Vandaag even geen China-verhalen. Ik blijf in eigen land, want afgelopen weekend bracht ik een aantal dagen door in Maastricht en Heerlen. Over Heerlen binnenkort meer, maar laten we eerst over Maastricht hebben. Want jongens, wat is die stad leuk! Het overtrof al mijn verwachtingen. Door de kronkelige kasseienstraatjes, de middeleeuwse Sint Servaasbrug en het zachte fluisteraccentje waande ik mij echt even in Leuven, Gent of Lille. Deze stad is zo on-Nederlands! Bovendien was Maastricht dit weekend nog eens een tikkeltje leuker dan normaal, want de stad stond volop in het teken van kerst. ‘Magisch Maastricht’ heeft sinds afgelopen weekend haar deuren geopend. Dit is de winterse kerstmarkt die ieder jaar plaatsvindt op het Vrijthof. Ik was er dit jaar voor het eerst bij en ik heb ervan genoten. In dit artikel een fotoreeks van wat je kunt verwachten tijdens ‘Magisch Maastricht’.

Kerstspektakel overdag

Eigenlijk begint de kerstpret al zodra je het station van Maastricht uitloopt. Met iedere straat die je inslaat neemt de kerstversiering toe. Weelderige guirlandes van nok tot nok, meters aan lichtslingers gespannen over de daken en overal verlichte sparren en dennenbomen. De historische binnenstad is op en top verlicht. Maastricht telt dan ook deze dagen zo’n 250 duizend lampjes (!). De jaarlijkse ‘Lichtjesroute’ biedt de mogelijkheid om een groot deel van deze lichtwerken te zien. Eén werk is mij in het bijzonder bijgebleven: de hemel aan lichtballen in de bomen op het Onze Lieve Vrouweplein. Ze noemen het de ‘mistle toe’. Prachtig overdag, maar helemaal spectaculair in de avond.

kerstmarkt maastricht

Het hoogtepunt van dit kerstspektakel vormt het Vrijthof, het plein dat voor mij bekend is van de openluchtconcerten van André Rieu. Niet dat ik een fan ben, maar de beelden op televisie zien er wel altijd mooi uit. Deze dagen is het Vrijthof opgevuld met een aparte mix van een kermis met een ijsbaan, een zaterdagmarkt met een vis- en notenbar en een Duitse weihnachtsmarkt met flammkuchen. En dit alles in één. Maar het werkt! Ik zie het als een Duitse setting met een Nederlands tintje.

kerstmarkt maastricht

Gezellige lichtjes in de avond

Overdag is de kerstmarkt op het Vrijthof al leuk, maar in de avond begint het decor pas echt te schitteren. De ovens worden aangeslingerd, zoete kersenbollen gaan over toonbank en verse wafels worden afgebakken. Zoetekauwen worden op hun wenken bediend en daarmee was ik aan het goede adres. Fruit gedoopt in chocolade, zuurstokken en choco-zoenen gevuld met pistache. Om je vingers erbij af te likken. Ook is het Vrijthof rijkelijk verlicht en versierd met duizenden slingers, lampjes, sterren en dennentakken. En dit alles afgezet tegen de pieken van de imposante Sint-Servaaskerk en de rode Sint Janskerk op de achtergrond. Mede door dit laatste is de setting zeker indrukwekkend, en doet het me denken aan de kerstmarkt in Keulen naast de Dom.

Kerstmarkt maastricht

kerstmarkt maastricht

Ga jij dit jaar naar een kerstmarkt?

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

4 Comments

 1. Wij gaan een weekendje naar Valkenburg en willen zondagavond richting Maastricht. Ik lees alleen op jouw blog dat de kerstmarkt dan wel dicht is. Dus misschien maar wat eerder gaan 🙂

  • Esther Reply

   Hoi Shamira! Klopt, de kerstmarkt sluit op zondag iets eerder. Valkenburg heeft ook een leuke kerstmarkt. Veel plezier daar!

  • Esther Reply

   Hi Roselinde! Dan zou ik er zeker even langsgaan als je tijd hebt 🙂

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.