Lviv draagt de onofficiële titel ‘mooiste stad van Oekraïne’, en ik ben het daar roerend mee eens. Ik ben er nu twee keer geweest en nog gaat deze stad niet vervelen. Je kunt er zo ontzettend veel zien en doen. De binnenstad van Lviv staat genoteerd op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en biedt een prachtcollectie van pastelkleurige pandjes en kerken in alle formaten. Tel daar een levendige sfeer en leuke cafés bij op en je hebt een topbestemming te pakken. Advies voor alle toekomstige Lviv-bezoeker: ga er snel heen! Het aantal toeristen in Lviv neemt toe, dus het wordt steeds drukker in de stad. En als je dat vlieg- of treinticket hebt geboekt, dan zijn dit de 17 leukste dingen om te doen in deze stad.

Is het nou Lviv of Lvov?

Door een lange multiculturele geschiedenis heeft Lviv verschillende namen gekend. Tijdens het Habsburgse bestuur heette de stad Lemberg, na de Eerste Wereldoorlog werd de stad bij Polen gevoegd en kreeg het de naam Lwów en toen de Russen het bestuur overnamen werd de naam veranderd in Lvov. Lekker verwarrend he? Gelukkig hoef je maar één naam te onthouden en dat is de officiële stadsnaam Lviv.

lviv oekraine

17 fantastische bezienswaardigheden & tips

1. Bekijk het mooiste plein van oost-europa

Het bruisende middelpunt van Lviv is de Ploshcha Rynok (het centrale marktplein). Bruisend, omdat er de hele dag door dingen gebeuren. Zo slingert er om de haverklap een tram over het plein, lopen straatactrices rond in middeleeuwse kostuums en in de avond wordt er vrolijk salsa gedanst. Naast dit levendige sfeertje is het plein zelf ook nog eens ontzettend mooi. De vier zijdes van de Ploshcha Rynok worden gesierd door kleurrijke koopmanshuisjes (in totaal wel zo’n 44!) met ieder een ander geveltje. Het ene huisje is strak geel met een puntdak, de ander heeft een zwarte kleur met een grof steenpatroon. Wil je echt een goede indruk van het plein krijgen, bekijk dan de Ploshcha Rynok van bovenaf. Vanuit de toren van het stadhuis heb je een fantastisch uitzicht.

Entreeprijs toren: 20 UAH, tickets worden op de vierde verdieping verkocht.

Stadhuis Lviv Oekraine
2. Kijk omhoog in de Boim Kapel

Vanaf de Ploshcha Rynok loop je via de Halytska straat naar de Boim Kapel. Dit is één van de meest unieke kerken in Lviv. De buitenkant is nogal donker en massief. Een signaal voor wat er onder de kapel huist, namelijk de graftombe van de zeventiende-eeuwse familie Boim. In de wintermaanden is de kapel gesloten, maar bezoek je Lviv in de zomer, dan moet je zeker even naar binnen lopen. Kijk omhoog naar de koepel in het dak. De foto hieronder laat zien hoe gedetailleerd deze is.

Adres: Katedral’na plein 1. Openingstijden: 11.00 en 17.00 uur (alleen in de zomer). Entreeprijs: 30 UAH.

Kapel Lviv Oekraine
3. Dwaal door de Virmenska straat

Eén van de oudste straten van Lviv is de Virmenska straat, net achter de Ploshcha Rynok. Deze straat vormt de rode ader van de oude Armeense wijk. Deze plek ziet eruit als een ansichtkaart met kleurrijke verweerde pandjes aan beide kanten. Tegelijkertijd hangt er ook een hip sfeertje. Dit zie je terug in de artistieke details. Zie je bijvoorbeeld de ladder naar de hemel op de foto hieronder? ‘s Avonds komt de straat tot leven als je de cafeetjes rondom de Dzuga gallerij vol lopen.

