Afgelopen weekend speelde ik toerist in eigen land. Soms vergeten wij Nederlanders dat we eigenlijk in een best mooi land wonen met prachtige historische steden. Natuurlijk kennen we allemaal Amsterdam, Utrecht en Leiden, maar er is nog zoveel meer. Wat dacht je van het Zuid-Hollandse Delft? Wereldwijd bekend om het blauwe aardewerk en de Hollandse kaas, maar eigenlijk doet dit de stad tekort. In mijn ogen kenmerkt Delft zich voornamelijk door de fijne straatjes omringd door de vele grachten. Het ene bruggetje volgt de andere op, het ene monument volgt de andere op. Huisjes in verschillende kleuren en vormen, afgewisseld door pleinen en binnenplaatsen. Kijk je mee naar mijn dwaaltocht door Delft?
De Markt
Langzaam cirkel ik van de Kloksteeg naar de Peperstraat en de Boterbrug (heerlijke namen) om uiteindelijk uit te komen op de Markt van Delft. Meteen wordt mijn oog gevangen door de felrode luiken van het Stadhuis. Een zeer beeldbepalend gebouw met een symmetrisch uiterlijk. Snijd je het gebouw als een taart door midden, dan krijg je twee exact gelijke helften. Het Stadhuis zelf stamt uit de zeventiende eeuw, maar heeft een dertiende eeuwse kern dat ‘Het Steen’ wordt genoemd. Dit gedeelte werd vroeger gebruikt als gevangenis. De beruchte martelwerktuigen uit die tijd kun je nog steeds bekijken.
De Markt wordt omringd door monumentale panden met ieder hun eigen vorm. Van links naar rechts zie je een strakke puntdaken, gele luifeltjes, rode muren en speelse cirkelvormen. Historische namen zoals ‘Waag’, ‘Maen’ en ‘Kaerskorf’ prijken op de muren.
Vrouwenregt
Ik besluit de Markt over te steken en langs de Nieuwe Kerk te lopen. Achter deze kerk sta ik opeens in een zeer smal straatje met de meest schilderachtige pandjes. Wit, rood, zwart, baksteen, geen enkel pand is hetzelfde. Het voelt alsof ik in Brugge loop, maar ik ben toch echt in Nederland. Als ik de boogbrug oversteek kom ik langs een serie smalle huisjes, ieder met een eigen verhaal. Zo staat aan de waterkant de vroegere Beiaardschool, een zeventiende-eeuws huisje waar de klokkenluiders van de naastgelegen kerk les kregen.
Oude Langendijk
Net achter de Markt ligt de Oude Langendijk. Een, zoals de naam al aangeeft, lange straat met aan de linkerzijde een smal grachtje. Grenzend aan dit water staan wederom prachtige monumentale panden bestaande uit vier woonlagen. Stiekem vraag ik me waar de deuren van de onderste woonlaag voor dienen. Vroeger werd er waarschijnlijk via deze uitgang afval geloosd, maar tegenwoordig zijn het maar loze of zelfs gevaarlijke deuren. Je valt zo in het groene kroost.
Lange Geer
Ik vervolg mijn weg langs het water en loop van de Wijnhaven richting de Lange Geer. Ondertussen vraag ik me af waar de naam ‘Wijnhaven’ vandaan zou komen, er zal vast een fijn verhaal achter zitten. Dan zie ik een opvallend wit gebouw op de punt van een eiland. Het Legermuseum, of moet ik het voormalig Legermuseum zeggen, want helaas staat het te koop. Dit opmerkelijke pand bood in de zeventiende eeuw onderdak aan het wapendepot en staat daardoor ook wel bekend onder de naam Armamentarium.
Oosteinde
Ik eindig mijn wandeling op een plek waar de stad eigenlijk begint: bij de Oostpoort, de enige overgebleven stadspoort van Delft. Van oorsprong had Delft maar liefst acht stadspoorten. Waarschijnlijk had dit te maken met het feit dat de ‘vader des vaderlands’, Willem van Oranje, in Delft woonde. De Oostpoort steekt met haar twee spitse torens fier in de lucht. Vanaf het water is het een prachtige verschijning. En dan te bedenken dat er aan de achterkant van de poort een woonstudio is gecreëerd! Jaloers bedenk ik voor mezelf hoe het zou zijn om hier te wonen…
Mijn avontuur door schilderachtig Delft kwam ten einde. Een heerlijke dag waarbij mijn voeten geen rust kregen en mijn camera continu aan stond. Delft, echt een tip om op een vrije dag naar toe te gaan.
Wat is jouw beeld van Delft?
2 Comments
Wij gaan dit weekend naar Delft dus deze post kon ik mooi gebruiken voor nog wat last-minute inspiratie.
Ik ben blij dat je er iets aan hebt gehad Tikva! Veel plezier in Delft.