Ik vond Malta een topbestemming. Heel groot is het niet, maar toch biedt het met haar drie eilanden (Malta, Gozo en Comino) volop mogelijkheden. Veel meer dan ik van tevoren had gedacht. Ik genoot van oude steden zoals Valletta en Mdina, zag kraakhelder water op Comino en dobberde per kano door de grotten op Gozo. In deze blogpost lees je over 12 tips voor leuke plekken om jouw ideale Malta reis mee samen te stellen.

Malta – het hoofdeiland

1. Mosta

Onze eerste stop op het eiland is een plek die veel toeristen slechts voor een uurtje bezoeken: Mosta. Toch kozen wij ervoor hier onze basis te hebben, want de stad ligt super centraal op het eiland. Mosta staat bekend om haar 19e-eeuwse kerk met een reusachtige koepel. De ‘Mosta Dome’ genoemd. Het is trouwens een wonder dat het er nog staat, want in de Tweede Wereldoorlog vielen er drie bommen op. Allen kwamen niet tot ontploffing. Buiten de kerk vind je aan de voorkant een trap naar een schuilkelder waar Mosta inwoners een aantal oorlogsjaren doorbrachten.

Entreeprijs Mosta Dome: €3 p.p. voor rondje kerk, €5 p.p. voor kerk, balkon en toegang tot de schuilkelder.

Malta tips
Malta tips

2. Mdina & Rabat

Vlakbij Mosta liggen de historische stadjes Mdina en Rabat. Mdina was ooit de Middeleeuwse hoofdstad van Malta. De naam stamt af van het Arabische woord Madinah dat ommuurde stad betekent. De straatjes van Mdina nodigen uit om lekker te gaan ronddwalen en foto’s maken. Toch wat richting nodig? Loop dan ieder geval langs de St. Paul’s Cathedral, Bastion Square en de Blue Door House (vlakbij Coogi’s Tea Garden).

Mdina loopt naadloos over in buurstadje Rabat. De hoofdattractie hier is de Catacomben van St. Paul. Ik sloeg deze over want de foto’s overtuigden me niet. In plaats daarvan heb ik lekker rondgelopen door charmante straatjes zoals Triq San Pawl.  

Malta tips

3. Mellieha & Popeye Village

Vanuit Mosta kun je ook een uitstap naar Mellieha maken, een stadje met zandstrand. Stranden op Malta bestaan vaak uit keien en steentjes (pak waterschoentjes in) dus het is extra fijn om dat dunne zand onder je voeten te voelen. Het stadje zelf heeft een mooie Rooms-Katholieke kerk: Sanctuary of Our Lady, met een fotogenieke ligging op een heuvel. Tussen 12.00 en 16.00 uur zit de kerkdeur dicht, dus houd hier rekening mee.

Vlakbij Mellieha ligt Popeye Village. Een oude filmset waar in de jaren 80 de musicalfilm Popeye is opgenomen. Tegenwoordig is het een attractiepark voor kinderen met een soort van Wipe-out baan in de baai. Ik kwam hier voor het uitzicht vanaf de heuvel op het kraakheldere water en gekleurde huizen. Ook kun je vanaf hier starten met een wandeling van 5 kilometer langs de kustlijst naar Golden Bay. Prachtige uitzichten!

Malta tips

4. Marsaxlokk

Voor een typische Malta foto met kleurrijke vissersboten op het water moet je naar Marsaxlokk. Marsa komt van het Arabische woord voor haven en Xlokk betekent mediterrane wind in het Maltees. Een havenstadje dus waar je de ‘luzzu’ vindt, de lokale naam voor de kleurrijke vissersboten. Het water voor de kade ligt er vol mee. Een leuke stop, maar heel veel is er niet te doen. Combineer dit dus met een andere activiteit zoals St. Peter’s Pool. Deze baai is te bereiken per taxi of privéboot, of je maakt er een wandeling van (3 km).

5. Valletta

Valletta is het absolute hoogtepunt van Malta. Qua architectuur is het eiland hier op haar mooist. Pandjes gevuld met houten balkonnetjes, wegen die op en neer kronkelen alsof je in de film Inception zit en kerken gevuld met frescoschilderingen en goud. Dit zijn de plekken in Valletta die je absoluut niet mag overslaan: Archbishop Street, Old Mint Street, St. John’s Cathedral en Upper Barakka Gardens.

Mijn advies is Valletta tot het einde van je reis te bewaren, want anders valt al het andere in het niet. Slapen doe je het beste in het stadje Sliema, aan de andere kant van het water. De ferry van Sliema naar Valletta kost €1,50 enkeltje/ €2,80 retour (cash betalen) en gaat ieder half uur. Je kunt ook de bus naar Valletta pakken, maar deze doet er net wat langer over dan de boot.