Virmenska Lviv Oekraine
4. Speur naar de courtyards

Lviv zit vol met geheime courtyards. Dit komt door de bouw van de stad: vierkante blokken met in het midden een gemeenschappelijke binnentuin. Hier vindt het alledaagse leven plaats. Wasjes aan de lijn, spelende kinderen en locals die vanaf het balkon een praatje maken. Een aantal courtyards zijn opgeknapt voor toeristen. De meest bekende courtyard is de Italiaanse courtyard aan de Ploshcha Rynok. Dit is een stijlvolle binnentuin dat ruimte biedt aan kunstenaars en een restaurant. Zelf vond ik deze courtyard iets ‘te gemaakt’. Een authentiekere versie vind je in de Armeense wijk.

Lviv courtyard oekraine
Italiaanse courtyard: Ploshcha Rynok nr. 6. Toegangsprijs: 2 UAH.
Virmenska Lviv Oekraine
Armeense courtyards: Virmenska straat. Gratis toegang. 
5. bezoek het Gouden Roos Monument

Lviv heeft een tragische Joodse geschiedenis. Begin 20ste eeuw was zo’n 50 procent van de bevolking joods en telden de stad 45 synagogen. Vrijwel alle joden zijn verdwenen in de ellende van de Tweede Wereldoorlog. Niet alleen de nazi-Duitsers zijn hiervoor verantwoordelijk, maar ook een groot deel van de ‘Lvivianen’ zelf. Anti-semitisme vierde hoogtij in die tijd. Synagogen werden één voor één opgeblazen. Wat achterbleef waren letterlijk gaten in het straatbeeld. Plekken waar de huizen stoppen, dan is er even niets en dan gaan de huizen weer door. Deze gaten zijn vaak niet meer niet opgevuld. Het meest bekende ‘gat’ vind je in het centrum waar ooit de Gouden Roos synagoge stond. Dit was één van de oudste joodse gebedshuizen van Europa. Sinds 2016 is hier een herdenkingsplaats geïnstalleerd voor de joodse slachtoffers van Lviv. Iedere steen vertelt een oorlogsverhaal.

Adres Gouden Roos Monument: Ivana Fedorova straat 7.

Joods buurt Lviv oekraine
Lviv Jewish area
Foto uit 2015. Er was toen nog geen monument. Er stonden golfplaten voor het ‘gat’.
Foto 2019: Gouden Roos Monument
Lviv Ukraine
Het straatbeeld tegenover het Gouden Roos Monument.
6. Staar naar het Potocki Paleis

Waar vind je nou een paleis middenin de stad? Juist, in Lviv. Het sierlijke Potocki Paleis trekt direct je aandacht. In 2015 liep ik er ontelbaar vaak langs op weg naar mijn vrijwilligerswerk in het Stryisky Park. Het paleis is gebouwd in de negentiende eeuw voor de Habsburgse gouverneur Alfred Potocki. De familie Potocki (van origine Pools) was in die tijd één van de machtigste en rijkste families in Centraal-Europa. Tegenwoordig huist er een kunstgalerij in.

Adres: Kopernika straat 15

Lviv Paleis Oekraine
7. Drink een kopje vuurkoffie

Lviv staat bekend om twee dingen: koffie en chocola. De meest memorabele koffie dronk ik bij de Lviv Coffee Mining Manufacture. Het concept van deze plek is op zichzelf al uniek: ze maken hier koffie van bonen die vanonder het Rynok Plein komen (vandaar het woord ‘mining’). Vanaf de ingang loop je via de winkel naar het café waar heren met indrukwekkende snorren sterke kopjes koffie schenken. Het wordt pas echt interessant in de kelder. Hier serveren ze de unieke vuurkoffie. Dit is niet zomaar een kopje koffie: het is een show. Ik zal niet te veel verklappen, maar ik zeg je dit: de vlammen vliegen letterlijk om de oren. Alle kelderbezoekers moeten een helm op. Het zal weinig bescherming bieden tegen brandwonden, het is vooral bedoeld om de mijnervaring te versterken.

