Heb je de steden Kyiv, Lviv en Odessa gezien? Mooi, dan is het tijd om dieper Oekraïne in te trekken. In het westen van het land vind je de Karpaten, een gebergte dat zich naast Oekraïne uitstrekt over vier landen. Het is een Oekraïense regio die niet zo bekend is bij de internationale toerist, maar de Oekraïners vieren al jaren graag vakantie in de Karpaten. Frisse lucht, een groen glooiend landschap en charmante stadjes. Dit is een prima bestemming voor natuur- en cultuurliefhebbers. In de categorie charmante stadjes, ik kan je het multiculturele Mukachevo van harte aanbevelen. Lees snel verder voor alle bezienswaardigheden en tips.

Lees ook: Kamyanets-Podilsky, de meest sprookjesachtige bestemming van Oekraïne

De Hongaarse wortels van Mukachevo

Mukachevo is een vrij jonge Oekraïense stad. Tot 1918 behoorde het tot Oostenrijk-Hongarije en de meerderheid van de bevolking was Hongaars. Het stadje droeg toen een andere naam: Munkács. Daarnaast was de helft van de bevolking Joods, waardoor er in Mukachevo decennialang Hongaars en Jiddisch werd gesproken. In de periode tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog werd de stad ingelijfd bij Tsjecho-Slowakije. Na de Tweede Wereldoorlog werd de stad geannexeerd door de Sovjet-Unie. Het gat van de gedeporteerde Joodse bevolking werd opgevuld met Oekraïense en Russische immigranten. In de navolging van de val van de Sovjet-Unie werd Oekraïne in 1991 een onafhankelijk land en Mukachevo werd ingedeeld in de nieuwe Zakarpattia provincie.

Kort samengevat: Mukachevo heeft een rijke multiculturele achtergrond en dat maakt het op zichzelf al een interessante plek om te bezoeken.

Hoe kwamen wij in Mukachevo terecht?

We hadden het plan om van Lviv (Oekraïne) naar Kosice (Slowakije) te reizen. Er bestaat een directe treinverbinding tussen deze twee steden, maar deze trein vertrekt om 3 uur ’s nachts uit Lviv. We zagen deze nachtelijke rit niet zitten en besloten de reis naar Slowakije op te breken in twee delen. Hiervoor bestaan twee opties. De eerste optie is via Uzhgorod te reizen (5 tot 6 uur met trein vanuit Lviv) en daarna met de bus naar Kosice (4 uur reizen). De tweede optie is via Mukachevo te reizen (4 uur met de trein vanuit Lviv) en daarna met de bus naar Kosice (5 uur reizen). Alhoewel Uzhgorod dichterbij de Slowaakse grens ligt, kozen we toch voor Mukachevo. De bezienswaardigheden in deze stad trokken me over de streep.

Onze reis van Lviv naar Mukachevo ging niet per trein, maar met Bla Bla Car. Dit is een carpoolservice, waarbij je een stoel koopt in een auto die naar of langs jouw bestemming rijdt. Wij stapten in bij een gezin die van Lviv naar hun huis in Berehove reed. Vader en moeder spraken nul Engels, maar hun tienerdochter pakte de taak op als vertaler. Het werd een onvergetelijke rit en we kregen een uitnodiging om langs te komen in Berehove. Wie weet!

Carpathian Ukraine
Ons uitzicht tijdens de autorit.

Wat te zien in Mukachevo?

Mukachevo is een klein stadje. In principe kun je alle bezienswaardigheden in één dag zien. Toch besloten wij twee nachten te blijven en dat beviel prima. Dit stadje heeft een relaxte sfeer, een fotogeniek centrum en een interessante multiculturele geschiedenis. Al met al is het een goede tussenstop op weg naar Slowakije, Hongarije of verder Oekraïne in.

Staar naar het mintgroene stadhuis

De eerste foto die ik zag van Mukachevo was die van het stadhuis. Ik werd verliefd en kon niet wachten om dit bijzondere gebouw in het echt zien. De realiteit stelde niet teleur. Het stadhuis van Mukachevo is gebouwd in een sierlijke Habsburgse stijl. Het meest opvallende detail is de kleur. Die mintgroene kleur wende nooit. Hoe vaak ik ook langs dit gebouw liep, ik bleef kijken. Je vindt het stadhuis op Dukhnovicha straat 2.

