Polen stond al jaren op mijn verlanglijstje. Dit land is gezegend met zóveel mooie oude steden die stuk voor stuk de moeite waard zijn om een paar dagen in door te brengen. Welke stad moest ik nu kiezen voor mijn weekendje Polen? Die vraag ging wekenlang door mijn hoofd. Ik kon maar geen keuze maken. Alles was leuk, mooi en gezellig. En daarom besloot ik spontaan ons oorspronkelijke weekendje op te rekken naar een zevendaagse trip. Een nieuw plan was geboren: een treinreis langs de drie zuid-Poolse steden Poznan, Wroclaw en Krakau. Achteraf gezien was het een goede beslissing, want wat hebben we genoten van het prachtige Polen.
Voor onze mini-rondreis hebben we gekozen voor een opbouw van klein naar groot: van het ‘kleine’ Poznan via het middelgrote Wroclaw naar het grote bekende Krakau. Ieder van deze drie plaatsen heeft zo zijn eigen identiteit en kenmerken. Nieuwsgierig naar onze Poolse do-it-yourself treinreis? Lees dan snel verder.
Poznan – 2 dagen
Reistijd Eindhoven – Poznan: 1,5 uur vliegen.
We beginnen klein maar fijn: het idyllische Poznan. Eén van de oudste steden van Polen. De geschiedenis van deze stad bestrijkt meer dan 1.000 jaar en loopt helemaal terug naar de zevende eeuw. Het oude middeleeuwse centrum van de stad met het kenmerkende Stary Rynek (Oude Markt) herinnert aan deze lange geschiedenis. Dit marktplein is in de dertiende eeuw aangelegd en heeft eeuwenlang gefunctioneerd als handelscentrum voor de regio. Levensmiddelen zoals vis en brood werden hier onder de bogen van de zogenaamde ‘vissershuisjes’ verkocht. Dit zijn smalle kleurrijke huisjes die midden op de Stary Rynek staan en verdacht veel lijken op een setting uit het sprookje van Hans en Grietje. Helaas had de Tweede Wereldoorlog een verwoestend effect op het oude Poznan. Zo werd de Stary Rynek grotendeels vernietigd. Gelukkig is het plein in de jaren zestig en zeventig gerestaureerd. Klik voor een uitgebreide fotoserie van de Stary Rynek hier.
Ben je geïnteresseerd in de recentere geschiedenis van Polen, dan moet je eens een kijkje nemen in het Citadel Park. Dit stadspark vormde in 1945 voor een aantal weken het strijdtoneel tussen het Duitse leger en het Rode leger van de Sovjet-Unie. Vandaag de dag herbergt het park twee militaire musea die volstaan met oorlogswapens en resten van militaire voertuigen. Ook zie je verspreid door het park een aantal militaire tanks en begraafplaatsen met de lichamen van Poolse, Britse en Russische soldaten. Maar wat mij vooral naar dit park trok, was het kunstwerk van Magdalena Abakanowicz genaamd ‘De onherkenbaren’. Dit werk bestaat uit tientallen ijzeren figuren die lijken op mensen maar geen hoofden of armen hebben. De betekenis van dit werk is onbekend en is daardoor vrij aan eigen interpretatie. Zelf zou ik zeggen dat het hier gaat om het leed dat Polen de afgelopen jaren heeft meegemaakt.
Houd je van lekkere lange lunches of uitgebreide brunches, dan ben je aan het goede adres in Poznan. Wij brachten heel wat middaguurtjes door in de meest charmante cafeetjes en bistro’s. Een van die leuke plekjes is het Weranda Caffe (Świętosławska 10), een sfeervolle bistro met een unieke inrichting die ieder seizoen verandert. Geïnteresseerd in meer leuke plekjes, neem dan eens een kijkje bij mijn favoriete hotspots in Poznan.
Wroclaw – 2 dagen
Reistijd Poznan – Wroclaw: 2,5 uur met de trein. Tweede klas tickets vanaf € 8,- (prijs: 2015)
Wroclaw is in mijn ogen de grote broer van Poznan. Je ziet hier wederom de kleurrijke gildehuisjes en een oud marktplein (Rynek), maar alles is hier een slag groter en kent nog meer kleuren. Wroclaw heeft het karakter van een stad, terwijl Poznan vooral een pittoreske uitstraling heeft. Wroclaw heeft dan ook bijna 80.000 inwoners meer dan Poznan, en dat merk je. Je ziet veel meer mensen om je heen, en daarmee ook meer toeristen. De grotere opzet zie je ook terug aan de Rynek. Dit oude marktplein is het op één na grootste plein van Polen, na die van Krakau. Wil je meer van de Rynek in Wroclaw zien, lees dan mijn eerdere artikel over dit plein.
