Skopje, de hoofdstad van de Republiek Noord-Macedonië, is niet je meest doorsnee stedentripbestemming. Toen ik begon met het schrijven van dit artikel, vond ik het moeilijk om te ‘pinpointen’ welke bezienswaardigheden Skopje heeft. Het is best wel een rare plek. Een stad met een identiteitscrisis en als resultaat vind je er van alles een beetje. Mooi kan ik Skopje niet noemen, lelijk ook niet. Uniek en kitscherig zijn misschien de beste woorden om Skopje te omschrijven. De hoofdstad neemt steeds meer vormen aan van een themapark. Voor toeristen best leuk om doorheen te dwalen, voor de inwoners van Skopje begrijpelijkerwijs wat minder leuk. In deze blog post vertel ik je over de bezienswaardigheden en tips voor Skopje.

Standbeeldenhoofdstad nummer 1

Lees je over Skopje, dan lees je over de megacollectie standbeelden in deze stad. Zelfs de inwoners zouden je niet eens kunnen vertellen hoeveel standbeelden er in Skopje te vinden zijn. Een vaak gemaakte grap: ‘Weet jij hoeveel standbeelden er zijn in Skopje? Antwoord: Ik weet het niet, maar ik denk dat er meer standbeelden zijn dan mensen!’. Oftewel, het zijn er simpelweg te veel. De standbeelden zijn een gevolg van het herontwikkelingsproject ‘Skopje 2014’. Een miljoenenproject dat de hoofdstad moest veranderen in een aantrekkelijke toeristische bestemming. Noord-Macedonië heeft een rijke geschiedenis en dat moest de stad weerspiegelen. Het stadscentrum kreeg een compleet nieuwe look. Zoals de naam doet vermoeden, was het streven het project in 2014 te voltooien, maar toen ik er was (begin 2018) werd er nog altijd gebouwd.

Statue Skopje Macedonia
Statue Skopje Macedonia

Hoeveel beelden tel jij?

Heeft de overheid haar doel bereikt en komen meer toeristen naar Skopje? Deels, de stad trekt zeker meer toeristen aan, maar zij komen met een andere reden naar Skopje toe. Niet om de schoonheid van Skopje te bewonderen, maar om de bizarre standbeelden van Skopje te zien. Een populair spelletje onder toeristen is: hoeveel beelden kun jij tellen in 24 uur? Een groot aantal van de beelden kun je afvinken in deze walking tour.

Statue Skopje Macedonia
Other bridge Skopje

Bekijk de grote strijder

Zelf vond ik de beelden fascinerend om te zien. Het meest interessante standbeeld vind je op Macedonia Square, het centrale plein van de stad. Dit is Alexander de Grote, al mag je het standbeeld absoluut niet zo noemen vanwege het Griekenland-Macedonië conflict. Griekenland ziet Alexander als een Griekse held en Noord-Macedonië vindt dat hij van Macedonische komaf is. En dus heeft het beeld een neutrale naam gekregen: ‘Grote Strijder’. Leer meer over dit beeld in deze stadswandeling. Eigenlijk vond ik alle standbeelden interessant om te zien, maar tegelijkertijd is het treurig om te bedenken dat de miljoenen euro’s ook besteed hadden kunnen worden aan zaken waar de bevolking echt behoefte aan heeft.

Standbeeld Skopje Macedonie
Statue Skopje Macedonia
Statue Skopje Macedonia

Statue Skopje MacedoniaDe Grote Strijder op het paard.

De mooiste kant van Skopje: Oude Bazaar

Niet alles in Skopje is bizar of vreemd, er zijn ook genoeg mooie bezienswaardigheden te zien. Steek bijvoorbeeld de Stenen Brug over en ga op ontdekking in de mooie Oude Bazaar van Skopje. Onder de Ottomaanse heerschappij was dit de belangrijkste buurt van de stad vol handel en bedrijvigheid. Door aardbevingen en oorlogen is de bazaar door de tijd heen flink beschadigd, maar iedere keer is de buurt weer opgeknapt. Ik vond de bazaar best wel authentiek aanvoelen. Het deed me denken aan het oude centrum van Sarajevo, één van mijn favoriete steden op de Balkan! En die gedachte is niet zo gek, want de oude bazaar van Skopje is samen met die van Sarajevo één van de grootste bazaars van de Balkan.

Wil je meer leren over Skopje? Ga dan mee met deze stadstour met een local.

