ‘zoutplein’. Een klein maar fijn plein met een dito bloemenmarkt. Vroeger was dit de plek van de handelslieden die van de zoutopbrengsten prachtige huizen lieten bouwen. De huizen staan er nog steeds en laten allerlei mooie figuren en vormen zien in de façade.

Wroclaw Place Solny

Terug naar de Rynek. Midden op dit plein staat een bouwwerk die op het eerste oog nogal afwijkt van het geheel: het dertiende-eeuwse gotische stadhuis (Ratusz). Het is zeker geen lelijk gebouw. De puntige pinakels op het dak zijn zelfs prachtig om te zien. Toch vloeken de donkerbruine baksteenkleuren bij de zachte pasteltinten die het plein omgeven. Het gele accent in de top maakt het nog een beetje goed, maar het blijft toch een beetje een gek gezicht.

Stare Miasto Wroclaw
Stare Miasto Wroclaw Rynek
Stare Miasto Wroclaw
Wroclaw straatbeeld

Hans en Grietje

Aan de rand van de Rynek vind je toch wel de meest bijzondere gebouwen van het hele plein, het ‘Hans en Grietje’-gebouw. Jawel, twee gebouwen die vernoemd zijn naar het sprookje van de gebroeders Grimm. Met een boog worden de twee met elkaar verbonden waardoor het lijkt alsof ze net de handen vasthouden. Het ziet er allemaal romantisch uit, maar als je even verder kijkt zie je dat er ook een luguber tintje achter zit. Op de boog prijkt namelijk de tekst ‘De dood is de poort naar het leven‘. De twee huizen zijn overblijfselen van een rij herenhuizen die ooit in de achttiende eeuw de begraafplaats van de achterliggende Sint Elizabeth kerk omcirkelde. Dit doet de romantiek toch wel een beetje de das om. Neemt niet weg dat het erg schattige bouwwerkjes zijn.

Wroclaw Polen

Bier, jazz en ijs

De Rynek biedt tal van mogelijkheden voor een perfecte namiddag en avond. Zo barst dit plein van de bierrestaurants en de ondergrondse bierkelders. Een tip is Spiz Brouwerij, een ondergronds bierlokaal met een typische Duitse setting. Je kunt hier kiezen uit honderden biersoorten die veelal ook nog eens in de stad zelf worden gebrouwen. Van appel- en caramelbier (een aanrader!) tot donkere en zware bokbiertjes. Je waant je even in het ‘Oktoberfest’, enkel de meisjes in de dirndl ontbreken. Heb je genoeg bier achter de kiezen, dan kun je door naar het Colloseum Jazz Cafe voor live jazz en mierzoete kersenwodka. Of je gaat naar Cocktail Bar Witaminka voor een late night snack. De naam is een beetje misleidend, want je vindt hier geen cocktails, maar juist ijs, taartjes en pudding. De Polen zijn namelijk gek op ijs. Niet alleen met de zon, maar ook als het sneeuwt of regent. Ook ik ben gek op toetjes, maar ijs eten in de sneeuw gaat mij toch iets te ver.

Wroclaw Polen
Wroclaw Polen

Ben jij al eens in Wroclaw geweest? Welke plekken in Wroclaw vind jij niet-te-missen bezienswaardigheden?

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

6 Comments

  • Esther Reply

   Drie keer raden waar mijn volgende post over gaat? Precies!

 1. Wow, echt mooi! Dit is al het tweede verhaal deze week dat ik lees dat lyrisch is over Wroclaw. Miss toch eens op mijn lijstje zetten!!

  • Esther Reply

   Zeker doen, Wroclaw is echt een verrassend leuke én mooie stad;)

 2. Denk er nu meer en meer over een 4 weekse road trip in juli te doen in Polen (en dan ook letland/estland en litouwen).

  • Esther Reply

   Dat lijkt me een fantastische trip Chris! Als het kan, zeker doen:) Mocht ik nog eens een keer teruggaan naar Polen, dan zou ik zeker naar Gdansk en Lodz gaan. Maar ook de Baltische Staten staat bij mij hoog op het lijstje.

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.