Meerdere keren vierde ik vakantie in Polen, maar het kwam nooit bij me op om naar de Poolse hoofdstad Warschau te gaan. Andere Poolse steden trokken me meer. Gdansk? Ja, want kleurrijke pandjes. Krakau? Ja, want een mooie historische stad. Lódz? Ja, want street art hoofdstad van Polen. Maar Warschau? Nee, saai. De Poolse hoofdstad leek me niet de moeite waard. Op de derde reis naar Polen – tijdens onze lange overlandreis van Nederland naar Indonesië – besloot ik toch Warschau op te nemen in de route. Het was een goed knooppunt voor bus– en treinvervoer door Polen, en ik wilde zien of mijn vermoedens over deze stad klopten of niet. Wat blijkt: ik zat er naast. Warschau is tof. Een mooi historisch centrum, toffe musea en een wijk vol veganistische cafés. Ik ben om! In dit artikel geef ik je mijn tips voor een stedentrip Warschau.
Lees ook: ondergewaardeerd Lódz, wat te doen in de street art hoofdstad van Polen.
1. Langs de suikertaart van Warschau
Het Paleis van Cultuur en Wetenschap is één van de meest iconische gebouwen van Warschau. Voor Moskougangers: de stijl van het bouwwerk kan je misschien bekend voor komen. Het is namelijk ontworpen in de kenmerkende stalinistische ‘suikertaartstijl’. In Moskou vind je zeven van dit bouwwerken, ook wel de Zeven Zusters genoemd. Waarom worden ze suikertaarten genoemd? Nou, de gebouwen hebben nogal wat weg van de opbouw van een bruidstaart. Even gingen er geruchten rond dat de ‘taart van Warschau’ gesloopt zou worden. Jozef Stalin had het gebouw cadeau gegeven aan het platgebombardeerde Warschau van de jaren vijftig. Voor velen was het bouwwerk te veel verbonden met de gehate Sovjet-Unie. Gelukkig is de sloop niet doorgegaan. Hoe je het ook went of keert: dit gebouw is onderdeel van de geschiedenis van de stad.
Bijzondere feiten over het Paleis van Cultuur en Wetenschap: het is één van de hoogste gebouwen van Polen, het gebouw telt meer dan 100 toiletten en er loopt een leger aan katten rond ter bestrijding van ratten. Op de 30e verdieping zit een observatieplatform (ticket = 20 zloty, 2019), waar je een fantastisch uitzicht hebt over de stad. Kom ook vooral een keertje ’s avonds terug, want dan is het ‘paleis’ mooi opgelicht in een paarse kleur.
Adres: plac Defilad 1.
2. Ga los met je camera in de Stare Miasto
Tijd voor de mooiste plek van Warschau: de Stare Miasto. Letterlijk vertaald is dit de Oude Stad. De naam klopt niet helemaal meer, want Warschau werd in de Tweede Wereldoorlog platgebombardeerd. Er is dus vrij weinig van de oude stad over. Maar van wat ik zag, hebben ze fantastisch reconstructiewerk verricht om te doen alsof dit deel van de stad oud is. De kleurrijke marktpandjes staan er piekfijn bij en het plein doet niet persé onder voor andere (herstelde) historische pleinen in Gdansk of Poznan. Hieronder mijn tips voor wat je niet mag missen in de Stare Miasto:
- Plac Zamkowy: op dit plein vind je het Koninklijk Kasteel. Letterlijk vertaald betekent de Poolse naam voor het plein ook Kasteelplein;
- ul. Swietojanska: de verbindende link tussen Plac Zamkowy en de Rynek. Kijk bij nummer 10 even omhoog voor de mooie zachtroze Jezuïetenkerk;
- Rynek Starego Miasto: dit is de eyecatcher van Warschau. Een vierkant marktplein omringd met kleurrijke marktpandjes;
- Vergeet niet de zijstraatjes: Rynek is mooi, maar ook druk. Toeristen blijven ‘plakken’ door de restaurants en cafe’s. Duik de zijstraatjes van de Rynek in en je ziet kleurrijke pandjes zonder hordes toeristen.
- Barbakan Warszawski: dit is een gerestaureerde stadspoort met een stuk stadsmuur aan de rand van de Oude Stad.
Op zoek naar leuke tour door Old Town Warschau? Ga dan mee met deze e-bike tour.
3. Budgettip: gratis toffe musea bezoeken
Normaal ga ik tijdens een stedentrip niet zo snel naar een museum, maar in Warschau zijn de musea één van de beste toeristische attracties van de stad. En als je het museumbezoek op nog eens op de juiste dag plant, dan kun je gratis naar binnen. Deze musea zijn wat mij betreft dikke aanraders:
- Warsaw (up)Rising Museum: één van de beste musea waar ik in een lange tijd geweest ben. Dit interactieve museum is volledig gewijd aan de anti-Duitse opstand van 1944 in Warschau. De opstand duurde 63 dagen en resulteerde in 150.000 burgerdoden. Als wraakactie maakten de nazi-Duitsers Warschau met de grond gelijk. 85% van de stad veranderde in puin. De foto’s, video’s, geluidsfragmenten en objecten in het museum vertellen het verhaal van deze moedige tijd. Adres: ul. Grzybowska 79, gratis entree op zondag.
