Wroclaw is de stad van de honderd bruggen. Niet voor niets wordt het ook wel het ‘Venetië van Polen’ genoemd. Water alom. Een van de belangrijkste waterwegen binnen Wroclaw is de Oder, een meanderende rivier die dwars door het centrum loopt. En het is niet zomaar een rivier, het is de tweede grootste rivier van Polen en loopt van de Tsjechische Sudeten richting de Oostzee. Tot zover dit Wikipedia-feitje, terug naar Wroclaw. Want in deze stad komt dit water samen met prachtige architectuur. De rivier kronkelt zich langs gebouwen en wijken die zich naar mijn mening enkel laten uitdrukken in superlatieven. Het ene gebouw nog ouder dan de ander, de een nog mooier dan de ander.

De elegantste buurt van de stad: de Universiteitswijk

Heb je alle kanten van de oude Rynek gezien, duik dan dieper in de straatjes en steegjes achter dit marktplein. Mijn tip: een wandeling door de Universiteitswijk, de meest statige en chicste wijk van Wroclaw. Romantisch gelegen langs de Oder en vol met historische gebouwen en duidelijke barokinvloeden. Een plek waar de groten der aarde hebben rondgewandeld. Zo hebben in totaal negen Nobel Prijswinnaars aan de universiteit van Wroclaw gestudeerd en heeft een van de gebouwen zelfs gefunctioneerd als bescheiden onderkomen voor de zeventiende-eeuwse keizer Leopold. Ter herinnering is de Leopoldina Zaal ingericht, een rijkelijk gedecoreerde ruimte met een plafond vol kleurrijke fresco’s.

Wroclaw Polen

wroclaw polen

Polen Wroclaw

Het oudste plekje: Ostrow Tumski

Langs de Oder kun je diverse eilanden zien. Sommigen liggen echt nog afgesloten van de buitenwereld, anderen zijn inmiddels alweer vergroeid met het vasteland. Tot deze laatste categorie behoort de Ostrow Tumski. Eén van de belangrijkste plekjes voor Wroclaw. Tenminste als je het de inwoners van Wroclaw vraagt, want deze wijk markeerde in de negende eeuw het begin van de stad. Het was toen een ideale plek door zijn afgesloten ligging en het beschermende water van de Oder erom heen. Niet veel later kreeg het eiland nog een tweede bescherming: het katholieke geloof. De ene na de andere kathedraal sprong uit de grond en de naam Ostrow Tumski was geboren: ‘eiland van de kathedralen’. Sindsdien is het geloof nooit meer weggegaan en vormt Ostrow Tumski nog steeds het meest heilige plekje van Wroclaw. Het straatbeeld kenmerkt zich door priesters in zwarte gewaden, heen en weer schuifelende nonnen en vooral heel veel rust. En een vleugje romantiek, wat je terugziet in de zachtblauwe toegangsbrug vol met liefdesslotjes.

Polen Wroclaw

Wroclaw polen

Het grootste kunstwerk: Panorama van Raclawice

Op het punt waar de Oder de oude binnenstad verlaat, vind je een van de meest verrassende musea van de stad. Normaal ben ik op reis niet zo van de musea. Ik besteed liever mijn tijd aan de stad, de omgeving en het opsnuiven van de sfeer. Maar in Wroclaw maakte ik toch maar een uitzondering. Op aanraden van onze Airbnb-host besloten we een bezoekje te brengen aan het Panorama van Raclawice. Eerlijk gezegd verwachtte ik er niet zo veel van. Ik bedoel, hoe interessant kan één schilderijtje nu zijn? Het antwoord: héél interessant! Het panorama is niet zomaar een schilderij. Het is een gigantisch cirkelvormig werk dat zo’n 360 graden in de rondte gaat. In totaal is het 120 meter lang en 15 meter hoog. Een uniek staaltje werk en een van de weinigen in de wereld. Het schilderij geeft de veldslag bij het Poolse Raclawice (1794) weer toen Poolse opstandelingen het Russisch leger versloegen. Een historische gebeurtenis die buurland Rusland toch even wat anders interpreteert.

wroclaw polen

wroclaw polen

Ik moet zeggen dat ik het panorama best indrukwekkend vond. Ten eerste heb ik nog nooit een schilderij van 360 graden gezien. Ten tweede zijn de gebeurtenissen verbazingwekkend realistisch weergegeven. De details zijn zo scherp, zo levensecht. Bovendien wordt er gebruik gemaakt van echte attributen waardoor je op een gegeven moment het verschil niet meer ziet. ‘Staat dat karretje daar nu echt of niet?‘ En het is niet alleen plaatjes kijken, een audio-tour neemt je aan de hand mee door het geschiedenisverhaal. Wat mij betreft een goede toevoeging om nog dieper het schilderij ingetrokken te worden. Een verrassend leuk museum!

Wil je nog meer van Wroclaw weten, kijk dan eens mijn eerder verschenen artikelen:

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.