Eens in de zoveel tijd plannen we met mijn schoonfamilie een weekendje weg. Een aantal jaar geleden bezochten we Barcelona, maar dit jaar besloten we het dichterbij te houden. De keuze viel op Mechelen, één van de weinige steden in België die ik nog niet had bezocht. Op een vrijdagmiddag reisden we af naar de stad van de Maneblusser. De treinreis verliep niet vlekkeloos (storing bij Roosendaal), maar dat mocht de pret niet drukken. In de avond kwamen we aan op de plaats van bestemming en checkten we in bij het fijne hotel Elisabeth. Het familieweekend kon beginnen. Benieuwd hoe we onze stedentrip Mechelen hebben doorgebracht? Ik laat het je zien aan de hand van deze 10 tips.

Tip 1: skywalk bovenop de Sint-Romboutstoren

Je moet er dagje spierpijn in de kuiten voor over hebben, maar de beklimming van de Sint Romboutstoren is een activiteit die je niet mag overslaan. Deze dertiende-eeuwse toren is hét symbool van Mechelen. Het bouwwerk is bijna 100 meter hoog en had eigenlijk nog veel hoger moeten zijn. Helaas ontbrak het geld om de toren af te maken. Tijdens de beklimming van de 538 treden kom je langs zes verdiepingen. Op iedere verdieping kun je een stop maken om even op adem te komen en de torenkamers te bewonderen. Hoe hoger je komt, hoe groter en zwaarder de klokken worden. Bovenop de toren ligt de skywalk, een glazen platform waarvandaan je een prachtig 360 graden uitzicht hebt over de oude binnenstad van Mechelen.

Stad van de Maneblussers

Er kleeft een bijzondere legende aan de Sint-Romboutstoren die de stad haar bijnaam opleverde. Het verhaal gaat als volgt: op een mistige nacht in 1687 liep een Mechelaar de Grote Markt op en dacht dat de Romboutstoren in brand stond. Hij slaat alarm en mensen komen aangerend om de brand te blussen. Maar er blijkt helemaal geen brand te zijn. De maan creëerden vanachter de wolken een oranje vuurgloed. Wat ze eigenlijk probeerden te blussen, was de maan. Dit leidde tot de bekende bijnaam voor de Mechelaars: stad van de Maneblussers.

Mechelen Romboutstoren

Tip 2: rondje Grote Markt

Zin in een kopje koffie, biertje of een hapje eten? De beste plek om dit te doen is op de Grote Markt. Dit historische plein is de ontmoetingsplaats van Mechelen en je vindt hier veel verschillende cafés en restaurants met ieder een eigen terras. Het plein wordt omringd door stuk voor stuk prachtige pandjes in uiteenlopende kleuren en bouwstijlen. De echte blikvanger van het plein is het stadhuis. Dit gebouw bestaat uit maar liefst drie delen die de hele oostkant van de Grote Markt innemen. Van links naar rechts zie je het Paleis van de Grote Raad, de Belfort en Lakenhal. Drie totaal verschillende gebouwen die samen toch een eenheid vormen. Mijn grote favoriet is het paleis. De gotische bouwstijl vind ik prachtig en doet mij erg denken aan het stadhuis van Leuven.

Mechelen Grote Markt
Een zonovergoten zaterdagmiddag op de Grote Markt in Mechelen. 

Tip 3: street art via Mechelen Muurt

Een tip die zeker niet mag ontbreken in dit lijstje: street art. De binnenstad van Mechelen telt tien grote en kleine muurschilderingen, voortgekomen uit het kunstproject ‘Mechelen Muurt’ (2015) van stadsartiest Gijs Vanhee. Gijs heeft zelf ook een schildering in de stad aangebracht, namelijk een paarse leeuwenkop op de Korenmarkt. Download de plattegrond online of haal een plattegrond op bij Visit Mechelen (Hallestraat 2) en start je wandeling langs de werken. Het is een activiteit waar je niet veel tijd voor hoeft uit te trekken. Binnen twee uurtjes kun je ze allemaal zien. De mooiste werken vind je in het Lekkernijstraatje (de pelikaan door Dzia), De Langhestraat (Alicia Duerme door Milu Correch) en Schutterhofstraat (Elsewhere door Strook). Mijn favoriet was de muurschildering van de ‘Onderwaterhond’ van artiest Smates. Die ogen zijn levensecht!

