Skopje, de hoofdstad van de Republiek Noord-Macedonië, is niet je meest doorsnee stedentripbestemming. Toen ik begon met het schrijven van dit artikel, vond ik het moeilijk om te ‘pinpointen’ wat Skopje te bieden heeft. Het is best wel een rare plek. Een stad met een identiteitscrisis en als resultaat vind je er van alles een beetje. Mooi kan ik Skopje niet noemen, lelijk ook niet. Uniek en kitscherig zijn misschien de beste woorden om Skopje te omschrijven. De hoofdstad neemt steeds meer vormen aan van een themapark. Voor toeristen best leuk om doorheen te dwalen, voor de inwoners van Skopje begrijpelijkerwijs wat minder leuk. Begin dit jaar bezocht ik Skopje voor mijn werk en maakte ik kennis met deze unieke stad. En in alle eerlijkheid, ik vond Skopje eigenlijk best tof! Juist het feit dat dit een rare stad is, maakt het erg interessant. Ik vertel je in dit artikel wat je kunt zien en doen in Skopje.

Standbeeldenhoofdstad nummer 1

Lees je over Skopje, dan lees je over de enorme hoeveelheid standbeelden in deze stad. Zelfs de inwoners zouden je niet eens kunnen vertellen hoeveel standbeelden er in Skopje te vinden zijn. Een vaak gemaakte grap: ‘Weet jij hoeveel standbeelden er zijn in Skopje? Antwoord: Ik weet het niet, maar ik denk dat er meer standbeelden zijn dan mensen!’. Oftewel, het zijn er simpelweg te veel. De standbeelden zijn een gevolg van het herontwikkelingsproject ‘Skopje 2014’. Een miljoenenproject dat de hoofdstad moest veranderen in een aantrekkelijke toeristische bestemming. Noord-Macedonië heeft een rijke geschiedenis en dat moest de stad weerspiegelen. Het stadscentrum kreeg een compleet nieuwe look. Zoals de naam doet vermoeden, was het streven het project in 2014 te voltooien, maar toen ik er was (begin 2018) werd er nog altijd gebouwd.

Heeft de overheid haar doel bereikt en komen meer toeristen naar Skopje? Deels, de stad trekt zeker meer toeristen aan, maar zij komen met een andere reden naar Skopje toe. Niet om de schoonheid van Skopje te bewonderen, maar om de bizarre standbeelden van Skopje te zien. Een populair spelletje onder toeristen is: hoeveel beelden kun jij tellen in 24 uur?

Statue Skopje Macedonia

Statue Skopje Macedonia

Statue Skopje Macedonia

Other bridge Skopje

Zelf vond ik de beelden fascinerend om te zien. Het meest interessante standbeeld vind je op Macedonia Square, het centrale plein van de stad. Dit is Alexander de Grote, al mag je het standbeeld absoluut niet zo noemen vanwege het Griekenland-Macedonië conflict. Griekenland ziet Alexander als een Griekse held en Noord-Macedonië vindt dat hij van Macedonische komaf is. En dus heeft het beeld een neutrale naam gekregen: ‘Grote Strijder’. Eigenlijk vond ik alle standbeelden interessant om te zien, maar tegelijkertijd is het treurig om te bedenken dat de miljoenen euro’s ook besteed hadden kunnen worden aan zaken waar de bevolking echt behoefte aan heeft.

Standbeeld Skopje Macedonie

Statue Skopje Macedonia

Statue Skopje Macedonia

Statue Skopje MacedoniaDe Grote Strijder op het paard.

De mooiste kant van Skopje: Oude Bazaar

Niet alles in Skopje is bizar of vreemd, er zijn ook genoeg mooie dingen te zien. Steek bijvoorbeeld de Stenen Brug over en ga op ontdekking in de mooie Oude Bazaar van Skopje. Onder de Ottomaanse heerschappij was dit de belangrijkste buurt van de stad vol handel en bedrijvigheid. Door aardbevingen en oorlogen is de bazaar door de tijd heen flink beschadigd, maar iedere keer is de buurt weer opgeknapt. Ik vond de bazaar best wel authentiek aanvoelen. Het deed me denken aan het oude centrum van Sarajevo, één van mijn favoriete steden op de Balkan! En die gedachte is niet zo gek, want de oude bazaar van Skopje is samen met die van Sarajevo één van de grootste bazaars van de Balkan.