Adres: Ploshcha Rynok 10. Prijs vuurkoffie: 42 UAH.

Koffie Lviv Oekraine
Koffie to go? Haal het bijvoorbeeld bij deze koffiefiets op de Ploshcha Rynok.
8. Bezoek de vele kerken van Lviv

In Lviv zie je enorm veel kerken. Door de centrale ligging binnen Europa is Lviv altijd al een toevluchtsoord geweest voor verschillende stromingen. Van Grieks-Katholiek tot aan Orthodox en Armeens, je vindt het hier allemaal. De meeste inwoners hangen de Grieks-katholieke kerk aan, waarbij ze de Paus erkennen als hun leider maar de orthodoxe kalender hanteren. Zo vieren ze Kerstmis begin januari. Op de Virmenska straat vind je de oudste kerk van Lviv: de Armeense Kerk. De ingang van deze kerk zit verstopt achter een hoog hek, maar eenmaal binnen sta je oog in oog met de kleurrijke fresco’s en iconen.

Lviv Oekraine
Adres Armeense kerk: Virmenska straat nr. 7
Adres Dominicanenkerk: Muzeina plein 1
9. Bekijk de parade van bruidjes

In het weekend is er geen ontkomen aan. Overal waar je kijkt zie je pasgetrouwde stelletjes. Compleet in smoking en trouwjurk gaan ze heel Lviv rond en poseren ze voor elk belangrijk gebouw. Vaak loopt er een stoet van bruiloftsgasten mee om samen te genieten van deze traditie. Het kan soms zo druk worden, dat twee bruidsparen met aanhang in de rij staan om te poseren bij dezelfde kerkdeur. Ga op het terras zitten, bestel een koffie en geniet van de show.

Lviv Oekraine bruiden
10. Bezoek een lokale Rynok

‘Rynok’ betekent markt en die vind je overal in Lviv. Variërend van kleintjes tot grote overkoepelende markten. Je herkent ze aan de hoge ingangen met de kleurrijke borden. Ik vind lokale markten altijd prachtig om te fotograferen, omdat het vol zit met kleur, beweging en mensen. Ik bezocht er een aantal, zowel in het stadscentrum als erbuiten. Mijn ervaring is dat het fotograferen van markten in het centrum soepeler gaat, omdat de mensen hier al wat meer gewend zijn aan nieuwsgierige toeristen. Buiten het stadscentrum werd mijn lens lang niet altijd op prijs gesteld.

Locatie foto: Soborna plein vlakbij de Bernardine kerk

Lviv Oekraine markt
11. Beklim de Kasteelheuvel

Ben je na het uitzicht vanaf het stadhuis (zie nr. 1) toe aan het echte werk, beklim dan de Kasteelheuvel. Dit is het hoogste punt van Lviv. De naam is misleidend, want op wat muurfragmenten na ga je hier geen kasteel meer vinden. Dit kasteel is namelijk na een bestaan van vijf eeuwen in 1707 door het Zweedse leger met de grond gelijk gemaakt. Sinds een aantal jaar is zijn plaats ingenomen door een enorme zendmast. Een verschrikkelijk lelijk ding, maar tegelijkertijd een handig oriëntatiepunt voor het vinden van de heuvel.

Locatie: Vysoky Zamok park

Uitzicht castle hill lviv
12. Ga een potje schaken op Svoboda Prospekt

Naast bruidjes kijken in het weekend op de Ploshcha Rynok raad ik je ook aan een wandeling te maken over de Svoboda Prospekt. Dit is een heerlijke plek om ‘mensen te kijken’. Deze groene boulevard staat vol met bankjes waarop verliefde stelletjes kusjes uitwisselen, vrouwen kleine rommelmarktjes organiseren en gepensioneerden schaakspelletjes spelen. En als je geluk hebt, dan staat er ook een verkoper van het traditionele drankje kvas. De Svoboda Prospekt loopt uit op het prachtige Opera House. Heb je een biljet van 20 UAH in je portemonnee? Trek die dan tevoorschijn, want op de achterkant van dit biljet vind je het Lviv Opera House.