City Hall Mukachevo

Het centrum van Mukachevo loopt van de Pushkina straat via Plein van Kyryla i Mefodiia naar Myru straat. Dit gebied is lekker autoluw. In het centrum vind je ook deze bezienswaardigheden:

  • St. Martin of Tours Kathedraal: een Rooms-Katholieke kerk in een bijzondere beige kleur. De kerk heeft een sterke Hongaarse link met binnen een 100-jaar oud Hongaars orgel. De kathedraal is te vinden op Myru straat 2.
  • Schoorsteenveger: dit is een beeld van een lokale schoorsteenveger die echt bestaat. Locals geloven dat het standbeeld geluk brengt. Wrijf je over de kop van de kat, dan komen je wensen uit. 
  • Orthodoxe kerk: een kerk met drie prachtige puntige koepels. De kerk is te vinden op Fedorova straat 2.
Mukachevo
Beeld van de Schoorsteenveger.
Zoek de mini’s & ganzen

Het centrum van Mukachevo is niet alleen fotogeniek, het staat ook vol met beelden. Naast historische monumenten vind je op de Pushkina straat een aantal bijzondere beelden. Eén daarvan is het ministandbeeld van de Hongaarse held Ferenc Rakoczi II. De locatie is niet toevallig, want tot de Tweede Wereldoorlog heette dit plein ook Ferenc Rakoczi. Dit is niet de enige mini van beeldhouwer Mikhail Kolodok. Op de Uzhhorodska straat en bij het Palanok Kasteel vind je er meer. Kolodok voerde ook nog een tweede project uit in Mukachevo: de ‘ganzenroute’. Dit zijn drie bronzen beelden van ganzen verkleed als fotograaf, toerist en bierbrouwer. In totaal is de stad van plan om elf beelden neer te zetten. De reden waarom ze voor de gans kiezen, is omdat dit dier één van de symbolen is van stadsheilige St. Martin.  

Mukachevo
Mukachevo
Een mini van het stadhuis van Mukachevo!
Dwaal door het Palanok Kasteel

Dit was de tweede reden waarom ik koos voor Mukachevo: het Palanok Kasteel. In de veertiende eeuw was dit kasteel de zetel van het Koninkrijk van Hongarije. De positie heeft een fotogenieke ligging: bovenop een 68-meter hoge vulkanische heuvel. Met een drone is het vast prachtig vast te leggen. Het is een fors kasteel bestaande uit drie delen. Na binnenkomst loop je van laag naar hoog en je hebt verschillende uitkijkpunten. Ik vond de kasteelkamers niet zo interessant, de tentoonstelling zag er gedateerd uit. Het leukste aan het kasteel is het rondlopen en de verschillende vleugels ontdekken.

Toegangsprijs Palanok Kasteel: 50 UAH. Adres: Hrafa fon Shenborna straat 42.

Palanok Mukachevo
Mukachevo Palanok
Verkoelend glaasje Kvas drinken in het kasteel.

Tip: om bij het fort te komen, pak je minibus nummer 3 vanaf Myru straat. Kaartjes koop je niet in de bus, maar bij de haltekiosk. Zorg ervoor dat je kleine bedragen op zak hebt, want grote briefjes kunnen ze niet wisselen. Het bus ticket is een bonnetje met een barcode die je moet scannen als je de bus instapt. Instappen doe je niet bij de chauffeur, maar in het midden. Voor de terugweg: koop buskaartjes in de minimarkt vlakbij de bushalte.

Zo zien de barcode tickets eruit.

Tijd over? Dit zijn extra tips voor Mukachevo

  • Sint Nicholas Klooster: dit is een mintgroene Orthodoxe kerk langs het water. Mukachevo heeft duidelijk een zwak voor mintgroen! Het is makkelijk te bereiken. Vanaf het centrum loop je naar de brug Uzhhorodska, sla rechtsaf, volg de rivier Latorica voor ongeveer 20 tot 30 minuten en je bent er. Adres: Vasily Pronina straat 2.
  • Schonborn Paleis: op vijftien kilometer afstand van Mukachevo vind je het kasteel van de Oostenrijkse Graaf van Schonborn. Tegenwoordig is het sanatorium. Adres: Park Sanatorium Karpaty.
  • Wijnproeverij in Celtic Yard: de regio Zakarpattia staat bekend om de wijnen. De wijntraditie wordt gelinkt aan de Kelten, die eeuwen geleden in dit gebied woonden en wijnen produceerden. Adres: Pidlavochna straat 1.

Waar te slapen in Mukachevo?

Ik sliep in een leuk apartement in hartje centrum (Apartment on Pushkina) en kan deze plek van harte aanbevelen. Wil je toch liever in een hotel slapen? De beste optie is het Bolero Plus Hotel (9,0 op Booking.com). Klik hier voor een overzicht van hotels in Mukachevo.

Zou jij Mukachevo willen bezoeken?

Deze blogpost bevat affiliate links. Als jij iets boekt via deze links, dan verdien ik een kleine commissie zonder dat jij er extra voor betaalt. Lees er meer over in mijn disclaimer.

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.