Kyiv heeft een slechte reputatie. Het is de stad van de demonstraties en de hoofdstad van een land in oorlog. Geen wonder dat weinig mensen warm lopen voor een stedentrip Kyiv. Maar wat mensen door het negatieve nieuws niet zien, is de schoonheid van Kyiv. Dit is een levendige, hippe en mooie stad en dat verdient veel meer aandacht. Er zijn ontzettend veel redenen te bedenken waarom jij Kyiv moet bezoeken. Het is een stad met prachtige architectuur, een lange geschiedenis, een droomcollectie aan kerken, hippe cafés en street art. Ik zeg het je: je krijgt geen spijt van een stedentrip Kyiv.
Dit artikel is geschreven voor iedere reiziger die Kyiv voor het eerst bezoekt. Je hebt een stedentrip geboekt en bent nu op zoek naar de hoogtepunten in deze stad. Dan ben je hier aan het goede adres. Ik vertel je over de top 5 plekken in Kyiv die je niet mag overslaan.
Op zoek naar meer tips? Lees dan de uitgebreide gids met 20 bezienswaardigheden in Kyiv.
Trouwens, ik schrijf Kyiv en niet Kiev. De correcte naam voor de stad is Kyiv, aansluitend bij de Oekraiense uitspraak voor de stad. Kiev is afgeleid van het Russische woord voor de stad.
Korte Achtergrond over kyiv
Kyiv is één van de oudste steden in Oost-Europa. Het werd gesticht in de vijfde eeuw en had een strategische ligging op de handelsroute tussen oost en west. In de negende eeuw werd Kyiv de hoofdstad van het Kyivse rijk, de voorloper van het huidige Rusland. Helaas maakte de Mongoolse invasie in 1240 Kyiv met de grond gelijk en de stad verloor zijn status. In de eeuwen erna werd de stad veroverd door de machtige buurlanden (Polen, Litouwen en Rusland). Kyiv is ontzettend belangrijk voor de Russen. Het is de plek waar de wortels van de Russisch-orthodoxe kerk liggen. Deze voorgeschiedenis heeft aan de Russische zijde geleid tot een beeld van een eeuwige Russisch-Oekraïense vriendschap. Een term die de Oekraïners toch wat anders interpreteren. Zoals een Oekraïense medevrijwilliger het omschreef: “Het is een vriendschap met een zweep achter de rug.”
1. Struinen door de wijk Podil
Het met kinderkopjes belegde wijkje Podil is één van de charmantste plekjes van Kyiv. Dit deel van Kyiv voelt meer aan als een dorp dan als onderdeel van een grote stad. De huizen zijn beschilderd in gezellige pasteltinten en de straten staan vol met leuke souvenir- en vintagemarktjes. De sfeer is bijna gelijk aan wat ik in Lviv heb gezien, alleen kent Podil wat meer scherpe heuvels en afdalingen. De bekendste afdaling is de Andreas Afdaling dat zich een weg kronkelt richting het Kontraktova plein in het hart van Podil. De grootste trekpleister van de wijk bevindt zich bovenaan op de Zamkova Hora heuvel waar de Sint-Andreaskerk staat. Een bouwwerk zo mooi versierd dat het net een duur kerstcadeautje lijkt. Maar ook een bouwwerk met een verhaal. Zo zouden de bellen in deze kerk ontbreken, omdat het belgeluid de rivier Dnjepr zou ontwaken en uit woede Kyiv zou doen overstromen.
Entreeprijs Sint-Andreaskerk: 20 UAH
2. Humor in stadspark ‘Landscape Alley’
Eén van de leukste verrassingen die ik tegenkwam in Kyiv was Landscape Alley. Dit is een stadspark dat vol staat met de meest gekke kunstwerken. Zo kun je zitten op een konijnenbankje, loop je langs een 3D-kattenmuur en zie je overal zebrahoofden. Het geheel is ontworpen in de jaren tachtig als een park voor kinderen, maar ik denk dat er uiteindelijk meer volwassenen rondlopen dan kinderen. Ik gok dat de aantrekkingskracht in het onverwachtse zit. Iedere hoek van het park biedt weer iets nieuws. Het is net alsof je rondloopt in één grote kinderdroom.
