Parijs is de stad van de lange romantische weekenden. Dagenlang dwalen door kronkelende straatjes, wandelen langs de rivier de Seine en met je grote liefde uitgebreid dineren bij de Eiffeltoren. Het klinkt alsof Parijs een stad is waar je niet te snel doorheen wilt rennen, maar de tijd voor wil nemen. Wellicht is dit waar, maar ook als je maar één dag in de stad hebt, kun je zeker veel zien. Als bewijs nam ik de proef op de som en plande een dagtrp naar Parijs. Ik laat je zien wat ik allemaal gedaan hebt.

Starten bij de sacre Coeur

Vanuit Nederland pakken we de Thalys (tegenwoordig Eurostar) richting Parijs. Na een verrassend snelle rit van drie uur rollen we treinstation Gare du Nord binnen. We pakken metrolijn 2 richting ‘Anvers’ waar de eerste stop van onze Parijs dagtrip staat: de Sacre Coeur. De bekende sneeuwwitte basiliek op de heuvel in de wijk Montmartre. Eeuwenlang zetelden de geestelijke leiders van de katholieke kerk hier, maar tijdens ons bezoek ‘zetelen’ vooral Afrikaanse verkopers op de trappen met ‘gratis’ kleurrijke armbandjes. Een slimme tactiek is om snel naar je arm te grijpen om een armbandje om te doen, daarna begint het praatje. Loop dus vooral stug door en bovenaan de trappen word je beloond met het aangezicht van de Sacre Coeur.

Paris Sacre Coeur dagtrip

Door naar de Arc de Triomphe

Terug naar de metro om lijn 2 door te pakken richting ‘Charles de Gaulle Etoile’, vlakbij het drukke Place de Gaulle. Daar staat ons volgende hoogtepunt: de Arc de Triomphe. Het bouwwerk staat midden op de drukke rotonde van de Place de Gaulle. Ga vooral niet de weg overrennen, want dit is één van de belangrijkste verkeersaders van Parijs. Bovendien is overrennen niet nodig, want er zit een voetgangerstunneltje onder de Place de Gaulle. Daar zit direct ook het ticketkantoor. Onze jonge leeftijd was een uitkomst, want onder de 25 jaar krijg je gratis toegang! Na een wenteltrap van zo’n 350 treden kwam ik hijgend aan op de bovenzijde van de Arc de Triomphe. Maar het was de moeite waard, want je krijgt een prachtig uitzicht over het centrum van Parijs.

Parijs Frankrijk dagtrip

Eiffeltoren bewonderen

Terug naar de metro en door met lijn 6 naar ‘Bir-Hakeim’. Vanaf deze halte is het nog maar een paar honderd meter lopen richting de ijzeren dame van Parijs, de Eiffeltoren. Het bekendste bouwwerk van Prijs, die in 1909 bijna werd gesloopt. Gelukkig vormde de antenne op de top een reden om het bouwwerk te behouden. Een meevaller voor de Parijzenaren en toeristen, want met zijn lengte van 324 meter is het een best indrukwekkende toren. Mocht je de Eiffeltoren willen beklimmen, dan zou ik aanraden van tevoren een online toegangsticket te kopen. Hiermee krijg je voorrang en hoef je dus niet uren te wachten!

Parijs Eifeltoren dagtrip

kijken op de binnenplaats van Palais du Louvre

Voor de volgende stop kiezen we ervoor niet de metro te pakken, maar lekker te slenteren langs de Seine. Het blijft toch Parijs en daarnaast voelt dat handje-in-handje-lopen ook erg fijn. We steken over bij de voormalige ‘love lock’-brug  Pont des Arts (de slotjes zijn in 2015 verwijderd) en lopen zo de binnenplaats van het Palais du Louvre binnen. Van oorsprong was het Louvre een kasteel, daarna werd het een paleis en vervolgens, zoals we het nu kennen, een museum. Het Louvre is een prachtig paleis, ook al moet ik toegeven dat ik alleen de binnenplaats gezien heb. Natuurlijk is het ook mogelijk het Louvre van binnen te zien, maar dan moet je of in een vrij lange rij gaan staan of dit van tevoren bedenken en online een toegangskaartje regelen. We besloten dit te bewaren voor een volgende keer.

Louvre Parijs dagtrip
Louvre in parijs

afsluiten bij Notre Dame

We keren voor de laatste keer terug naar de metro en pakken lijn 4 richting de halte ‘Châtelet’. Daar stappen we uit voor een avondwandeling richting het eiland Île de la Cité. Ons doel: een drankje doen met uitzicht op de Notre Dame. Deze kathedraal is bekend van het verhaal van de klokkenluider Quasimodo van de Notre Dame. Het is een prachtig middeleeuws bouwwerk. Vanwege de flinke rij voor de ingang besloten we het mooie interieur maar even voor waar aan te nemen. Wel hebben we dat heerlijke drankje gedronken met uitzicht op de kathedraal. Update: dit zijn foto’s uit 2014. Tijdens de brand in 2019 zijn veel delen verdwenen, maar er wordt hard gewerkt aan herstel.

Parijs Notre dame

En zo vloog de Parijs dagtrip voorbij. Ik weet zeker dat er nog genoeg is om te zien en te doen in Parijs, maar ik heb in ieder geval wel een goede indruk van de stad kunnen krijgen.

Tip: pak de metro

Zoals je hebt kunnen lezen hebben we een groot deel van Parijs gezien met de metro. Een aanrader tijdens een dagtrip in Parijs. De stad heeft een goed en overzichtelijk metrosysteem dat je in een mum van tijd van plek naar plek brengt. Een dagkaart voor de metro is een uitkomst. Je kunt kiezen voor een Carte Mobilis (geldig voor 24 uur, €8,45), Ticket Jeunes week-end (alleen geldig op zaterdag, zondag en feestdagen, €4,60) of een Paris Visite (1 dag, €13,55). Hier staan alle opties op een rij. Omdat wij toen nog onder 25 jaar waren, kozen we voor de tweede (en goedkoopste) optie. Toen betaalden we €3,75 per persoon, inmiddels is het iets meer.

Heb jij al eens een dagtrip naar Parijs gemaakt?

Deze blogpost bevat affiliate links. Als jij iets boekt via deze links, dan verdien ik een kleine commissie zonder dat jij er extra voor betaalt. Lees er meer over in mijn disclaimer.

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

1 Comment

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.