Na een aantal intensieve wintermaanden op reisgebied – ik bezocht India, Sri Lanka en Rusland – stond de lente in het teken van rust. Begrijp me niet verkeerd. Ik vind reizen het leukste wat er is en ik genoot van de contrasten tussen de reizen: het kleurrijke India, het tropische Sri Lanka en winters Rusland. Maar omdat deze reizen kort na elkaar plaatsvonden was het ook fijn om heel even thuis te zijn en alles op z’n plaats te laten vallen. Ik besloot de lentemaanden rustig in Nederland door te brengen en te vullen met dagtrips. Zo ging ik op street art jacht in Rotterdam en Goes, maar ik bezocht ook het historische Alkmaar. Een stad die zo dichtbij is, maar ik nog nooit bezocht had. Het was tijd om hier verandering in te brengen. Ik neem je mee met mijn dagje Alkmaar met deze fotoreeks.

Alkmaar: strijdlustige kaasstad

Alkmaar is een stad met meer dan duizend jaar geschiedenis. De stad staat bekend om de Kaasmarkt op de Waag (iedere vrijdagochtend van maart t/m september), maar het was ook de eerste Hollandse stad die succesvol de Spaanse belegering overwon in de Tachtigjarige Oorlog. Hoe ze dit deden? Ze staken de dijken door en vielen de vijand aan met kokend teer. Het monumentale pand ‘Huis met de Kogel’ herinnert nog aan het Alkmaars ontzet. Daarnaast organiseert de stad iedere zomer Kaeskoppenstad, een evenement dat met de hulp van 750 acteurs het zestiende-eeuwse welvarende Alkmaar tot leven laat komen. Van de glorieuze handelsperiode voor de Spaanse belegering tot vlak na het Alkmaars ontzet in 1573. Het festival laat je ervaren hoe het leven voor een inwoner van Alkmaar er toen uitzag.

Wist jij dat Alkmaar ruim 400 rijksmonumenten telt? Rijk versierde gevels, historische hofjes, vele kerken en een prachtig gotisch stadhuis: Alkmaar heeft genoeg te bieden voor de cultuurliefhebber. We stopten bij het VVV-kantoor in het Waaggebouw (waar ook het Hollands Kaasmuseum gevestigd is) en besloten de historische hoogtepunten af te lopen met een wandelkaart. De zon liet zich langzaam steeds meer zien en de stad werd steeds mooier. We wandelden langs de grachten richting de Accijnstoren aan de Bierkade, bezochten het verborgen Wildemanshofje, liepen langs verschillende kerken en stopten bij de Molen van Piet. Officieel heet dit monument ‘Molen De Groot’, maar omdat de familie Piet de molen beheert en er nog altijd woont, wordt het ook de Molen van Piet genoemd.

Genoeg over de geschiedenis voor nu. Laten we vooral genieten van Alkmaar met de foto’s.

Alkmaar nederland kerk

Sint-Laurentiuskerk aan de Verdronkenoord.

Alkmaar kerk nederland

 De Kapelkerk in het centrum.

Alkmaar centrum nederland

De hoek van de Langestraat en de Mient, een populair winkelgebied in Alkmaar.

Alkmaar Nederland

Fnidsen, één van de oudste en leukste winkelstraatjes van Alkmaar.

Het Waaggebouw en de Molen van Piet.

Alkmaar nederland kerk

Het Waaggebouw vanaf de zijkant.

Alkmaar nederland

Huisjes kijken aan de Bierkade.

Alkmaar nederland

Nog net rechts te zien: de Bathbrug, ingang vanaf het Waagplein naar Fnidsen.

Het stadhuis in gotische bouwstijl. 

Alkmaar kerk

De grote Sint-Laurenskerk op de Koorstraat.

Wildemanshofje Alkmaar

Het verborgen groene Wildemanshofje.

Accijnstoren Alkmaar nederland

De Accijnstoren aan de Bierkade, het vroegere belastingkantoor.

Heb jij al eens Alkmaar bezocht?

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel", is het motto van Esther. Ze is hopeloos verliefd op al het moois wat deze wereld te bieden heeft. Op Go Live Go Travel combineert ze de liefde voor reizen met haar passie voor schrijven.

2 Comments

    • Esther Reply

      Zeker Narelle! Alkmaar is een dagtripje waard. Wil je de Kaasmarkt meemaken, ga dan op vrijdag 🙂

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.