Svoboda prospekt lviv oekraine
Lviv Oekraine Svoboda propekt
13. Ontdek de gekke kant van Lviv: Yard of Lost Toys

Tijd voor de alternatieve bezienswaardigheden van Lviv! De Tuin van het Verloren Speelgoed is daar zeker één van. Dit is één van de vreemdste courtyards in Lviv. Het verhaal gaat zo: buurtbewoner Vasily Petrovich vond twee verloren speelgoedstukken en liet ze achter in de gemeenschappelijke tuin zodat de eigenaar ze makkelijk kon vinden. Het speelgoed werd nooit opgehaald, in plaats daarvan zijn er een heleboel teddyberen en poppen bijgekomen. Al het speelgoed heeft netjes een plek gekregen en ligt dus niet zomaar op een hoop op de grond. Het is een rare – misschien enge – plek geworden, maar het is een leuke afwisseling in alle bezienswaardigheden.

Adres: Knyazya Leva straat 3

14. Vind de straat met zeven namen

Een uitdaging: probeer de straat met zeven namen te vinden. In het centrum van Lviv vind je namelijk een straat met meerdere namen. Het staat nergens aangegeven, dus je moet gewoon goed omhoog blijven kijken tot je een straat ziet met een reeks bordjes. De echte naam van de straat is trouwens Arkhivna. Die zeven andere namen zijn het gevolg van een traditie van de buurtbewoners. Ieder jaar organiseerde Lviv een filmfestival en om dit te vieren maakten buurtbewoners een straatbord met de naam van een bekende filmmaker. Het begon als een grap, maar toen de gemeente geen actie ondernam werd het een terugkerend ritueel. Helaas werd na de start van Krimconflict het filmfestival gestopt. Dit betekende geen nieuwe bordjes meer.

15. Ga street art spotten

Dankzij street art festivals is het aantal muurschilderingen in Lviv toegenomen. Het resultaat komt niet in de buurt van de gigantische hoeveelheid van Kyiv, maar er zitten mooie werken tussen. Ik geef je een lijstje met titels en adressen. De eerste drie werken zitten dichtbij elkaar. De laatste twee liggen op 20 minuten lopen van de Ploshcha Rynok, dus die zijn extra.

 • Comtemplation, te vinden op Sians’ka straat 4
 • Focus point, te vinden op Sians’ka straat 9
 • Interaction, te vinden op Prince Mstislav the Udatnogo straat 4
 • Children’s games, te vinden op Haidamats’ka straat 4
 • Collector, te vinden op Khmelnyts’koho straat 74
16. Shop een souvenir op de boekenmarkt

Iedere dag vindt er een tweedehands boek- en antiekmarkt plaats vlak voor de kerk op Pidvalna straat. Deze markt ziet eruit als een gezellige vlooienmarkt, met kleedjes vol oude munten, boeken, prenten en koffers. Lees je geen Russisch of Oekraïens? Dan kun je waarschijnlijk geen boek kopen. Maar rondkijken is net zo leuk! De markt is opgebouwd rondom het standbeeld van Ivan Fedorov. Hij was de eerste persoon die een boek printte in Oekraïne.

Adres: Pidvalna straat 13.

17. Proef alle 39 soorten chocolade

Chocoladeliefhebbers opgelet: Lviv is jouw droomstad. Zoals eerder gezegd, Lviv is de stad van koffie en chocolade. De beste plek om handgemaakte chocolade te kopen is de Lviv Chocolate Factory, gevestigd in één van de oudste pandjes van de stad. Net zoals de koffiemijn met de vuurkoffie is deze plek gigantisch. Het heeft zes verdiepingen. Op de begane vloer zie je hoe het gemaakt wordt, op de tweede verdieping zit een winkel en de rest is voor het café. Deze plek ademt één en al ‘Willy Wonka & the Chocolate Factory’. Het schijnt dat ze 39 verschillende soorten chocolade maken. Mis niet het dakterras voor een mooi stadspanorama.

