Parijs, Londen, Rome: bekende bestemmingen voor een weekendje weg. Iedereen is er wel eens geweest. Ik ook. Maar eerlijk gezegd: die grote toeristische steden trekken mij niet zo. Ik vind het al snel te druk, te commercieel en te oppervlakkig. Ik haal meer plezier uit steden die wat minder op het netvlies van de doorsnee toerist staan. Bestemmingen onder de radar, een tikkeltje rauw maar vol karakter. Onze overlandreis van Nederland naar Indonesië (het eerste deel ging door Centraal- en Oost-Europa) was een mooi moment om een aantal van deze niet-alledaagse plekken mee te pakken. Neem bijvoorbeeld de stad Łódź in Polen. Grote kans dat je nog nooit van deze plek heb gehoord. Maar daar komt de komende jaren vast verandering in, want Łódź bloeit snel op. Ik laat je zien waarom deze Poolse stad de moeite waard is.

Niet Łódź maar Woedzj

Laten we starten met eerst één ding uit de weg te ruimen: de naam van deze stad. Dit spreek je iets anders uit dan je misschien van tevoren zou verwachten. De l spreek je namelijk uit als een w en de o als een oe. En zo kom je bij de naam voor deze stad: woedzj. Schaam je niet als je het verkeerd blijft uitspreken. Bij mij kwam de naam ook niet vlekkeloos uit de mond. Pools is per slot van rekening één van de moeilijkste talen van Europa.

Piotrkowska street Lodz building

Het lelijke eendje van Polen?

Toen ik aan een Poolse oud-collega vertelde dat ik van plan was om tijdens mijn overlandreis naar Łódź te gaan, snapte ze niet waarom. Łódź is een saaie grauwe stad, er is niets te zien, aldus mijn collega. Łódź worstelt met een negatief imago. Ooit was het de belangrijkste textielstad van het voormalig Russische keizerrijk, maar de oorlogen van de twintigste eeuw maakte hier korte metten mee. De textielindustrie stortte in en de fabrieken kwamen leeg te staan. Dit is het grauwe beeld dat veel mensen is bijgebleven. Maar Łódź heeft absoluut niet stilgestaan. De stad vond zich opnieuw uit, dankzij studenten. Een prestigieuze filmschool, muziekschool en kunstacademie openden de deuren. Kunst (met name film) blies de stad nieuwe leven in. Als je het mij vraagt, een gouden combinatie met de leegstaande fabrieken.

Dus, is Łódź het lelijke eendje van Polen? Mijn antwoord: nee. Łódź is misschien niet zo mooi als Krakau of Poznan, maar het is een stad met karakter. Het heeft alles te bieden voor een perfecte stedentrip. En het mooiste: geen toeristenmassa. Ik gun Łódź zeker iets meer toeristen, maar ik hoop dat de stad zo authentiek blijft zoals het nu is.

Het lelijke eendje Lodz? Welnee!

Meer over Polen lezen? Ik ben in totaal drie keer in Polen geweest en heb redelijk wat van dit mooie land gezien. Lees meer over Krakau, Poznan, Wroclaw en Gdansk.

Tips voor wat te zien in Łódź

Tot zover de achtergrond over Łódź. Wat is er te doen in deze stad? Ik geef je mijn zes tips.

1. Industrieel erfgoed: Manufaktura

Om de hoek van ons hostel en daarmee een goed startpunt voor onze stedentrip Łódź: Manufaktura. Dit was ooit een grote spinnerij en weverij in Łódź, maar raakte net zoals alle andere fabrieken in verval. Het complex is nu omgebouwd naar een winkel- en entertainmentcentrum. Toch ziet het vanaf de verte, door de oranje bakstenen, nog steeds uit als fabriek. Tof hoe ze de identiteit van deze plek in stand hebben gehouden. Bezoekers lopen via de Poznanski poort naar binnen waar ooit ook alle arbeiders het complex binnenliepen. Vervolgens kom je uit op een groot binnenplein. Wij bezochten deze plek in mei en de zon liet zich slechts mondjesmaat zien. Maar als de zon er was, dan kwam dit plein ook direct tot leven. Locals zochten een plekje op het terras en kinderen hadden de grootste lol met het waterspel. Zon of geen zon, Manufaktura is een heerlijke plek om met een kopje koffie of een snack ‘mensen te kijken’.  

