Na een korte stop in Dubrovnik pakten we de bus naar Montenegro. Op naar Kotor, onze laatste bestemming tijdens een 17-daagse reis door de Balkan. Ik heb fijne herinneringen aan ons verblijf in Kotor. Ik denk aan het dramatische fjordenlandschap, het Italiaanse schepijs en dobberen in de baai. Kotor is fijn, ook al moet je in de zomermaanden wel rekening houden met een flinke lading toeristen van de cruiseschepen. Ik bracht vijf dagen door in het stadje en vond het een ideale uitvalbasis om de baai van Kotor te ontdekken. In deze blogpost vertel ik je over 7 leuke bezienswaardigheden en dingen om te doen in Kotor, Montenegro.

Bezienswaardigheden & dingen om te doen in Kotor

1. Dwalen door de Stari Grad

De grootste aantrekkingskracht van Kotor is de Stari Grad (het oude centrum). Van een afstand ziet het centrum er al prachtig uit: aan de voet van een prachtige rotsberg en ingesloten door een flinke stadsmuur. Het historisch centrum van Kotor is gebouwd tussen de twaalfde en veertiende eeuw en prijkt al sinds 1979 op de UNESCO werelderfgoedlijst. In de Stari Grad kom je opvallend veel kerken tegen. Ik telde er in totaal zeven. Mijn persoonlijke favoriet is het kleine Sveti Luka kerkje op Piazza Greca, de enige kerk die meerdere aardbevingen heeft doorstaan. Niemand weet of het nu een Katholiek of Orthodoxe kerk en dus gebruiken beide stromingen het gebouw voor hun diensten.

Stari Grad Kotor
Stari Grad Kotor
Stari Grad Kotor Muur
Stari Grad Kotor

Italiaanse uitstraling

Stari Grad kan nogal aanvoelen als een doolhof. Ik liep vaak op goed geluk door de stad heen en dwaalde van het ene naar het andere steegje. Persoonlijk vind ik dit de leukste manier om nieuwe plekjes te ontdekken, maar het heeft ook het nadeel dat je dat ene leuke restaurantje nooit meer weet terug te vinden. In de oude stad kom je trouwens ook opvallend veel ijssalons en pasta- en pizzarestaurants tegen. Een culinaire erfenis van de eeuwenlange Italiaanse overheersing van de stad door de republiek van Venetië.

Stari Grad Kotor
Sveti Luka

2. Uitzicht vanaf Sveti Ivan heuvel

Op het lijstje van vrijwel iedere toerist in Kotor: vanuit de Stari Grad naar het fort van Sveti Ivan lopen. Dit fort ligt hoog op een heuvel boven de stad, waardoor een bezoekje gelijkstaat aan een fitness oefening. De 1350 treden omhoog zijn echte kuitenbijters, zeker in de zomer als je wordt weggebrand door de zon. Maar als je eenmaal de eerste honderd trappen achter de rug hebt, dan snap je waarom je dit doet. Het uitzicht op de driehoekvormige binnenstad omringd door water en bergen is werkelijk fenomenaal. Ter hoogte van de zestiende-eeuwse kerk van Onze Vrouwe van Gezondheid heb je het beste uitzicht. Eigenlijk was het uitzicht de grootste reden waarom ik de Sveti Ivan berg wilde beklimmen. Van het fort zelf is niet veel meer over.

Sveti Ivan Kotor
Sveti Ivan Kotor
Sveti Ivan Kotor

3. Kattenstad Kotor

Een opmerkelijk detail in Kotor: deze stad heeft een groot aantal katten. De kat is één van de symbolen van Kotor en er is zelfs een museum aan gewijd in de Stari Grad. Waar komen deze katten vandaan? Volgens de oude verhalen komen de katten van de schepen die tijdens het handelstijdperk aanmeerde in deze stad. In deze periode had Kotor veel last van muizen, ratten en slangen in de stad en de jagende katten losten dit probleem op. Tegenwoordig zijn de katten minder aan het jagen, maar meer aan het dutten in de zon.

Katten kotor

4. Verlaten Kotor: hotel Fjord

Houd je van urbexen (urban exploring)? Neem dan een kijkje bij het verlaten Hotel Fjord. Eind jaren tachtig was dit een luxe vijf-sterren resort in de baai van Kotor. Helaas is het hotel slechts 19 jaar in bedrijf geweest voordat het noodgedwongen de deuren moest sluiten. Na de Balkanoorlogen was het lokale toerisme dramatisch teruggelopen. Tegenwoordig weten toeristen het hotel wel weer te vinden, maar met een ander doel voor ogen: urban exploring. Voor wie niet bekend is met deze term: dit draait om het bezoeken en fotograferen van verlaten en vergeten gebouwen. Iets wat ik zelf erg tof vind.

Hotel Fjord is super makkelijk te vinden. Net buiten de Stari Grad staat een bordje met ‘Hotel Fjord’ die de richting aanwijst. Het hek rondom het hotel is op veel plekken gescheurd, dus je kunt makkelijk naar binnen lopen. Tip: loop helemaal naar de bovenste verdieping en geniet van het uitzicht vanaf het dak.

