Maastricht is fijn. Dat is wat mij vooral is bijgebleven van mijn weekend. Oke, en ook dat het duur was. Maar ik ben dan ook redelijk verwend door mijn zomer in Oekraïne. Maar ondanks dat het allemaal duur was (of eigenlijk Nederlandse prijzen) heb ik intens genoten van mijn uurtjes in deze zuid-Limburgse stad. Het voelde alsof ik ergens met de trein de grens over was gezoefd. Alsof ik in België of Duitsland was beland. Maar ook dit is gewoon Nederland en dat geeft maar even aan hoe divers ons kleine landje eigenlijk is. In dit artikel een kleine opsomming van al mijn fijne waarnemingen en ontdekkingen in Maastricht. En mocht jij nog een fijne toevoeging hebben, laat het me weten in de comments!

Een fijn straatje: Rechtstraat

Eén van de eerste wijken die je tegenkomt zodra je het station uitloopt is de buurt Wyck. En dat spreek je niet uit als ‘wijk’, maar als ‘wiek’. Iets wat ik consequent de hele dag fout deed. Dat oud-Nederlands ligt mij denk ik niet zo. Wyck is oprecht een leuk buurtje, want het zit vol met de lekkerste restaurantjes. Met name in de Rechtstraat zijn veel goede keukens vertegenwoordigd. Van Spaanse tapas en Thaise curry tot aan heerlijke grote hamburgers bij Burgerlijk. Ook kun je gaan voor typische Maastrichtse gerechten zoals ‘zuurvlees’ bij Eetcafé Ceramique (ook een vega-variant!). Zelf zijn we niet zo van de Hollandse keuken en schoven we aan bij het Indonesische restaurant Gadjah Mas waar ik heerlijk mijn buikje rond heb gegeten met een vegetarische rijsttafel. Een aanrader!

Maastricht rechtstraat

Een fijne boekenwinkel: Dominicanenkerk

Boekenwinkels zijn fijn. Ik vind het heerlijk om er doorheen te lopen, te snuffelen, te bladeren en inspiratie op te doen. Helaas moeten veel boekenwinkels de laatste jaren de deuren sluiten, omdat klanten er hetzelfde doen als ik. Snuffelen, maar niet kopen. Of het boek achteraf online bestellen bij de grote ketens. In Maastricht hebben ze daar een oplossing op gevonden. Boekhandel Domicanen (aanvankelijk Selexyz) heeft sinds 2006 haar onderkomen in een oude Domicanenkerk. En zo’n karaktervolle setting trekt zeker mensen aan. Het is dan ook vrij bijzonder om een boek uit te kiezen terwijl je op het (lege) graf van een edelman staat en een eeuwenoude fresco naast je op de muur ziet. Maar wat deze ‘boekenkerk’ extra aantrekkelijk maakt is de koffiecorner op het verhoogde priesterkoor. De zuid-Nederlandse keten Coffeelovers runt sinds 2008 in dit deel van de kerk een succesvol café dat bijna iedere dag vol zit. Een grappig detail is de tafel in het midden van het café dat een kruisvorm heeft ter herinnering aan de locatie.

Dominicanenkerk Maastricht

Een fijne buurt: Jekerkwartier

Het Jekerkwartier is een op en top historisch buurtje in Maastricht en is vernoemd naar het kleine riviertje ‘Jeker’ dat dwars door het wijkje stroomt. Deze buurt telt veel karakteristieke straatjes met lieflijke huisjes én een aantal prominente Middeleeuwse vestingswerken. Zo vind je langs het ‘Lang Grachtje’ en het ‘Klein Grachtje’ nog restanten van de eerste dertiende-eeuwse stadsomwalling. Ik zeg de eerste, want twee eeuwen later is nog een tweede stadsomwalling gebouwd omdat Maastricht alsmaar groeide. Wyck kreeg zelfs een eigen omwalling. De stadsmuur in het Jekerkwartier is – als je het onkruid even wegdenkt – in een verbazingwekkende goede staat. Zeker als je bedenkt dat het er al bijna 900 jaar staat. De muur had oorspronkelijk een lengte van bijna 2,5 kilometer en werd verbonden door middel van 7 stadspoorten. Alleen de zuidelijke Helpoort heeft de eenentwintigste eeuw gehaald en is daarmee de oudste stadspoort van Nederland. De naam ‘Helpoort’ doet denken aan een spannend verhaal, maar helaas is dit er niet. De poort is waarschijnlijk vernoemd naar een nabijgelegen huis met de naam ‘In den helle’ verwijzend naar een smederij of een bakker. Hetzelfde geldt voor het naastgelegen ‘Pesthuys’. Ook hier heeft niets spannends plaatsgevonden, want het was een doodgewone papierfabriek.

jekerkwartier maastricht

Een fijn hapje: vlaai & taart

Je kunt Maastricht niet verlaten zonder een vlaai te hebben gegeten. Een ideaal excuus voor mij om eens uitgebreid te ‘zondigen’. En Maastricht bood hiervoor genoeg mogelijkheden. Ik koos voor een vlaaipunt bij de Bisschopsmolen, een bakkerij die gebruik maakt van de kracht van een elfde-eeuwse watermolen om spelt te malen. De bakkerij bereidt 100% speltbroden en bakt daarnaast diverse soorten vlaaien die prominent in de vitrine staan opgesteld voor het publiek. Mocht je meer zin hebben in een stevige worteltaart of een brownie cupcake, dan kun je ook goed terecht bij het eetcafé Taart. In een hippe huiskamersetting kun je hier genieten van een smoothie, een latte en natuurlijk een heerlijke taartje.

Maastricht taart

Een fijne bonustip

Wil je wat dieper de geschiedenis van Maastricht induiken, dan kan ik je aanraden een Free Walking Tour te doen. Deze tours vinden ieder weekend plaats tussen 1 november en 1 april. Het is gratis, ze zijn zowel in het Nederlands als in het Engels beschikbaar en de tour neemt je mee door alle leuke wijkjes van Maastricht. Hoe handig is dat. Zeker een aanrader!

En wat is jouw fijnste ontdekking in Maastricht?

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.