Op ontdekking in eigen land is helemaal niet zo verkeerd. Hoe veel ik ook houd van bijzondere bestemmingen ver weg, ook Nederland heeft echt wel wat te bieden. Mijn favoriete hobby is street art vinden, en daarvoor besloot ik naar Leeuwarden te gaan. Sinds de nominatie tot Culturele Hoofdstad van Europa (van 2018) is het aantal creatieve werken in deze stad flink gegroeid. De hoogste tijd dus om de alternatieve kant van Leeuwarden te ontdekken.

Lees ook: Street art in eigen land: de murals van Rotterdam.

Miniature People Leeuwarden

Een paar jaar geleden schreef ik een blog over de mini’s van Heerlen. In deze zuid-Limburgse stad vind je toffe minutieuze schilderingen van de Mexicaanse artiest Pablo Delgado. Het vinden van deze mini-werkjes is een hele uitdaging, want je spot ze niet zo makkelijk. Leeuwarden biedt eigenlijk eenzelfde soort speurtocht, maar dan met beeldjes. De miniatuurpoppetjes zijn een greep uit het dagelijks leven. Stratenmakers, fietsers, een groep bergbeklimmers en senioren op een bankje. Samen vormen ze de mini-burgers van Leeuwarden.

Het Verhaal achter de beeldjes

Michel Tilma is de maker. Een rasechte Leeuwarder die in 2016 besloot zijn leven om te gooien. Hij ontdekte fotografie, en dan vooral de niche miniatuurfotografie. Tilma begon miniatuurpoppetjes in het centrum van Leeuwarden neer te zetten en het tafereel vast te leggen met z’n camera. Eerst haalde hij de poppetjes weg, maar na veel positieve reacties op zijn actie besloot hij het te laten staan. De beeldjes zijn zo onderdeel geworden van de stad. Inmiddels zijn er bijna 40 locaties te ontdekken!

Ontdek ze allemaal met deze kaart

De route langs de miniatuurpoppetjes is een leuke manier om de stad zelf ook te verkennen. Ieder beeldje is voorzien van een QR code. Scan het en lees het verhaal achter het tafereel. Die QR plaatjes zijn tegelijkertijd ook handige herkenningspunten om de werken te spotten. Het is vaak zo klein dat je eerder de QR ziet dan het poppetje! Gebruik deze kaart op Google Maps om de beeldjes te vinden of koop een papieren kaart in de stad voor €1,50 (o.a. te koop bij Ut Streekie).

Street art: de murals van Leeuwarden

Straatkunst is niet alleen super klein in Leeuwarden, maar je vindt ook veel grote murals in deze stad. Dit start al bij het station. Langs het spoor staat een astronaut en een Japanse oudere dame op de muur. Helaas kun je hier niet naar toe lopen (we hebben het geprobeerd), dus let vooral op als je met de trein Leeuwarden binnenrijdt. In het centrum vind je mooie werken in de Haniasteeg en op de gevels van het stadhuis en Stadsschouwburg Harmonie. De tofste werken zijn te vinden op de Klanderij parkeergarage. Absolute nummer 1 voor mij was de schildering ‘Recuerdos del Mezcal’ van artiest Tymon de Laat.

Writer’s Block

Veel van de werken zijn het resultaat van de inspanningen van Writer’s Block, een organisatie die zich inzet voor street art, kunst en graffiti in de openbare ruimte. Dit doen ze niet alleen in Leeuwarden, maar ook in Emmen, Harlingen en Lelystad. Tip: ze organiseren iedere zondag om 14.00 uur een Leeuwarden street art tour. Zelf gebruikte ik deze handige kaart van Street Art Cities om de werken te vinden.

Slaaptip: Alibi hostel – slapen in een oud-gevangenis

Voor veel mensen ligt Leeuwarden niet om de hoek en daarom is het wel zo fijn om een uitstapje naar Leeuwarden te combineren met een overnachting. Ik kan je het Alibi Hostel aanraden, een modern hostel in oud-gevangenis Blokhuispoort. Dit pand is volledig gerenoveerd en huist tegenwoordig naast een hostel ook een bibliotheek, een hippe beach bar (met zand) en een restaurant. Het hostel is gevestigd in één van de zijvleugels samen met boetiekwinkeltjes. De cellen beneden zijn de winkeltjes, de cellen boven zijn de kamers. Slapen in een cel klinkt misschien niet zo gezellig, maar ik vond het een bijzondere ervaring. Ze hebben zowel privé kamers als slaapzalen.

Klik hier voor een overzicht van accommodaties in Leeuwarden.

Heb jij deze stad al eens bezocht? Wist je dat Leeuwarden zo veel street art heeft?

Deze blogpost bevat affiliate links. Als jij iets boekt via deze links, dan verdien ik een kleine commissie zonder dat jij er extra voor betaalt. Lees er meer over in mijn disclaimer.

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.