Hoe kom je hier?

Pak tram 2, 3 of 11A/B en stap uit bij halte Zachodnia-Manufaktura.

Manufaktura Polen Lodz
Manufaktura Lodz

2. Łódź op z’n mooist: Ulica Piotrkowska

De straat waar het allemaal omdraait in Łódź: Ulica Piotrkowska. Dit is de mooiste plek van Łódź. Ik houd van autovrije boulevards, een plek voor de struinende fotograferende voetganger. En Ulica Piotrkowska is niet zomaar een straat. Het is de langste straat van Europa. Vier kilometer lang is het vrij spel voor voetgangers. Fietsen zijn wel toegestaan, dus kijk af en toe nog wel even naar links en rechts voordat je de straat oversteekt. In Ulica Piotrkowska vind je Łódź op z´n mooist. De straat loopt van het Vrijheidsplein (Plac Wolnosci) naar het Onafhankelijkheidsplein (Plac Niepodleglosci). Aan weerszijden staan mooie historische en industriële pandjes in neorenaissance en Art Nouveau stijl. Vergeet dus vooral niet omhoog te kijken!

Łódź is de stad van de kunst en ook op Ulica Piotrkowska zie je dat goed terug. Zo kom je langs bronzen beelden van belangrijke stadshelden en loop je zomaar over de Walk of Fame (van Łódź). Op de stertegels staan namen van belangrijke acteurs en regisseurs die opgeleid zijn aan de filmschool in Łódź. Mijn tip: loop meerdere keren de Piotrkowska op en af en neem ook een kijkje in de zijstraten. Iedere keer zie je weer iets nieuws!

Hoe kom je hier?

Pak tram 1 – 4, 7A/B, 11A/B, 14, 15 of 17 naar Plac Wolnosci en start de wandeling aan de noordkant. Of pak tram 2,3, 6, 7A/B, 8, 10A/B, 11A/B, 14 of 18 naar het moderne station Piotrkowska Centrum (al een bezoek op zich waard!) en start je wandeling aan de zuidkant.

Piotrkowska street Lodz
Lodz filmindustrie
Piotrkowska street Lodz details

3. De hipsterfabrieken van Łódź: OFF Piotrkowska

Al die leegstaande textielfabrieken in Łódź staan natuurlijk garant voor de bloei van creatieve hotspots. En de leukste hotspot vind je in een zijstraat van Ulica Piotrkowska. Welkom bij OFF Piotrkowska. Precies zoals de naam zegt: net van de Piotrkowska af. Op dit terrein is een oude katoenmolen omgebouwd tot multifunctioneel creatief centrum. Je vindt hier onder andere een voetbalcafé, kunstgalerij, een kapperszaak en restaurants en bars. De plek voelt het een beetje aan als de NDSM werf in Amsterdam of de Strijp-S in Eindhoven. Heerlijk, ik houd echt van dit soort creatieve plekken! En dit is niet de enige hippe plek van Łódź. Even verderop heb je Piotrkowska 217, door locals de tweede ‘Off’ genoemd.

Hoe kom je hier?

Pak tram 2,3, 6, 7A/B, 8, 10A/B, 11A/B, 14 of 18 naar station Piotrkowska Centrum, sla links af en je ziet OFF Piotrkowska aan de rechterkant.  

Off Piotrkowska street Lodz ingang
Off Piotrkowska street hip Lodz

4. Speur uren (of dagen) naar street art

Punt 1 t/m 3 zijn allemaal goede redenen om naar Łódź te komen, maar de absolute hoofdreden voor mij om naar Łódź te gaan was vanwege de street art. In 2009 werd de Urban Forms Gallery opgericht, een lokale stichting in Łódź die street art promootte met als doel het grijze uiterlijk van Łódź te veranderen. Het resultaat: de stad telt tegenwoordig meer dan 130 muurschilderingen waardoor je een heel weekend kan vullen met alleen maar street art. Het merendeel zit aan de linker- en rechterkant van de Ulice Piotrkowska. Super makkelijk dus! Ik kom graag terug voor nog een weekend street art jagen.