Street art Mechelen Muurt
Een kleine selectie van het aanbod aan street art dat je kunt vinden in Mechelen. 

Tip 4: geveltjes kijken op de Haverwerf

De meest kleurrijke huizen van Mechelen vind je aan de Haverwerf. Deze straat was vroeger de plek waar het haver van het water aan land werd gebracht en werd verhandeld. Tegenwoordig markeren drie unieke pandjes deze locatie: het Paradijske (hoekhuis), De Duiveltjes (het groene houten huis) en Sint Jozef (linker huis). Let vooral op de details van deze pandjes. Zo zie je op De Duiveltjes ook echt houten beeldjes van verschillende duivels.

Loop over het Dijlepad

Als je toch in de buurt van de Haverwerf bent, loop dan ook naar de gezellige Vismarkt. Zoals al uit de naam is af te leiden, is dit de plek waar vroeger de vishandel plaatsvond. In 1531 kwam de handel naar dit plein nadat de visgeur op de IJzerenleen te veel werd. Tegenwoordig heeft de vis plaatsgemaakt voor horeca. De Vismarkt is ook de plek waar het Dijlepad start. Dit is een houten vlonder over de rivier Dijle dat een drijvend wandelpad vormt van de Vismarkt tot aan de Kruidtuin. Zelf heb ik ook dit pad gelopen, maar helaas vond ik de pandjes rondom dit pad op bepaalde stukken erg vervallen.

Haverwerf Mechelen
De Haverwerf, de meest kleurrijke pandjes van Mechelen. 

Tip 5: door de Begijnhofjes dwalen

Veel Vlaamse steden hebben er één: een Begijnhof. Dit is een hofje omsloten door een rij huizen waar vroeger vrome vrouwen (begijnen) woonden die hun leven aan de kerk hadden gewijd. Het waren geen nonnen, maar vrouwen die zich terugtrokken in een ommuurde gemeenschap. Ze trouwden niet en kregen geen kinderen. Veel van deze vrouwen waren hun man verloren in de middeleeuwse Kruistochten. Ze kozen voor een leven in een Begijnhof waar de kerk voor hen zorgden. Het unieke element van de Mechelse Begijnhoven is dat de vrouwen bier brouwden. Het water was te vervuild, dus dronken de begijnen zelf gebrouwen bier. In het Grote Begijnhof staat nog altijd stadsbrouwerij Anker, één van de oudste brouwerijen van België gevestigd in het oude ziekenboeg van het Begijnhof. De zieken kregen hier een rantsoen bestaande uit bier. In het Anker wordt tegenwoordig het stadsbier van Mechelen gebrouwen: Maneblussers en Gouden Carolus.

Begijnhof Mechelen
Een brouwerij in een Begijnhof? Dat vind je in het Grote Begijnhof in Mechelen. 

Tip 6: burgers met een kerkelijk tintje bij Il Cardinale

Trek gekregen van het wandelen? Stap dan binnen bij Il Cardinale, een burgerrestaurant naast het Sint-Romboutskerkhof. Hier kun je terecht voor heerlijke burgers en friet. Niet alleen de carnivoren kunnen hier genieten, er staan ook genoeg opties op de kaart voor vegetariërs. Oh My God, The Godfather en You Must Be Nuts (vega), de burgers hebben allemaal een onvergetelijke naam met een kerkelijk tintje. Niet alleen in het menu, maar ook in het hele restaurant is het christelijke thema doorgevoerd. Van een wand met 69 kleine Mariabeeldjes tot aan het geluid van een zingend kerkkoor op het toilet.

Il Cardinale Mechelen

Tip 7: kijk omhoog in de IJzerenleen

De Haverwerf mag dan wel de mooiste pandjes hebben, maar de mooiste straat van Mechelen is de IJzerenleen. Deze straat wordt ook wel vergeleken met de Champs Elysees in Parijs. Nu gaat die vergelijking mij een beetje te ver, maar het is zeker een mooi plekje. De straat wordt aan twee kanten geflankeerd door een rij vijftiende- en zestiende-eeuwse pandjes. Op de kruising met de Grote Markt staat het oudste huis van de IJzerenleen, het dertiende-eeuwse Schepenhuis. Dit was het eerste stenen stadhuis van België. Door de verwoestende Eerste Wereldoorlog zie je hier helaas weinig originele gevels meer. Toch is het nog steeds de moeite waard om even omhoog te kijken in de IJzerenleen.

