Na een maandje afwezigheid – ik maakte een reis door fascinerend China – is het de hoogste tijd om verder te gaan waar we gebleven waren. Bij Oekraïne dus. In mijn vorige blogpost heb ik jullie al het een en ander verteld over de stad Lviv, een in mijn ogen onontdekte parel in het westen van Oekraïne. Naast Lviv bezocht ik ook een aantal andere Oekraïense steden. Eentje die natuurlijk niet op dit lijstje kon ontbreken was Kiev. Een stad waarover ik tijdens mijn studie al veel had gelezen en gehoord. Vanuit Russisch oogpunt vormt Kiev de culturele bakermat van de Russische natie. Deze stad was in de negende eeuw de hoofdstad van het Kievse rijk, de voorloper van het huidige Rusland. Daarnaast is Kiev de plek waar de wortels van de Russisch-orthodoxe kerk liggen. Deze voorgeschiedenis heeft aan de Russische zijde geleid tot een beeld van een eeuwige Russisch-Oekraïense vriendschap. Een term die de Oekraïners toch wat anders interpreteren. Zoals een Oekraïense medevrijwilliger het zo mooi omschreef: “Het is een vriendschap met een zweep achter de rug.”

Op mijn eerste dag in Kiev merkte ik al meteen dat deze stad anders is dan Lviv. Het is groter, hoger en heuvelachtiger. De stad heeft een wereldse uitstraling wat met name beïnvloed wordt door de skyscrapers. Ik was welgeteld twee dagen in Kiev. Net genoeg om een goede eerste indruk te krijgen van de hoofdstad. En net genoeg om een aantal leuke plekjes in de stad te ontdekken. In dit artikel vertel ik je over mijn top 5 favoriete plekjes in Kiev die je zeker niet mag overslaan.

1. Struinen door Podil

Het met kinderkopjes belegde wijkje Podil is één van de oudste en leukste plekjes van Kiev. Dit deel van Kiev voelt meer aan als een dorp dan als onderdeel van een grote stad. De huizen zijn beschilderd in gezellige pasteltinten en de straten staan vol met leuke souvenir- en vintagemarktjes. De sfeer is bijna gelijk aan wat ik in Lviv heb gezien, alleen kent Podil wat meer scherpe heuvels en afdalingen. De bekendste afdaling is de Andreas Afdaling dat zich een weg kronkelt richting het Kontraktova plein in het hart van Podil. De grootste trekpleister van de wijk bevindt zich bovenaan op de Zamkova Hora heuvel waar de Sint-Andreaskerk staat. Een bouwwerk zo mooi versierd dat het net een duur kerstcadeautje lijkt. Maar ook een bouwwerk met een verhaal. Zo zouden de bellen in deze kerk ontbreken, omdat het belgeluid de rivier Dnjepr zou ontwaken en uit woede Kiev zou doen overstromen.

Andreaskerk Ukraine

Kiev Podil Ukraine

Kiev Podil Ukraine

2. Humor in stadspark ‘Landscape Alley’

Eén van de leukste verrassingen die ik tegenkwam in Kiev was Landscape Alley. Dit is een stadspark dat vol staat met de meest gekke figuren. Zo kun je zitten op een konijnenbankje, loop je langs een 3D-kattenmuur en zie je overal zebrahoofden. Het geheel is ontworpen in de jaren tachtig als een park voor kinderen, maar ik denk dat er uiteindelijk meer volwassenen rondlopen dan kinderen. Ik gok dat de aantrekkingskracht in het onverwachtse zit. Iedere hoek van het park biedt weer iets nieuws. Het is net alsof je rondloopt in één grote kinderdroom.

Kiev Park Ukraine

Kiev Ukraine

3. Indrukwekkend Maidan Nezalezhnosti

Maidan Nezalezhnosti (vertaling: Onafhankelijkheidsplein, veelal afgekort tot Maidan) vormt het centrum van Kiev en is met de recente geschiedenis in het hoofd één van de meest interessante plekken van de stad, en verdient daarom een plekje in dit lijstje. De meeste mensen herinneren het Maidan van de Euromaidanprotesten in 2013 en 2014. Dit waren pro-Europa protesten die uiteindelijk bloedig zijn afgelopen en aan meer dan 100 mensen het leven heeft gekost. Eén van de meest beruchte plekken is ‘Sniper Hill’, een heuvel aan de linkerzijde van het Maidan. Hier zie je nog altijd de kogelgaten in de lantaarnpalen veroorzaakt door de snipers die de opdracht kregen vanaf de daken van regeringsgebouwen op demonstranten te schieten.