Adres: Serbska Straat 3.

Waar te slapen in Lviv?

Ik heb in verschillende hostels in Lviv geslapen, bijvoorbeeld het Old City Hostel. Prima als je een strak budget hebt, maar verwacht niet te veel van de inrichting. Wil je voor een plek gaan met een iets hippere aankleding, dan raad ik je bijvoorbeeld de volgende hotels aan: DREAM Hostel – 9,4 op Booking.com, Blum Hotel – 9,0 op Booking.com en !FEST Hotel – 9,5 op Booking.com. Klik hier voor een overzicht van de hotels in Lviv.

Toevoegingen voor deze lijst? Laat het weten in de comments.

Dit artikel verscheen voor het eerst in 2015 en is in 2020 bijgewerkt.

Deze blogpost bevat affiliate links. Als jij iets boekt via deze links, dan verdien ik een kleine commissie zonder dat jij er extra voor betaalt. Lees er meer over in mijn disclaimer.

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

5 Comments

 1. Wow, dit is een stad naar mijn hart! Fijne sfeervolle foto’s! Ben je hier recent geweest? Ik geloof dat ik op die moment niet zo snel naar Oekraïne zou gaan, maar misschien zie ik teveel spoken? Ik kwam trouwens eigenlijk langsneuzen omdat ik dacht hier misschien iets over Georgië te vinden (staat voor komende zomer op de planning hier), maar daar ben je nog niet geweest denk ik? Ben er heel benieuwd naar. 🙂

  • Esther Reply

   Lviv is echt een super fijne stad. Ik was er in augustus 2015, dus een jaartje geleden. Je merkt niets van het conflict daar, en dat geldt voor heel west-Oekraine! Bovendien is het spotgoedkoop en kun je er goed koffie drinken 🙂 Georgie en Armenie staan erg hoog op mijn lijstje voor 2017, dus houd mijn blog in de gaten 😉

 2. Hi mensen
  Ik was in sept 2017 ook in lviv .
  Was super .
  Nu na een mand ben wij onderweg naar Lviv dus mis het niet

 3. Barthilomeus Reply

  Was begin maart in Lviv, sneeuw, bevroren straten, plotseling dooi en smeltwater. Ondanks dat een heel rijk buitenleven. Druk op straat, bezette bankjes, het lijkt hen niet te deren. Vrouwendag was een evenement. De stad is rijkelijk bedeelt met kerken, parken, theaters, mooie straten. Sommige delen zijn wel wat meer vervallen dan bijvoorbeeld in Krakau, maar als stad kan Lviv Krakau makkelijk aan. Rond het stadhuis een prachtig plein, met ijsbaan, hippe straatjes, leuke restaurants. Buiten de oude stad is het overal anders, soms saai soms verrassend.

  Omdat ik om een andere reden in Lviv was had ik het toeristische deel niet echt voorbereid. Door het taalprobleem kon ik niet met een gids of tour op pad. Allemaal in het Oekrains. Zo wilde ik het operagebouw wel eens van binnen zien. Een groot spraakgebrek volgde, ik en de mensen van de kassa hebben elkaar nooit begrepen. Het toerisme is er eigenlijk nog niet doorgedrongen en volgens mij konden ze niet ens bedenken dat ik het gebouw alleen wilde zien. Nee er is nu geen voorstelling. Verder zijn we niet gekomen. Dat heeft toch ook zijn charme.

  Ik vond het een verassende, levendige, historische en boeiende stad met heel aardige mensen. Ik ga nog een keer en dan bereid ik me beter voor.

  • Esther Reply

   Wat leuk om jouw ervaringen te lezen! Ik zou je aanraden zeker een keer in de zomer terug te gaan, dan is de stad nog mooier! Zelf ben ik ook nog niet in het operagebouw geweest, maar ik heb wel foto’s gezien van de binnenkant. Erg mooi!

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.