Rotterdam, de stad van de havens, de Markthal en inmiddels ook van de street art. In het voorjaar van 2016 lanceerde Rotterdam haar eerste street art route onder de naam Rotterdam Street Art Route (RSAR). Langs deze zeven kilometer lange route vind je inmiddels 36 muurschilderingen van lokale en internationale kunstenaars. Ook handig: de route is gemakkelijk te volgen dankzij een app van Rewriters 010. Tijdens een dagje uit Rotterdam heb ik de app gebruikt en ik vind het een regelrechte aanrader. Dit is geen reclame, ik ben gewoon fan. Aan de hand van GPS leidt de app je door de stad en per werk laat het achtergrondinformatie zien én horen. Benieuwd naar street art in Rotterdam? Lees dan snel verder.

Lees ook: street art in Den Haag: ontdek deze creatieve elektriciteitshuisjes!

Street art Rotterdam: start bij CS

De route start bij het Centraal Station. In de buurt van dit moderne gebouw zijn al een aantal mooie street art werken te zien. Als eerste stuurt de app je via de gele passage naar de creatieve parkeerplaats aan het Delftsehof. Hier springen direct de grote zwart-wit werken van de Braziliaanse artiesten Speto en Onio in het oog. Ben je fan van street art op groot formaat? Loop dan ook even langs het Kruisplein aan de voorkant van het Centraal Station. Hier staan de murals van Onesto en Venour. De één is een fantasierijk werk van rondzwevende fabelwezens, de ander is een frisse weergave van tientallen hoofdjes. Vlakbij deze locatie vind je ook het controversiële beeld ‘Santa Claus’ op het Eendrachtsplein. Controversieel, omdat de kerstboom die de gigantische kabouter in handen heeft ook op een geheel andere manier geïnterpreteerd kan worden.

Rotterdam street art

Rotterdam street artRotterdamse skyscrapers afgewisseld met murals.

Luchtsingel: de gele stadsbrug 

De geel gekleurde passage bij het Delftsehof gaf al het signaal voor de volgende stop. Dit is het startpunt voor de Luchtsingel: een 390 meter lange houten brug die Rotterdam Noord met het centrum verbindt. Langs de brug vind je teksten als ‘Terug naar di wortel’, geïnspireerd op het gedicht Mi Have Een Droom van Ramsey Nasr. Dit bekende gedicht doet een voorspelling van het toekomstige taalgebruik in Rotterdam. De houten brug loopt over het spoor in de richting van de Nieuwe Delftse Poort. Dit indrukwekkende skelet is een reconstructie van de achttiende-eeuwse stadspoort ‘Delftse Poort’. Het middeleeuwse Rotterdam telde ooit tien stadspoorten. De Delftse Poort werd in 1940 afgebroken, nadat het tijdens de bombardementen van mei 1940 ernstig beschadigd was.

Rotterdam luchtsingelDe poëtische Luchtsingel door Rotterdam.

Street art over Havenstad Rotterdam

Vanaf de Luchtsingel is het even een eindje lopen naar de volgende stap aan de Leuvehaven. Het is niet erg, want de route komt langs een aantal mooie stops als de Markthal en de Laurenskerk. Passeer station Rotterdam Blaak en loop via de Wijnhaven naar de historische Leuvehaven, de plek waar de Rotterdamse haven begon. In dit kleine haventje ligt tegenwoordig een mooie collectie van historische schepen uit de jaren 1850 tot 1970. De schepen behoren tot de samenwerkende Havenmuseum en Maritiem Museum die aan de zijkant van de haven gevestigd zijn. Wandel rond over de paden tussen de schepen en stap zo nu en dan aan boord. Ook ik deed dit en daardoor kon ik goed de schildering van een roze inktvis zien aan de zijkant van één van de schepen. Helemaal passend bij het maritieme sfeertje!

Haven Rotterdam street art

Bezienswaardigheden, havenstad en street art langs de route.

Hotspot Witte de Withstraat

De street art tour komt ook langs één van de leukste straatjes van Rotterdam: de Witte de Withstraat. In de jaren zeventig had deze straat een slecht imago door het ruige nachtleven, maar in de jaren negentig kreeg het een make-over en sindsdien is Witte de With een bruisende horecastraat. Het zit vol met boetiekjes, galerijen, cafés en restaurants. Je proeft hier een culturele en trendy sfeer; anders dan de sfeer die je rond de Koopgoot en toeristische Markthal ziet. Ook vind je rondom deze straat veel street art. Neem bijvoorbeeld de mural ‘Love Spreads’ van Ramon Martins. De kleuren spatten van dit werk af!

Update 2023: er zijn zoveel leuke nieuwe murals toegevoegd op de Witte de With, zie de onderste foto’s.

Rotterdam Witte de Withstraat

Er is nog veel meer

Dit is slechts een deel van wat je tijdens de route kunt zien. Er zijn in totaal 36 werken te zien en dat aantal groeit nog steeds. Sommige werken verdwijnen of worden overgeschilderd, maar er komen ook weer nieuwe bij. Ik heb in ieder geval genoten van de street art die ik heb gezien en ik kom zeker nog een keer terug voor de werken die ik niet heb gezien. Wil jij ook street art in Rotterdam zien? Download dan de app (tegen een kleine betaling), koop een plattegrond bij de VVV of ga de stad in op eigen gevoel.

Street art rotterdam
Street art rotterdam

Houd jij ook van street art?

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

2 Comments

  1. Leuk! Ik liep pas tegen wat mooie murals aan in de Witte de With. Goed om te weten dat er nog VEUL meer te ontdekken valt 🙂

    • Esther Reply

      Hoi Esther! Yes, er is inderdaad nog veel meer te zien. Deze route is zeker een dagje Rotterdam waard 🙂

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.