Je zou het niet zeggen, maar de Poolse steden zitten vol met street art. Sterker nog, een van de mooiste street art steden ter wereld vind je hier: Lódz! Helaas ben ik hier dan weer niet geweest, dus ik heb dit kleine street art paradijsje niet kunnen bewonderen. Een reden om nog eens terug te gaan naar het mooie Polen. Dit keer heb ik mij ‘beperkt’ tot de steden Poznan, Wroclaw en Krakau en geloof me, hier zijn ook genoeg kleurrijke werken te zien. Een klein fotoverslag van wat ik allemaal voorbij heb zien trekken.

Poznan

De street art van Poznan vind je voornamelijk buiten het oude centrum. Om precies te zijn op het Ostrow Tumski, het ‘eiland van de kathedralen’ aan de andere kant van de rivier Warta. Net zoals veel Poolse steden een eigen Rynek (marktplein) kennen, zijn er ook een aantal Ostrow Tumski’s te vinden, bijvoorbeeld in Wroclaw en Poznan. Toch zijn er wel degelijk verschillen tussen deze twee steden. Terwijl het eiland in Wroclaw omringd wordt door een groene strook aan gras en bloemen, bestaat het eiland in Poznan enkel uit baksteen en kathedralen. De lege canvassen hier vormen dan wel weer een ideale plek voor street art. Je vindt de kleine kunstwerkjes vooral aan de randen van het eiland, bijvoorbeeld in de tunneltjes en vlakbij de kenmerkende roodstalen Jordaanbrug.

Verspreid door Poznan vind je ook de subtiele maar opvallende werken van de lokale artiest ‘I am someart’. Het zijn zwevende hoofden met lege oogkassen en de tekstballon ‘I am someart’. Het grappige is, zodra je één hoofd gespot heb, zie je ze langzaam overal verschijnen. En je vindt zijn werken niet alleen in Polen, ook in Barcelona prijken een aantal zwevende hoofden.

Poznan street art

Ontdek het ‘I am someart’-hoofd: heb je hem al gespot?

Wroclaw

In Wroclaw wordt het redelijk makkelijk voor je gemaakt. Hier vind je veel werken verzameld in slechts één straat: de Ruskastraat. Of eigenlijk, in een klein zijstraatje van de Ruskastraat. Op het eerste oog lijkt deze passage vooral een vervallen steeg waar je als toerist niet helemaal welkom bent. Het is modderig, auto’s staan her en der geparkeerd en buurtbewoners lopen gehaast door. Ook ik dacht dat ik wellicht verkeerd was gelopen. Het zou niet de eerste keer zijn. Maar toen ik even goed de muren ging bekijken, wist ik dat het goed zat. Wat een gave werken! Zowel verticaal als horizontaal zag ik prachtige gedetailleerde muurschilderingen van onder andere een wolf, ronddolende geesten en een indianenhoofdtooi. Hoe hoger ik keek, hoe meer werken ik zag verschijnen. Deze straat zit bomvol street art. Pas later kwam ik erachter dat het hier gaat om een lokaal kunstproject (het Miastoprojekt) dat jonge artiesten een podium biedt om hun straatkunsten te laten zien. En met succes, want het is prachtig!

street art wroclaw

street art wroclaw

Krakau

In Krakau kun je street art verspreid over de stad terugvinden. Maar mocht je niet de tijd hebben om de hele stad af te speuren, ga dan vooral naar de wijken Kazimierz en Podgórze. Twee wijken met een Joodse geschiedenis, de één bood eeuwenlang een veilig thuis, de ander is noodgedwongen de laatste stop geworden voor weggevoerde Joodse families. Beide wijken hebben de laatste tien jaar een artistieke opleving meegemaakt wat gepaard ging in een toename van street art. Zo vind je hier onder andere het werk ‘Ding Dong Dumb’ van de Italiaanse artiest BLU. Met zijn mural probeert BLU de macht van de kerk te illustreren over de samenleving. Let bijvoorbeeld op de kerkbel die als megafoon wordt gebruikt om de boodschap over te brengen, een interessant detail. Ik ben dan ook blij verrast om te horen dat BLU ook een aantal werken in Lissabon heeft, mijn volgende bestemming!

Krakau street art

Van de drie Poolse steden die ik bezocht heb, vond ik Wroclaw het meest verrassend als het gaat om street art. Ik had niet verwacht zulke mooie gedetailleerde werken aan te treffen in een weggestopt zijstraatje. En het mooiste was, we waren er helemaal alleen! Er was geen toerist te bekennen. Alsof niemand ervan wist.

Welke stad heeft jou verrast op het gebied van street art?

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

4 Comments

 1. Oh, wat leuk om te zien, aangezien ik van plan ben om met de trein door Polen te reizen deze zomer. Zowel Poznan, Wroclaw als Krakau staan op mijn to do lijstje 🙂

  • Esther Reply

   Wat een mooie reis heb je in het vooruitzicht Liese. Mooie steden vol met street art. Zeker even een kijkje nemen als je tijd ervoor hebt!

  • Esther Reply

   Vond ik ook! Street art staat ook hoog op mijn lijstje voor China;)

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.