Kiev Maidan

Kiev Maidan

Kiev Ukraine

4. Stilte in het Pechersk Lavra

Een stedentrip Kiev is niet compleet zonder een bezoek aan het Pechersk Lavra kloostercomplex. Alhoewel het net iets buiten het centrum ligt, is het prima te bereiken met de metro. Dit complex vormt het centrum van de Russisch-orthodoxe kerk in Oekraïne en is daarmee een van de heiligste plekken voor veel orthodoxe gelovigen. En dat voel je. Nederig schuifelen de mensen met het hoofd gebogen door de vele kerken van dit complex. Kruisjes worden geslagen, gebeden worden gefluisterd en de handen van de priesters worden af en aan gekust. Soms wel met vijf tegelijk. Het is indrukwekkend om dit soort religieuze toewijding van dichtbij te zien, zeker wanneer ik mijn weg maak door de 30 kilometer lange ondergrondse gebedsgangen waar gelovigen de gebalsemde lichamen van overleden monniken eren. Met een kaars als enige verlichting in mijn hand zie ik hele families door het doolhof van smalle gangetjes schuifelen.

Kiev Klooster Ukraine

Lavra Kiev

5. Koepeltjes tellen in het oude deel van Kiev

Nog niet genoeg gekregen van de uivormige koepels? Wees gerust, ook in de oude binnenstad van Kiev vind je een aantal mooie exemplaren. Neem bijvoorbeeld de Sint-Sofia kathedraal, gebouwd in de elfde eeuw om de strijd aan te gaan met de gelijknamige Sint-Sofia kathedraal in Constantinopel (het huidige Istanbul). De versie in Kiev was bedoeld als meer dan een kerk alleen. Het complex herbergde ook een bibliotheek en was de ontmoetingsplek van het hof met internationale gasten. Om de kathedraal te bezoeken betaal je 50 UAH, wat omgerekend zo’n 2 euro is (prijspeil 2015). Geen geld voor zoveel pracht en praal. Recht tegenover de Sint-Sofia kathedraal kun je ook nog een tweede kerk bezoeken: het Sint-Michielsklooster. Deze kerk is nog vrij jong, pas 16 jaar oud. Het origineel uit de achttiende eeuw is op bevel van de Sovjets vernietigd, net zoals zoveel kerken in die tijd. Ongeacht de jonge leeftijd vind ik het Sint-Michielsklooster nog mooier dan zijn buurvrouw. De kobaltblauwe kleur is prachtig om te zien en de fresco’s bij de entree lokken je als het ware naar binnen. De entree is ook nog eens gratis, waardoor naar binnen lopen zeker geen kwaad kan.

Kiev Ukraine

Kiev Ukraine

Kiev Ukraine

Tip: wil je bovenstaande plekjes ook bezoeken, dan kan dat heel gemakkelijk via de Free Walking Tours. Vier van de vijf plekjes (Pechersk Lavra uitgezonderd) worden tijdens de tour aangedaan. De tours vinden iedere dag plaats om 12.00 uur (het oude Kiev) en om 16.00 uur (het moderne Kiev) en zijn geheel gratis. Natuurlijk wordt een fooi achteraf wel gewaardeerd. Mocht zo’n tour niet helemaal passen in je schema, dan kun je ook altijd de metro pakken. Een ritje kost je slechts 4 UAH (omgerekend 17 eurocent) en de stations staan grotendeels in het Engels aangegeven. Bovendien zijn een aantal stations prachtig vormgegeven.

Ben jij al eens in Kiev geweest? Wat zijn jouw favoriete plekjes in deze stad?

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel", is het motto van Esther. Ze is hopeloos verliefd op al het moois wat deze wereld te bieden heeft. Op Go Live Go Travel combineert ze de liefde voor reizen met haar passie voor schrijven.

2 Comments

  1. Erg herkenbaar allemaal. Ik zat in een appartement vlak bij de kathedraal, en ik vond het heerlijk om ‘s avonds rond te struinen als alles mooi belicht is.

    Met meest indrukwekkende van mijn stedentrip maar Kiev vond ik echter mijn excursie naar Tsjernobyl zo’n 100 km verderop.

    • Esther Reply

      Hi Jenny! Jammer genoeg heb ik de kerken niet in de avond gezien, maar ze zullen vast prachtig verlicht zijn. En jouw enthousiasme over Tsjernobyl steekt me wel aan, alleen de prijs van zo’n tour vind ik aan de hoge kant.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.