Poznan, het ondergeschoven kindje van Polen. Overschaduwd door grotere broers Krakau en Warschau. Beiden mooie steden die veel te bieden hebben en om die reden ook maandelijks overspoeld worden door toeristen. Wil je het Polen zien zonder de hordes toeristen, ga dan naar het kleine broertje Poznan. Oké, klein is het nu ook weer niet, want het is toch de vijfde stad van Polen. Door zijn centrale ligging heeft Poznan zich ontwikkeld tot een zakenstad, maar ook voor de toerist biedt de stad veel mogelijkheden. Zo vind je hier een van de mooiste pleinen van Europa: de Stary Rynek. Waar ik ook heen ging in de stad, ik kwam altijd weer terug op de mooie Rynek. Dé plek waar de locals samenkomen en genieten van het eten, het drinken en de fijne sfeer.

De Poolse Rynek

Eigenlijk is een ‘Rynek’ niet zo bijzonder, want bijna iedere grotere Poolse stad heeft dit. Een Rynek betekent in het Nederlands ‘markt’ en verwijst naar een centraal plein in de stad. Eeuwenlang vormden deze pleinen de plek waar handelslieden hun waar verkochten. Het dagelijks leven speelde zich op en rond de Rynek af. En eigenlijk is dit nooit veranderd. Nog steeds leven de Polen op en rond dit marktplein. Hierdoor vormt de Rynek de perfecte uitvalbasis om Poznan te ontdekken.

Poznan Polen

Op de Stary Rynek

Centraal op de Rynek staan één van de oudste en opvallendste gebouwen van Poznan: een rijtje van zestiende eeuwse mini-herenhuisjes. Paars, groen, rood en bruin, alle kleuren van de regenboog komen voorbij. In mijn hoofd zijn het net kleine chocoladedoosjes strak naast elkaar opgesteld. In de realiteit gaat het hier om vissershuisjes waar in de zestiende eeuw, niet geheel verrassend, de dagvangst aan vis werd verkocht. Tegenwoordig hebben de vissers plaats gemaakt voor een aantal souvenirstalletjes. Veel is het niet, hooguit twee of drie. Maar als je deze stalletjes even negeert, dan sta je oog in oog met een decor dat rechtstreeks uit een sprookje lijkt weggelopen.

Rynek Poznan

Raadhuis van Poznan

Pal naast de huisjes staat de trots van Poznan, het witgroene Raadhuis. Vroeger het stadhuis van Poznan, tegenwoordig een stedelijk historisch museum. Probeer vooral te letten op de façade die een groot aantal details weergeeft. Zo zie je tientallen afbeeldingen van de eerste Poolse koningen. Poznan wordt door velen gezien als de wieg van Polen, omdat hier de eerste koningen het hof hielden. Ben je rond 12 uur ’s middags bij het Raadhuis, kijk dan niet gek op als het een beetje drukker is dan normaal. Dit is het moment waarop twee mechanische houten geiten uit de klok komen en elkaar een hoofdstoot geven. Een verwijzing naar de legende van de twee weggelopen geiten die het stadhuis zijn binnengerend en daar in gevecht met elkaar raakten. Een legendarisch moment om voor altijd te herinneren, dacht het stadsbestuur van Poznan.

stary rynek Poznan

De Rynek wordt omgeven door een vierhoek van krijtkleurige zestiende-eeuwse koopmanshuisjes. Het zijn grotendeels replica’s, want Poznan is tijdens de Tweede Wereldoorlog voor 60 procent plat gebombardeerd. Gelukkig werd de Rynek vrij snel na de oorlog in originele staat hersteld, geheel in het Barok en de Renaissance. Ieder huisje is uniek in zijn kleur, details en vormgeving. Een aantal dragen zelfs vreemde mythes met zich mee. Zo zou in één van de huisjes een handelaar veranderd zijn in een weerwolf. Waar of niet, ik kon geen genoeg krijgen van dit plein. Een feest van zachte pastel- en krijtkleuren. Het was dan ook geen straf om nog eens mijn foto’s door te gaan en herinneringen op te halen.

Rondom de Stary Rynek

Ook in de straatjes achter de Rynek is genoeg te zien en te beleven. Zo kun je in de Franciszkańska straat nog resten vinden van het Koninklijk Kasteel uit de twaalfde eeuw. Het bouwwerk is weliswaar gerestaureerd, maar biedt toch een herinnering aan de lange geschiedenis van deze stad. Ook is Poznan gezegend met een aantal prachtige kathedralen. Neem nu de Sint Stanislaus kathedraal in de Gołębia straat (zie de afbeelding in de header). Een pareltje op zich, toch? Gemakkelijk te herkennen aan de zalmroze muren, afgewisseld met reeks aan beelden van bijbelse apostelen. De buitenkant is al mooi, maar ook binnen kom je ogen tekort. Loop je verder over de kasseien van de Gołębia straat dan kom je uit bij het voormalig Jezuïeten College (tegenwoordig de Staatsschool voor Ballet). Eveneens rijkelijk gedecoreerd en te herkennen aan het kenmerkende zalmroze *Poznan* kleurtje van de muren. Door het nabijgelegen Chopin Park is dit een heerlijke plek om op de zondagmiddag even te relaxen.

Rynek Poznan
Rynek Poznan

Heb jij al eens Poznan bezocht?

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

4 Comments

 1. Helemaal mee eens !!! En (uit oosten van nederland zeker) kan je er zo heen rijden in circa 6 uur! Betere sfeer ook dan bv Warsaw!

  • Esther Reply

   Dankjewel voor je reactie Chris. Inderdaad, het is niet eens zo ver met de auto. Warschau ben ik nog niet geweest, maar de sfeer van Poznan is inderdaad goed!

 2. Prachtige stad, het witte gemeentehuis is de plek waar mijn vrouw en ik zijn getrouwd.
  Ontdek de zijstraatjes van stary rynek en de verstopte winkeltjes.

  http://www.polencafe.nl

  • Esther Reply

   Dankjewel voor je reactie Johan! Dat is zeker een mooie locatie om te trouwen. De Rynek is prachtig, maar de zijstraatjes zijn inderdaad ook leuk om door heen te dwalen!

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.