Old Bazaar Skopje

Old Bazaar Skopje

Old Bazaar Skopje

Old Bazaar Skopje

Old Bazaar Skopje

Langs de stadsmuren lopen: Fort Kale

Een ander – letterlijk – hoogtepunt in Skopje is het fort. Hoog op de heuvels boven de stad liggen de restanten van Kale, het voormalig fort van Skopje. Oorspronkelijk gebouwd in de zesde eeuw door het Byzantijnse rijk. Tegenwoordig is er bijna niets meer van over, behalve de kronkelende muren over de heuvels. Vanaf de muur heb je een prachtig uitzicht over het stadscentrum.

Hoe kom je er? Loop de Oude Bazaar helemaal uit en ga heuvel opwaarts richting de Mustafa Pasha moskee. Aan de linkerkant vind je de ingang van het fort. Toegang is gratis.

Wall Skopje Fort

View from Kale Skopje

View from Fort Skopje

View Watch Tower Skopje

Maak kennis met brutalisme in Skopje

Zegt de brutalistische bouwstijl je iets? Mij zei de term totaal niets, totdat ik het tegenkwam in Skopje en er meer over ging lezen. Het is een bouwstijl uit de jaren 50 en 60, te herkennen aan blokachtige patronen, geometrische vormen en rauwe betonconstructies. De Noord-Macedonische hoofdstad blinkt uit in de brutalistische architectuur en de reden hiervoor is een beetje cru. In 1963 vond er een verwoestende aardbeving plaats in Skopje. Vrijwel alles moest opnieuw opgebouwd worden. De VN besloot een handje te helpen door een fonds op te zetten voor de herontwerp van Skopje. De Japanse architect Kenzo Tange werd verkozen tot hoofdarchitect en hij introduceerde de brutalistische bouwstijl. De stijl sloeg goed aan en heeft zich verspreid over de hele Balkan. Zo zag ik in Pristina later dit jaar (2018) ook een aantal brutalistische bouwwerken. Is het mooi? Nou nee, het is opvallend en een tikkeltje raar en past daarom helemaal bij de uitstraling van Skopje.

Brutalism Skopje Glavna Poshta: helemaal vormgegeven met beton. Let op die rare uitstulpingen. Church in SkopjeSint Clement van Ohrid kerk, vormgegeven in de brutalistische stijl. 

Meer tips voor wat te doen

Genoeg over wat te zien in Skopje. Wat kun je doen in de hoofdstad van Noord-Macedonië? Ik deel mijn tips met je:

  • Loop een rondje door de hipste wijk van Skopje: Debar Maalo. Dit is een populaire spot onder de locals op tien minuten loopafstand van het centrum. Ben je op zoek naar een gezellig restaurant voor in de avond of wil je een drankje doen, dan zit je in deze buurt goed.
  • Let op de kunstzinnige elektriciteitskastjes. Ze zijn beschilderd met cartoonfiguren. Ik zag veel kleurrijke exemplaren aan de Boulevard Linden, de weg die voor langs het regeringsgebouw loopt (het Witte Huis van de Republiek Noord-Macedonië).
  • Tip voor de vegetariërs & veganisten onder ons: ga een hapje eten bij BistRaw Zdravo Zivo. Ik kwam hier bij toeval langs en het zag er zo schattig uit. Personeel is super vriendelijk en de chocoladetaart was heerlijk! Andere aanraders zijn Vegan 365 Kitchen, Harmony en Vega Fresh.
  • Tijd over? Beklim de Vodno berg en bekijk het uitzicht vanaf het Millennium Kruis. Dit staat op mijn lijstje voor een volgende keer. Het kruis zelf is een stalen constructie en is dus niet zo bijster interessant, maar het uitzicht over de stad is wel mooi. Hoe kom je hier: ga naar het busstation en pak de ‘Millennium Cross’ dubbeldekker (ca. 35 MKD), stap uit bij het kabelbaanstation en ga met de kabelbaan verder de berg op (retourtje ca. 120 MKD).

Street art in Skopje

Street art Skopje

Vegan food SkopjeTaartje eten bij BistRaw Zdravo Zivo.

Zou jij Skopje bezoeken? Welk beeld heb jij bij deze stad?

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel", is het motto van Esther. Ze is hopeloos verliefd op al het moois wat deze wereld te bieden heeft. Op Go Live Go Travel combineert ze de liefde voor reizen met haar passie voor schrijven.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Secured By miniOrange