Old Bazaar Skopje
Old Bazaar Skopje
Old Bazaar Skopje
Old Bazaar Skopje
Old Bazaar Skopje

Langs de stadsmuren lopen: Fort Kale

Een ander – letterlijk – hoogtepunt in Skopje is het fort. Hoog op de heuvels boven de stad liggen de restanten van Kale, het voormalig fort van Skopje. Oorspronkelijk gebouwd in de zesde eeuw door het Byzantijnse rijk. Tegenwoordig is er bijna niets meer van over, behalve de kronkelende muren over de heuvels. Vanaf de muur heb je een prachtig uitzicht over het stadscentrum.

Zo kom je bij Fort Kale: loop de Oude Bazaar helemaal uit en ga heuvel opwaarts richting de Mustafa Pasha moskee. Aan de linkerkant vind je de ingang van het fort. Entree is gratis.

Wall Skopje Fort
View from Kale Skopje
View from Fort Skopje
View Watch Tower Skopje

Maak kennis met brutalisme in Skopje

Zegt de brutalistische bouwstijl je iets? Mij zei de term totaal niets, totdat ik het tegenkwam in Skopje en er meer over ging lezen. Het is een bouwstijl uit de jaren 50 en 60, te herkennen aan blokachtige patronen, geometrische vormen en betonconstructies. De Noord-Macedonische hoofdstad blinkt uit in de brutalistische architectuur en de reden hiervoor is cru. In 1963 vond er een verwoestende aardbeving plaats in Skopje. Vrijwel alles moest opnieuw opgebouwd worden. De VN besloot een fonds op te zetten voor de wederopbouw van Skopje. De Japanse architect Kenzo Tange werd verkozen tot hoofdarchitect en hij introduceerde de brutalistische bouwstijl. Is het mooi? Nee, het is opvallend en een tikkeltje raar, en past daarom helemaal bij Skopje.

Brutalism Skopje Glavna Poshta: helemaal vormgegeven met beton. Let op die rare uitstulpingen. Church in SkopjeSint Clement van Ohrid kerk, vormgegeven in de brutalistische stijl. 

Meer tips voor bezienswaardigheden Skopje

Er zijn nog meer Skopje bezienswaardigheden. Ik deel mijn tips met je:

  • Loop een rondje door de hipste wijk van Skopje: Debar Maalo. Dit is een populaire spot onder de locals op tien minuten loopafstand van het centrum. Ben je op zoek naar een gezellig restaurant voor in de avond of wil je een drankje doen, dan zit je in deze buurt goed.
  • Let op de kunstzinnige elektriciteitskastjes. Ze zijn beschilderd met cartoonfiguren. Ik zag veel kleurrijke exemplaren aan de Boulevard Linden, de weg die voor langs het regeringsgebouw loopt (het Witte Huis van de Republiek Noord-Macedonië).
  • Tip voor de vegetariërs & veganisten onder ons: ga een hapje eten bij BistRaw Zdravo Zivo. Ik kwam hier bij toeval langs en het zag er zo schattig uit. Personeel is super vriendelijk en de chocoladetaart was heerlijk! Andere aanraders zijn Vegan 365 Kitchen, Harmony en Vega Fresh.
  • Tijd over? Beklim de Vodno berg en bekijk het uitzicht vanaf het Millennium Kruis. Dit staat op mijn lijstje voor een volgende keer. Het kruis zelf is een stalen constructie en is dus niet zo bijster interessant, maar het uitzicht over de stad is wel mooi. Hoe kom je hier: ga naar het busstation en pak de ‘Millennium Cross’ dubbeldekker (ca. 35 MKD), stap uit bij het kabelbaanstation en ga met de kabelbaan verder de berg op (retourtje ca. 120 MKD).
Street art in Skopje
Street art Skopje
Vegan food Skopje
Taartje eten bij BistRaw Zdravo Zivo.

Waar te slapen in Skopje?

Ik sliep in Hotel CIty Park en kan dit iedereen van harte aanbevelen. Mooi hotel, vriendelijk personeel en goede kamers. Bovendien krijgt het een 9,4 op Booking.com. Een andere leuke optie is het Solun Hotel (9,2 op Booking.com). Klik hier voor een overzicht van de hotels in Skopje.

Houd je meer van hostels? Neem dan eens een kijkje bij:

Zou jij deze stad bezoeken? Welke Skopje bezienswaardigheden staan op jouw lijstje?

Deze blogpost bevat affiliate links. Als jij iets boekt via deze links, dan verdien ik een kleine commissie zonder dat jij er extra voor betaalt. Lees er meer over in mijn disclaimer.

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.