Malta tips

6. De ‘Three Cities’

Op het uitkijkdek van Upper Barakka Gardens in Valletta zie je drie landtongen voor je. Twee hiervan zijn de vestingstadjes Birgu (Vittoriosa) en Isla (Senglea). Samen met Bormla (Cospicua) worden ze de ‘Three Cities’ genoemd. Zoals je ziet heeft ieder stadje twee namen en dat komt door de geschiedenis. In de late middeleeuwen wonnen de ridders van de Orde van Malta de oorlog met de Ottomanen en ter ere daarvan kregen de steden een nieuwe naam. De ridders spraken Italiaans en dus volgden Italiaanse namen zoals Vittoriosa (overwinningstad).

Om bij de Three Cities te komen pak je vanaf Upper Barakka Garden de lift (€1 p.p.) naar beneden. In deze prijs zit ook direct de ferry inbegrepen. Steek de weg over en loop naar het water. Onderweg wordt je aangesproken door bootverkopers met een kleinere houten boot. Loop verder langs de kade om bij de Three Cities-ferry te komen. De boot vertrekt om het half uur.  

Malta tips
Malta tips

Gozo – het heuvelachtige zusje

Om op Gozo te komen pak je in de haven van Cirkewwa (op Malta) de Gozo Channel Ferry. Tocht duurt zo’n 40 minuten en een ticket kost €4,65 per passagier. Het ticket koop je pas op de terugweg naar Malta. Bus 41 rijdt van Valletta naar Cirkewwa.

7. Victoria

Op het eiland Gozo was hoofdstad Victoria onze basis om dagtrips te organiseren. De trekpleister in Victoria is de 15e-eeuwse Citadel, een vrij imposant fort dat hoog op de heuvel boven de stad ligt. Een bijzonder feit is dat je het grotendeels gratis kunt bezoeken. Entree betalen is alleen maar nodig om bepaalde gebouwen in te gaan zoals de kerk en de musea.

Naast de Citadel is de Old Town van Victoria ook zeker een aanrader. De straatjes voelen hier aan als een doolhof met om iedere hoek weer een nieuwe verrassing. Neem ook een kijkje in de St. Georgia Basilica, de gouden kerk van Gozo genoemd. De binnenkant is waanzinnig mooi!

Malta tips

8. Blue Hole & Inland Sea

Gozo is het eiland van de watersporten zoals duiken, suppen en kayakken. Aan de westkust vind je Inland Sea, een omsloten baai die via een grottunnel uitmondt in de zee. Blijkbaar gaan de lokale ouderen hier graag dobberen in het water, terwijl tegelijkertijd dit een startpunt is van kayak- en boottours. Tijdens mijn kayaktour met Kayak Gozo moest ik dus eerst om de senioren heen manoeuvreren. De tour zelf was super goed. De gids kwam uit Zuid-Afrika en had familie in Nederland waardoor er direct een klik was. Vlakbij de Inland Sea vind je ook de Blue Hole, één van de mooiste dingen die ik ooit gezien heb. Ook stond ooit de Azure Window hier, maar helaas is deze stenenboog in 2017 in elkaar gezakt.

Op zoek naar een kayak tour op Malta? Kijk eens bij deze tour die uit St. Thomas Bay vertrekt.

Malta tips

9. Gozo stranden: Ramla Bay en meer

Gozo heeft ook een paar mooie stranden. Ramla Bay is de beste keuze, want het heeft een breed oranjeachtig zandstrand. Ook vind je boven de baai de Tal Mixta-grot. Normaliter ben ik niet zo van grotten, maar deze grot biedt een indrukwekkend uitzicht over de baai. Waarschuwing: de klim omhoog is op het einde erg steil. Er is ook een andere optie namelijk de weg aan de achterkant van de grot (Triq-I-Ghassa tal-Mahrag) omhoog pakken.

Ramla kan druk worden. Voor rustigere stranden tip ik Dahlet Qorrat (kiezels) en San Blas (heel klein en rotsachtig). Beiden hebben een krankzinnig steile heuvel die vooral terug een uitputtingsslag is. Daarnaast schijnt Hondoq (zand) ook mooi te zijn.

Malta tips
Ramla.
Malta tips
Malta tips
San Blas.
Malta tips
Qorrat.