De mooiste werken vind je op:

  • Sienkiewicza 18: Braziliaanse artiest Kobra schilderde hier de Poolse pianist Artur Rubenstein;
  • Roosevelta 5: een gigantische muurschildering van Os Gemeos (met de kenmerkende gele mannetjes);
  • Pułku Strzelców Kaniowskich 48: de heilige strijder van INTI, misschien wel de mooiste muurschildering in Łódź;
  • Kilinkskiego 127: BORDALO II, een Portugese artiest die fantastische kunst maakt van afval.
Hoe vind je street art in Lodz?

Download de kaart van het toerismebureau van Łódź en stippel jouw eigen street art jacht uit.  Of maak gebruik van de handige online street art kaart van Street Art Cities. Deze organisatie maakt gebruik van lokale contactpersonen, zodat de collectie van werken altijd up-to-date is. Ik gebruikte hun street art kaart in Keulen en was groot fan.

Street art Lodz KOBA
ROA Lodz Polen
Street art Lodz mural Os Gemeos
Street art Lodz mural bordalo
Street art Lodz mural INTI
Street art Lodz mural 5

5. Volop smakelijke adresjes

Van al dat lopen krijg je flinke trek. Gelukkig biedt Łódź genoeg leuke plekjes om je buik rond te eten. Misschien had je dit niet verwacht, maar Polen is een super makkelijk land voor vegetariërs en veganisten. Ik had nooit moeite met een restaurant te vinden en voor de snelle trek ging ik naar de Zabka (de AH-2-go van Polen) voor een maaltijdsalade.

De smakelijkste adresjes op een rij:

  • Tel Aviv Urban Bar: een vegan street food restaurant met hummus, falafel en burgers. De aankleding van deze plek is prachtig. Het is een keten, dus mocht je het in Łódź missen, dan zit er in Warschau ook eentje.
  • Burgerbars Zielona (in Manufaktura), Papuvege (vlakbij Łódź Fabryczna) en Korzenie (op Piotrkowska 217): burgerliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Łódź.
  • Kardamon: klein café in een zijstraat van de Piotrkowska. Goede plek voor een kop koffie met taart.
Tel Aviv Urban Bar Lodz

Tip: voor het vinden van restaurants gebruik ik altijd Happy Cow of Foursquare.

6. Architectuur: paleizen en moderne musea

Naast het industriële erfgoed heeft Łódź ook nog een andere kant: die van de mooie architectuur. De fabrieksdirecteuren moesten ook ergens wonen, en zij bouwden vaak de mooiste villa’s en paleizen. Het mooiste paleis van Łódź is ongetwijfeld het Izrael Poznanski paleis, ooit de directeur van de oude spinnerij in Manufaktura.

Naast paleizen liep ik ook tegen een aantal mooie kerken aan. Zo heb je de mooie Alexander Nevsky Kathedraal en de Holy Trinity kerk in drie kleuren: grijs, geel en wit.

Liefhebbers van moderne architectuur opgelet, want ook dat vind je in Łódź. Ga naar de EC1, een voormalige elektriciteitsfabriek omgebouwd tot een interactief wetenschappelijk centrum. Ook de gebouwen rondom EC1 zijn meegenomen in het project, waaronder het Łódź Fabryczna treinstation. Tegenwoordig is dit het modernste treinstation van Polen. Het treinstation is absurd groot voor de vijf treinen die hier per dag vertrekken.

Hoe kom je hier?

Het Izrael Poznanski paleis is te bereiken via tramhalte Zachodnia-Manufaktura (lijnen 2, 3 en 11A/B.). Het EC1 museum is te bereiken per bus 80 of 83 of tram 1, 5 of 18. Voor beiden: halte Kilinskiego-Tuwima.

Lodz church Polen
Lodz church Poland

Zou jij Łódź in Polen willen bezoeken?

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.