In Wroclaw is de geschiedenis van de twintigste eeuw duidelijk zichtbaar. Eerder had ik al geschreven over de kabouters die verwijzen naar de anti-communistische protesten in de jaren tachtig. Deze kleine mannetjes zien er nog erg schattig uit, maar even verderop in de stad vind je op de kruising van de Pilsudskiego en de Swiednicka-straat een serieuzer kunstwerk genaamd ‘De anonieme voetgangers’. Dit zijn veertien mannen en vrouwen die trapsgewijs in of juist uit de grond komen. Het werk herinnert aan de staat van beleg dat tussen 1981 en 1983 door de Sovjetleiders werd afgekondigd. Dit was een periode waarin de militia, als reactie op de Poolse opstanden, iedere nacht de straat op ging om oproerkraaiers (lees: normale burgers) te arresteren en op te sluiten. Van velen is vervolgens nooit meer iets vernomen.
Ook in de avonduurtjes biedt Wroclaw genoeg vertier. Op en rond de Rynek vind je bijvoorbeeld een aantal ondergrondse ‘bierhalle‘. Dit zijn kleine brouwerijen die een oneindige variatie aan biersmaken bieden. Van een karamelsmaakje tot een donker bokbiert, je vindt het hier allemaal. Een aanrader is Spitz Brouwerij (Rynek Ratusz 2) die in de kelder een aantal prachtige koperen stookketels heeft staan. En ben je een echte zoetekauw, neem dan eens een kijkje bij Coctailbar Witaminka (Rynek 52). Het interieur is een beetje saai, maar de vitrines staan vol met de lekkerste ijsvarianten.
Krakau – 3 dagen
Reistijd Wroclaw – Krakau: 4,5 uur met de trein. Tweede klas tickets vanaf €10,- (prijs: 2015)
De klapper hebben we voor het laatst bewaard: de oude handelsstad Krakau. Een prachtige stad die goed bekend staat onder de budgetreizigers. Er is genoeg te doen en te zien, en dat allemaal tegen een spotprijsje. Natuurlijk kent ook deze stad een oud marktplein (Rynek Glowny), maar daarnaast vind je er ook een markthal (de ‘Lakenhal’), een middeleeuwse verdedigingstoren en een koninklijke burcht. Dit laatste bouwwerk heeft een panoramische ligging op de top van Heuvel van Wawel en biedt vanachter de kantelen een fantastisch uitzicht over de stad. Benieuwd naar dit kasteel en andere bezienswaardigheden in Krakau, klik dan hier.
Dat Krakau een lange geschiedenis kent, zie je ook terug in de restaurantjes en cafés. Zo vind je in één van de zijstraatjes van de Rynek Glowny Café Camelot (ul. Tomasza 17). Dit plekje bestaat al bijna een eeuw en deed in de jaren twintig dienst als een chique bordeel. Vandaag de dag vind je hier een gezellig klein café met een typisch negentiende-eeuws decor. Het lage plafond in combinatie met de roze muren, de portretten aan de muur en de krakende houten vloer geven deze plek een mooie historische sfeer.
En toen zat onze zevendaagse trip door Polen er alweer op. Dit land heeft elke verwachting waar gemaakt. Het heeft mooie oude steden, een fijne sfeer en de meest vriendelijke mensen. Het was het zeker waard om mijn oorspronkelijke weekendje op te rekken naar een mini-rondreis door dit land. Ik heb ervan genoten en ik kom graag terug om Polen verder te gaan ontdekken.
Ben jij al eens in Polen geweest?
4 Comments
Wauw, wat een lekkere treinreis! Een vriendin van me gaat ongeveer dezelfde reis per trein maken, dus ik zal dit artikel aan haar laten lezen 🙂 En Wroclaw lijkt me heel tof, staat hier ook nog hoog op het lijstje!
Wroclaw is inderdaad een prachtige stad. Erg kleurrijk en mooie oude straatjes! Zeker de moeite waard om een keer naar toe gaan.
Wij waren een jaar of tien geleden in Polen en inderdaad heel verrassend. Wroclaw was grijs en regenachtig toen we er waren en daardoor heb ik een sterke voorkeur voor Krakau waar het wel prachtig weer was. Haha… Maar ik zou zo weer een keer teruggaan!
Grappig hoe het weer altijd een grote invloed heeft op een stad. Bij ons was het ook niet altijd zonnig, maar ondanks dat vond ik Wroclaw erg kleurrijk en zelfs mooier dan Krakau!