Parijs, de stad van de lange romantische weekenden. Dagenlang dwalen door kronkelende straatjes, wandelen langs de rivier de Seine en met je grote liefde uitgebreid dineren bij de Eiffeltoren. Het klinkt alsof Parijs een stad is waar je niet te snel doorheen wilt rennen, maar de tijd voor wil nemen. Wellicht is dit waar, maar ook als je maar één dag in de stad hebt, kun je zeker veel zien. Als bewijs nam ik de proef op de som en ging binnen één dag op en neer naar Parijs. Wil je weten of het gelukt is? Lees dan verder.

Sacre Coeur

Vanuit Nederland pakken we de Thalys richting Parijs. Na een verrassend snelle rit van drie uur rollen we treinstation Gare du Nord binnen. Tijd om de dag te beginnen! We pakken metrolijn 2 richting ‘Anvers’ waar de eerste stop van de dag staat: de Sacre Coeur. Dit is de bekende sneeuwwitte basiliek op de heuvel in de wijk Montmartre. Deze kathedraal is gebouwd als een spiritueel bouwwerk ter verbinding van Frankrijk met de katholieke kerk. Eeuwenlang zetelden de geestelijke leiders van de katholieke kerk hier, maar vandaag de dag ‘zetelen’ vooral de Afrikaanse verkopers hier met de ‘gratis’ kleurrijke armbandjes. Het is opvallend hoe vaak je aangesproken wordt door deze mannen. Hier en daar wordt er ook nog wel eens naar je arm gegrepen om snel een armbandje bij je om te doen. Tip: houd je armen in je zakken en loop stug door terwijl je de 300 treden van de basiliektrap beklimt. Bovenaan snap je direct waarvoor je dit doet: die prachtige sneeuwwitte kathedraal. De Sacre Coeur was zeker een van mijn favorieten van de dag.

Paris Sacre Coeur

Arc de Triomphe

We keren terug naar de metro om lijn 2 door te pakken richting ‘Charles de Gaulle Etoile’, vlakbij het drukke Place de Gaulle. Daar staat ons volgende hoogtepunt: de Arc de Triomphe. De locatie van deze Arc is nogal lastig, want het bouwwerk staan midden op de rotonde van de Place de Gaulle. Loop dus niet roekeloos deze rotonde op, want de Place de Gaulle is één van de belangrijkste verkeersaders van Parijs. Het is altijd druk en daarom is het levensgevaarlijk om hier over te steken. Bovendien ligt er een handig voetgangerstunneltje onder de Place de Gaulle. In deze tunnel kun je ook gelijk een ticket kopen om de Arc de Triomphe van binnen te bezichtigen. Tip: onder de 25 jaar krijg je gratis toegang! Na een wenteltrap van zo’n 350 treden kwam ik hijgend aan op de bovenzijde van de Arc de Triomphe. Maar het was de moeite waard, want je krijgt een prachtig uitzicht over het centrum van Parijs.

Parijs Frankrijk

Eiffeltoren

Terug naar de metro en door met lijn 6 naar ‘Bir-Hakeim’. Vanaf deze halte is het nog maar een paar honderd meter lopen richting de ijzeren dame van Parijs, de Eiffeltoren. Het bekendste bouwwerk van Prijs, die in 1909 bijna werd gesloopt. Gelukkig vormde de antenne op de top een reden om het bouwwerk te behouden. Een meevaller voor de Parijzenaren en toeristen, want met zijn lengte van 324 meter is het een best indrukwekkende toren. Mocht je de Eiffeltoren willen beklimmen, dan zou ik aanraden van tevoren online een toegangsticket te kopen. Hiermee krijg je voorrang en hoef je dus niet uren te wachten!

Parijs Eifeltoren

Palais du Louvre

Voor de volgende stop kiezen we ervoor niet de metro te pakken, maar romantisch langs de Seine te wandelen. Het blijft toch Parijs en daarnaast voelt dat handje-in-handje-lopen ook erg fijn. We steken over bij de voormalige ‘love lock’-brug  Pont des Arts (de slotjes zijn in 2015 verwijderd) en lopen zo de binnenplaats van het Palais du Louvre binnen. Van oorsprong was het Louvre een kasteel, daarna werd het een paleis en vervolgens, zoals we het nu kennen, een museum. Het Louvre is een prachtig paleis, ook al moet ik toegeven dat ik alleen de binnenplaats gezien heb. Natuurlijk is het ook mogelijk het Louvre van binnen te zien, maar dan moet je in een vrij lange rij gaan staan en zo’n €17,- betalen voor een toegangskaartje. Aangezien we maar 24 uur in Parijs waren, hebben we dat bewaard voor een volgende keer.

Louvre Parijs

Louvre in parijs

Notre Dame

We keren voor de laatste keer terug naar de metro en pakken lijn 4 richting de halte ‘Châtelet’. Daar stappen we uit voor een avondwandeling richting het eiland Île de la Cité. Ons doel: een drankje doen met uitzicht op de Notre Dame. Deze kathedraal is bekend van het verhaal van de klokkenluider Quasimodo van de Notre Dame. Het is een prachtig middeleeuws bouwwerk. Vanwege de flinke rij voor de ingang besloten we het mooie interieur maar even voor waar aan te nemen. Wel hebben we dat heerlijke drankje gedronken met uitzicht op de kathedraal.

Parijs Notre dame

En zo vloog het dagje in Parijs voorbij. Ik weet zeker dat er nog genoeg is om te zien en te doen in Parijs, maar ik heb in ieder geval wel een goede indruk van de stad kunnen krijgen. Ik kijk nu alweer uit naar een volgende ontmoeting met de Franse hoofdstad.

Tip: pak de metro

Zoals je hebt kunnen lezen hebben we een groot deel van Parijs gezien met de metro. Parijs heeft een goed en overzichtelijk metrosysteem dat je in een mum van tijd van sight naar sight brengt. Een dagkaart voor de metro is dus een uitkomst. Je kunt kiezen voor een Carte Mobilis, Ticket Jeunes week-end of een Paris Visite. Omdat wij toen nog onder 25 jaar waren, kozen we voor de tweede (en goedkoopste) optie. We betaalden slechts €3,75 per persoon!

Ben jij al eens een dagje op en neer naar Parijs geweest?

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel", is het motto van Esther. Ze is hopeloos verliefd op al het moois wat deze wereld te bieden heeft. Op Go Live Go Travel combineert ze de liefde voor reizen met haar passie voor schrijven.

1 Comment

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.