- Neon Museum: zin in een wat luchtiger verhaal? Ga naar het Neon Museum en leer meer over de groei van neonverlichting in het straatbeeld. De collectie is een bonte verzameling van opgelapte neonborden. Ieder bord vertelt een verhaal: waar het hing en waar het voor stond. Het museum is niet groot, maar het is zeker een bezoek waard. Adres: Soho Factory, Ul. Minska 25. Entree: 12 zloty, helaas nooit gratis entree.
- Photoplasticon: voordat de bioscoop bestond, vermaakten mensen zich begin twintigste eeuw op een andere manier: met een Photoplasticon. Dit is een 3D-fotoprojector die historische zwart-wit foto’s roteert. Vlakbij het treinstation in Warschau vind je de laatste photoplasticon van Polen. Op een miraculeuze wijze heeft dit ding nazi-Duitsland en de Sovjet-Unie overleefd. Nu laat het bezoekers zien hoe vooroorlogs Warschau eruit zag. Adres: al. Jerozolimskie 51, gratis entree op donderdag.
4. Smullen in een veganistisch paradijs
Dit is dus iets wat ik niet wist van tevoren, maar Warschau heeft een wijk vol veganistische tentjes. Volgens de website Happy Cow telt de Poolse hoofdstad meer dan 50 veganistische cafés en restaurants. Het merendeel is te vinden in de buurt Srodmiescie Poludniowe. Eten in Warschau kan dus nooit saai, want je kunt eindeloos variëren. Pizza’s, taco’s, burgers, sushi, taart en meer. Alles is veganistisch! Ik bedoel, waar vind je dit?! En omdat ik dit niet wist van te voren – ik geef mijn lage verwachtingen voor Warschau de schuld – was ik compleet verrast. Absolute toppers zijn de Make-Your-Own burgers van Krowarzywa, humus en falafel bij Mango Streetfood en taco’s bij Momencik.
Adres Vegan Food Disitrct: ga naar de Poznanska, Hoza of Wilcza straat en volg je neus.
5. het dak op bij de groenste bibliotheek van POlen
Tijdens onze stedentrip bezochten we de bibliotheek van de Universiteit van Warschau. Ik hoor je denken: waarom zou je als toerist een universiteitsbibliotheek bezoeken? De bibliotheek in Warschau is een bijzonder gebouw. Het heeft één van de grootste daktuinen van Europa. Sterker nog: het gebouw lijkt bijna overgenomen te zijn door planten en struiken. Het lijkt wel op een moderne versie van de eeuwenoude overwoekerde tempels van de Angkor Wat in Cambodja. Vanaf de daktuin heb je een prachtig uitzicht over de stad. Warschau staat trouwens ook bekend als een groene stad vanwege de vele stadsparken en tuinen.
Adres: ul. Dobra 55.
6. voor de volgende keer: street art in Praga
Dit is een tip die op mijn lijstje staat voor de volgende keer. Warschau biedt genoeg street art voor de liefhebber. Zo zag ik een mooie muurschildering van soldaten op ul. Sienna 45. Helaas hadden we dit keer niet de energie voor een street art jacht. Warschau was onze derde stop in Polen en we hadden in Katowice en Lódz al flink wat meters gemaakt om de beste street art te vinden. De benen waren moe! Bovendien regende het tijdens onze dagen in Warschau. Voor een volgend bezoek aan Warschau heb ik de creatieve wijk Praga genoteerd. Volgens de foto’s zijn de muren hier gevuld met kleurrijke werken.
Locatie: om in Praga te komen, pak je metro M2 en stap uit bij Dworzec Wileński.
Waar te slapen in Warschau?
Warschau is tot mijn verbazing vrij duur qua accommodaties. We hadden moeite om een budgetvriendelijke slaapplek te vinden vlakbij het centrum. Uiteindelijk kozen we voor een Airbnb, net buiten het centrum. Wil jij liever in een hotel of hostel verblijven? Wellicht is het A&O hostel dan een goede optie voor jou. Het zit vlakbij het treinstation en krijgt een 8,8 op Booking.com. Klik hier voor een overzicht van hotels in Warschau.
Staat Warschau bij jou op de radar?
Deze blogpost bevat affiliate links. Als jij iets boekt via deze links, dan verdien ik een kleine commissie zonder dat jij er extra voor betaalt. Lees er meer over in mijn disclaimer.