Chernivtsi. Wederom zo’n plaatsje waar ik – en waarschijnlijk jij ook – nog nooit van gehoord had. En ook eigenlijk niet van plan was te bezoeken. Totdat ik overtuigd werd door één van mijn Oekraïense mede-vrijwilligersters. Zij kwam zelf uit deze stad en was er laaiend enthousiast over. Het maakte me aan het twijfelen. Wellicht was dit stadje best de moeite waard. Ik besloot de gok te wagen. Het plaatsje lag tenslotte toch op mijn route terug naar Lviv.

mooie binnenkomer: Olha Kobylyahska straat

Zo gezegd, zo gedaan. Rond 2 uur ’s middags rolt mijn hobbelbusje vanuit Kamianets-Podilsky de stad binnen. Ik heb zo’n zes uur de tijd, want mijn trein naar Lviv vertrekt pas in de avond. En dus begint mijn stopover in Chernivtsi. De eerste halte: de voetgangerszone Olha Kobylyahska straat. Eén van de fijnste plekjes van Chernivtsi, simpelweg omdat ik voor het eerst sinds weken geen autotoeters om heen hoor. Wat een rust. Ik slenter langs de kleurrijke façades, zie talloze bruidjes op de foto gaan, loop langs een gigantische roze kerk en proef chocolade bij de Lviv Chocolate Factory. Deze keten kom ik nu al voor de tweede keer buiten Lviv tegen en tsja, ik zeg geen nee tegen chocolade.

Chernivtsi Ukraine

Pink Church Ukraine

Chernivtsi Ukrain

Chernivtsi streets Ukraine

Langs de Dronken Kerk

Ik besluit de hoofdstraat te laten voor wat het is en in de straatjes erachter te kijken. Vaak vind je hier de leukste kanten van een stad. Zo ook in Chernitvsi. Ik zie streetart-werkjes op de muren, spot diverse Lada’s en loop door knusse straatjes vol klinkertjes. Ook zie ik opnieuw een opvallend kerkgebouw: de Sint Nicolaaskerk, door de locals ook wel de ‘dronken kerk’ genoemd. De reden hierachter zie je direct als je naar de bovenkant van de kerk kijkt. De vier torens rondom de hoofdtoren leunen licht naar binnen waardoor het net lijkt alsof de torentjes dansen.

De Universiteit, de trots van CHernivtsi

Vanuit de achterstraatjes cirkel ik een weg naar de trots van Chernivtsi: de universiteit. Of eigenlijk de trots van mijn Oekraïense mede-vrijwilligerster want zij raadde me aan hierheen te gaan. Eigenlijk verwachtte ik er niet veel van. Hoe interessant kan een universiteit nou zijn. Maar ik moet zeggen dat ik toch best onder de indruk was. Het deed me een beetje denken aan zo’n chique Britse kostschool die ik ooit eens in Engeland gezien heb. Maar dan wel met een Oost-Europees tintje door de koepeltjes op de daken. Helaas kwam ik er na sluitingstijd, dus binnenkijken zat er niet in.

Chernivtsi Ukraine

Street art Ukraine Chernivtsi

Chernivtsi Ukraine

Chernivtsi drunk church

Chernivtsi Ukraine

Chernivtsi university

En zo kwam er een einde aan mijn uurtjes in Chernivtsi. Moe maar voldaan stap ik die avond in de trein naar Lviv waar mijn eerste reis in Oekraïne eindigde. Terwijl ik dit artikel schrijf (anderhalve maand na de reis) kijk ik met een glimlach terug op mijn tijd in dit bijzondere land. Ik heb tientallen nieuwe mensen leren kennen, gelachen, verhalen gedeeld en plekken ontdekt waar ik van tevoren nog nooit van gehoord had. Eén van die plekken is Chernivtsi, en ik ben blij dat ik er geweest ben.

Hoe kom je in Chernivtsi?

 • Vanuit Lviv: meerdere treinopties. De snelste trein rijdt binnen 4 uur naar Chernivtsi (de trein van 19.05). Andere treinen doen er een stuk langer over. De bus is ook een optie, maar het is een lange rit (8 uur).
 • Vanuit Kyiv: vier treinen per dag, reisduur varieert van 6 tot 9 uur. Dit zijn vaak nachttreinen.  Er rijden ook meerdere nachtbussen vanuit Kyiv naar Chernivtsi, maar bereid je voor op een hele lange rit (10 – 12 uur).


Benieuwd wat ik nog meer gezien heb in Oekraïne? Klik dan hier.

Ben jij ook zo verrast door dit stadje in Oekraïne?

Dit artikel is geschreven in 2015 en bijgewerkt in 2020.

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

4 Comments

  • Esther Reply

   Thanks! Have fun! Chernivtsi is a great place 😉

 1. Ik hou zo van die kleurtjes en die mooie ronde koepels. Echt weer een heel ander sfeertje, mooi!

  • Esther Reply

   Hoi Ivonne! Oost-Europa is zo kleurrijk en verrassend, echt een aanrader die kant op te gaan 😉

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.