IJzerenleen Mechelen

Tip 8: smakelijke hapjes in de Oude Vleeshalle

Een vegetariër in een voormalige vleesfabriek? Ja, in Mechelen gebeurde dit. Al wordt de Oude Vleeshalle allang niet meer voor vleesproductie gebruikt. De negentiende-eeuwse Vleeshalle wordt klaargestoomd om in 2018 open te gaan als overdekte foodmarkt. Als voorproefje hierop vond in oktober 2017 de tweede editie van de pop-up Mercado plaats. Lokale ondernemers bemanden een stand en serveerden voor een paar euro wereldse gerechten. Van Marokkaans tot Indonesisch en Spaanse tapas. Ik vond ook vooral de ruimte te gek. Een hoog dak, verschillende balkons en veel oude industriële details. Ik ben benieuwd hoe deze hal eruit gaan zien als permanente foodmarkt!

Oude Vleeshalle Mechelen
Culinair voorproeven op de pop-up foodmarkt. In 2018 gaat een permanente foodmarkt open. 

Tip 9: bekijk de paleizen van de powervrouwen

De geschiedenis van Mechelen staat in het teken van powervrouwen. Eén van deze vrouwen was Margareta van Oostenrijk. In de zestiende eeuw was zij landvoogdes van de Nederlanden en bestuurde dit rijk vanuit haar paleis (Hof van Savoye) in Mechelen. Tegenwoordig doet dit paleis dienst als Gerechtshof en is helaas niet toegankelijk voor publiek (vanwege het terreurdreigingsniveau). Tegenover het Hof staat het Paleis van Margareta van York, de weduwe van hertog Karel de Stoute en de stiefmoeder van Maria van Bourgondië (moeder van Margareta van Oostenrijk). Deze vrouw heeft de onervaren Maria alles geleerd over regeren. Ook dit paleis heeft een nieuwe functie gekregen als stadsschouwburg. Een paar straten verderop staat nog een derde stadspaleis. Dit is het Hof van Busleyden, de riante woning van de vijftiende-eeuwse geleerde Jeroen van Busleyden. Momenteel is het Hof gesloten vanwege een verbouwing. In 2018 opent hier een nieuw stadsmuseum.

Hof van Busleyden Mechelen
Hof van Busleyden in verbouwing. In 2018 opent hier een nieuw museum. 

Tip 10: ontdek de spelprikkels

Niet alleen street art vrolijkt de muren van Mechelen op, je ziet verspreid door de stad ook een aantal opvallende kunstwerken. Dit zijn zogenaamde spelprikkels voor kinderen. De stad probeert zich steeds meer te profileren als kindervriendelijke bestemming. Zo vind je naast de Sint-Romboutstoren de gele reus ‘Opsinjoorke’, een fictief spotfiguur uit de Mechelse folklore. Opsinjoorke staat symbool voor de eeuwige dronkenlap die zijn vrouw slaat. Om hem te straffen gooiden de buren het kleine dikke mannetje de lucht in met een doek. Een traditie die Mechelen nog jaarlijks herhaalt met een houten pop. Even verderop staat een viertal levensgrote houten poppen waarvan je alle ledematen kan bewegen. De spelprikkels zijn niet alleen leuk voor kinderen om mee te spelen, maar stiekem ook voor volwassenen.

Opsinjoorke Mechelen

Meer dingen om te doen in Mechelen

Heb je na deze 10 tips nog tijd over? Dan kun je ook nog het volgende bezoeken:

  • Kazerne Dossin: een unieke herdenkingsplaats van de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog. Deze achttiende-eeuwse legerbasis werd van 1942 tot 1944 gebruikt als SS doorgangskamp. Meer dan 25.000 joden hebben hier gewacht op doorreis naar Auschwitz-Birkenau en andere dodelijke kampen. Sinds 2012 is op deze plek een museum en documentatiecentrum geopend om het verhaal van de Holocaust in België te vertellen.
  • Wintertuin Ursulinen: op een half uurtje rijden van Mechelen ligt de prachtige Wintertuin in Art Nouveau stijl. Deze indrukwekkende binnentuin maakt onderdeel uit van het voormalige kloostercomplex van de zusters Ursulinen.

Zou jij naar Mechelen gaan?

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.