Fjord hotel kotor
Kotor Fjord hotel

5. Alternatieve kunst: Dukley Art Center

De Stari Grad en het Fjord hotel gezien? Loop dan ook nog even binnen bij het Dukley Art Center. Je komt er toch langs, want het ligt tussen de oude stad en het hotel in. Het Dukley Art Center is gevestigd in het voormalige hoofdkwartier van scheepvaartbedrijf ‘Jugoceanija’. Voordat de cruiseschepen aanmeerden in Kotor, speelden de maritieme sector namelijk een grote rol in deze havenstad. Tegenwoordig maakt een kunstenaarscollectief de dienst uit in het gebouw. Er wordt volop geëxperimenteerd met verschillende kunstvormen. Van street art tot 3D en tegelkunst, in de 40 ateliers kom je van alles tegen. Ook fijn: toegang is helemaal gratis. Voor mij was deze galerij een onverwachtse verrassing!

Dukley Art Center Kotor

6. Ontdek de baai: beeldschoon Perast

De Baai van Kotor is zo’n 20 kilometer lang en langs die route liggen nog meer dorpjes die de moeite waard zijn om te bezoeken. Een van deze dorpjes is Perast, een klein autovrij stadje met maar liefst 16 kerken voor 350 inwoners. De reden waarom veel toeristen Perast bezoeken is voor de twee eilandjes die voor de kust liggen: Sveti Đorđe en Gospa od Škrpjela. Het eerste eiland is een kloostereiland en is off-limit voor toeristen. Het tweede eiland (zie foto in header) is wel toegankelijk. Dit is een kunstmatig eiland gebouwd op een rots midden in de zee. Op dit eiland staat de kerk van Onze Vrouwe van de Rotsen die ook functioneert als een klein museum. De enige manier om bij het eiland te komen is per boot. Bij de kade liggen een aantal kleine bootjes die je voor een habbekrats op en neer varen. Voor de rest is in Perast weinig anders te doen dan te genieten van het uitzicht en door de straatjes te dwalen.

Perast Kotor
Perast Kotor
Perast Kotor

7. Ontdek nog meer van de baai: onverwachts leuk Budva 

Eerlijk is eerlijk, ik had geen hoge verwachtingen van Budva. Budva staat bekend als een populaire strand- en feestbestemming voor de Russische toeristen. Ik had daarom van tevoren het beeld van Lloret de Mar in mijn hoofd, maar dat viel gelukkig wel mee. Ja, Budva is druk en minder charmant dan Kotor, maar het heeft ook een mooie oude stadskern (Stari Grad). Smalle steegjes met kleurrijke wasjes aan de lijn, een mooie orthodoxe ‘Holy Trinity’ kerk en een citadel: genoeg materiaal om een paar uur te slenteren! Overigens vond ik het fort zelf niet heel interessant, maar het uitzicht vanaf de citadel over de stad was de moeite waard.

Neem een kijkje bij Sveti Stefan

De echte trekpleister van Budva ligt niet in de stad zelf, maar op zes kilometer ten zuiden van Budva. Dit is het eiland Sveti Stefan. Vroeger een visserseiland, tegenwoordig een luxe eilandresort met eigen casino. Het eiland is alleen te benaderen via een dam die splitst in twee strookjes strand. Het ene deel is openbaar toegankelijk en gratis, voor het andere deel betaal je €80 per bedje. Het verschil? Niets, het is hetzelfde stukje strand met hetzelfde water en hetzelfde uitzicht.

Budva Kotor
Budva Kotor
Budva Kotor

Praktische tips voor Kotor

 • Om van Kotor naar Perast te gaan, kun je het Blue Line busje pakken. Deze bus rijdt langs de Stari Grad, stopt bij het marktje en gaat één keer in het uur. De prijs is 1 euro (enkele reis) en je betaalt in de bus. Dit is de enige bus die door het oude centrum van Perast rijdt. De andere bussen rijden ook langs Perast, maar daarbij moet je langs de weg uitstappen en zelf naar beneden lopen.
 • Goed om te weten: in Montenegro betalen ze met de euro. Bij gebrek aan een eigen munt heeft Montenegro in 2002 de euro ingevoerd als munteenheid.
 • Reis je met de bus vanaf Dubrovnik naar Kotor, houd dan in de zomer rekening met een flinke wachttijd bij de grensovergang. Busmaatschappijen geven vaak een reistijd aan van ongeveer 2 tot 3 uur, maar in de praktijk is dit vaak 4 tot 5 uur reistijd.

Waar te slapen?

Wij hadden een hotelkamer net buiten Stari Grad geboekt. Ik weet de naam van de plek niet meer, maar ik zou het toch niet aanraden. De kamer was erg klein en we moesten iedere dag een forse heuvel oplopen. Een betere optie is bijvoorbeeld Guesthouse Palazzo Drusko Deluxe Rooms, beoordeeld met een 9,5 op Booking.com. Klik hier voor een overzicht van hotels in Kotor.

Ben jij al eens in de baai van Kotor geweest?

Deze blogpost bevat affiliate links. Als jij iets boekt via deze links, dan verdien ik een kleine commissie zonder dat jij er extra voor betaalt. Lees er meer over in mijn disclaimer.

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

2 Comments

 1. Beste Esther, dit is een heel mooi geschreven en ontzettend informatief reisverslag. Ik geef eigentlijk nooit een commentaar. Maar jij hebt een compliment en een bedankje verdient. Ik ga de rest ook nog lezen, was nu even op zoek naar informatie over Kotor . Gevonden… Alles wat ik wou weten. Hartelijk dank en travel save.

  Lieve groetjes Bea

  • Esther Reply

   Wat een aardige woorden Bea! Dankjewel, ik hoop dat je een mooie tijd gaat beleven in Kotor. Ik vond dit een ontzettend leuk stadje en een ideale uitvalbasis voor de baai. Alvast veel plezier gewenst!

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.