3. Indrukwekkend Maidan Nezalezhnosti
Maidan Nezalezhnosti (vertaling: Onafhankelijkheidsplein, veelal afgekort tot Maidan) vormt het centrum van Kyiv en is met de recente geschiedenis in het hoofd één van de meest interessante plekken van de stad, en verdient daarom een plekje in dit lijstje. De meeste mensen herinneren het Maidan van de Euromaidanprotesten in 2013 en 2014. Dit waren pro-Europa protesten die uiteindelijk bloedig zijn afgelopen en aan meer dan 100 mensen het leven heeft gekost. Eén van de meest beruchte plekken is ‘Sniper Hill’, een heuvel aan de linkerzijde van het Maidan. Hier zie je nog altijd de kogelgaten in de lantaarnpalen veroorzaakt door de snipers die de opdracht kregen vanaf de daken van regeringsgebouwen op demonstranten te schieten.
4. Stilte in het Kyiv-Pechersk Lavra
Een stedentrip Kyiv is niet compleet zonder een bezoek aan het Kyiv-Pechersk Lavra kloostercomplex. Alhoewel het net iets buiten het centrum ligt, is het prima te bereiken met de metro (metrostation Arsenalna). Dit complex vormt het centrum van de Russisch-orthodoxe kerk in Oekraïne en is daarmee een van de heiligste plekken voor veel orthodoxe gelovigen. En dat voel je. Nederig schuifelen de mensen met het hoofd gebogen door de vele kerken van dit complex. Kruisjes worden geslagen, gebeden worden gefluisterd en de handen van de priesters worden af en aan gekust. Soms wel met vijf tegelijk. Het is indrukwekkend om dit soort religieuze toewijding van dichtbij te zien, zeker wanneer ik mijn weg maak door de lange ondergrondse gebedsgangen waar gelovigen de gebalsemde lichamen van overleden monniken eren. Met een kaars als enige verlichting in mijn hand zie ik hele families door het doolhof van smalle gangetjes schuifelen.
Entreeprijs Kyiv-Pechersk Lavra: 80 UAH.
5. Koepeltjes tellen in het oude deel van Kyiv
Nog niet genoeg gekregen van de uivormige koepels? Wees gerust, ook in de oude binnenstad van Kyiv vind je een aantal mooie kerken. Neem bijvoorbeeld de Sint-Sofia kathedraal, gebouwd in de elfde eeuw om de strijd aan te gaan met de gelijknamige Sint-Sofia kathedraal in Constantinopel (Hagia Sophia in het huidige Istanbul). De versie in Kyiv was bedoeld als meer dan een kerk alleen. Het complex herbergde ook een bibliotheek en was de ontmoetingsplek van het hof met internationale gasten. Recht tegenover de Sint-Sofia kathedraal kun je ook nog een tweede kerk bezoeken: het Sint-Michielsklooster. Deze kerk is nog vrij jong. Het werd geopend in 2000. Het origineel is op bevel van de Sovjets vernietigd, net zoals zoveel kerken in die tijd. Ongeacht de jonge leeftijd vind ik het Sint-Michielsklooster nog mooier dan zijn buurvrouw. De kobaltblauwe kleur is prachtig om te zien en de fresco’s bij de entree lokken je als het ware naar binnen.
Entreeprijs Sint-Sofiakathedraal: 20 UAH voor terrein, 60 UAH voor beltoren.
Entreeprijs Sint-Michielsklooster: gratis.
Extra tip: free walking tour
Heb je slechts een paar uur de tijd voor sightseeing, ga dan mee met de Free Walking Tours. Vier van de vijf plekjes (Pechersk Lavra uitgezonderd) worden tijdens de tour aangedaan. De tours vinden iedere dag plaats om 12.00 uur (het oude Kyiv) en om 16.00 uur (het moderne Kyiv) en zijn geheel gratis. Natuurlijk wordt een fooi achteraf wel gewaardeerd. Mocht zo’n tour niet helemaal passen in je schema, dan kun je ook altijd de metro pakken. Een ritje kost je slechts 8 UAH en bewegwijzigering in de stations is in het Engels. Bovendien is het design van sommige stations prachtig.
Ben jij al eens in Kyiv geweest? Wat zijn jouw favoriete plekjes in deze stad?
Dit artikel is geschreven in 2015 en heeft een update gekregen in 2020.
2 Comments
Erg herkenbaar allemaal. Ik zat in een appartement vlak bij de kathedraal, en ik vond het heerlijk om ’s avonds rond te struinen als alles mooi belicht is.
Met meest indrukwekkende van mijn stedentrip maar Kiev vond ik echter mijn excursie naar Tsjernobyl zo’n 100 km verderop.
Hi Jenny! Jammer genoeg heb ik de kerken niet in de avond gezien, maar ze zullen vast prachtig verlicht zijn. En jouw enthousiasme over Tsjernobyl steekt me wel aan, alleen de prijs van zo’n tour vind ik aan de hoge kant.