10. Xwenjni zoutvelden

Als je op Gozo bent kan een bezoek aan de Xwenjni zoutvelden niet ontbreken. Dit dambord aan zoutvlakjes is een bijzonder gezicht. De zoutoogst vindt in de late lente en zomer plaats, waardoor het er de rest van het jaar minder wit uit (zoals de foto’s laten zien – ik was er in oktober). De zoutvelden liggen op 25 minuten loopafstand van het dorp Marsalforn. Vlakbij Xwenjni zit ook een mooi strandje: Xwenjni Bay (kiezel). 

11. Ta’ Pinu Basiliek

Op Gozo vind je ook een fotogenieke kerk: de Ta’ Pinu Basiliek. De ligging maakt de kerk vooral bijzonder, want het staat in een weids groen-bruin landschap met niets eromheen. Op het plein staan mooie mozaïeken afbeeldingen die me deden denken aan People’s Friendship Arch in Kazbegi, Georgië. De kerk binnen is mooi, maar wel een beetje soberder dan andere kerken op Malta en Gozo.

Ta’ Pinu Basiliek kun je ook combineren met een hike richting Marsalforn. Onderweg kom je langs Wied il-Mielah. Vaak de nieuwe Azure Window genoemd. Om bij Ta’ Pinu te komen pak je bus 308 in Victoria.

Malta tips

Comino – de azuurblauwe ansichtkaart

Tot slot, het derde Maltese eiland Comino. Vrijwel onbewoond, erg rotsachtig en ontzettend mooi. Comino betekent komijn, een plantje dat vroeger op het eiland voorkwam.

12. Blue Lagoon & Crystal Lagoon

De meeste toeristen komen naar het eiland voor de Blue Lagoon, een baai met kraakhelder blauw water in diverse tinten. Wat ze alleen niet vertellen is dat de baai erg rotsachtig is waardoor bij het water komen niet zo makkelijk is. Waterschoentjes zijn onmisbaar! Blue Lagoon kan druk worden maar als je verder loopt dan wordt het rustiger. De meeste mensen ploffen direct neer bij de aankomstplek. Tip: neem ook een kijkje bij Crystal Lagoon. Nog mooier dan Blue Lagoon!

Boten naar Comino vertrekken vanaf de Mgarr haven in Gozo. Er zijn twee bedrijfjes met ieder uur een boot. Prijs is volgens mij hetzelfde, maar er zijn wel twee soorten tickets: alleen Blue Lagoon en Blue Lagoon + Caves. Wij kozen de laatste, maar ik zou het niet aanraden. Je dobbert twee minuten voor de ingang van een paar grotten en vaart dan weer weg. Heb je geen zin om dit zelf te moeten regelen? Boek dan deze Comino boottour die je direct naar de Blue Lagoon en Crystal Lagoon brengt.

Malta tips
Blue Lagoon.
Malta tips
Crystal Lagoon.

Waar te slapen op Malta & Gozo?

Malta is het land van de B&B’s met uitgebreid ontbijt. Deze verblijfsplekken vielen bij ons in de smaak:
Julina Boutique Living in Mosta (Malta): een dikke aanrader. Prachtige kamer, heerlijk ontbijt en gastvrije eigenaren. Bovendien brengen ze af en toe hun drie hondjes mee.
Casa Gemelli Boutique Guesthouse in Victoria (Gozo): kamers met uitzicht op de Citadel en een 3-gangen ontbijtbuffet waar je u tegen zegt.
Betty Cake B&B in Qala (Gozo): kamers met uitzicht op een typische Gozotiaanse windmolen en ontbijt met taartjes.

Klik hier voor een overzicht van accommodaties op Malta en Gozo.

Rondreizen met OV

Malta heeft een prima busnetwerk. Een ticket koop je bij de chauffeur voor €2 (cash of creditcard) maar nog handiger is om een Tallinja 12-rittenkaart (€15, delen is mogelijk) of een Tallinja 7-dagenkaart (€21, delen niet mogelijk) te kopen. Ze zijn te koop bij Tallinja automaten, te vinden in de wat grotere steden en op het vliegveld. Een mindere kant van de bus: de interval tussen ritten kan fors zijn. Soms gaan ze om het half uur of zelfs om het uur. Gebruik de Tallinja app om de vertrektijden op te zoeken.

Waar te eten & drinken?

Malta is sterk beïnvloed door de Italiaanse keuken, dus volop pizza en pasta. Hieronder geef ik tips voor restaurants op Malta en Gozo, geschikt voor vegetariërs en veganisten.

Coffee Circus: een koffieketen waarbij ieder café zijn eigen draai mag geven aan de plek. De leukste vond ik Coffee Circus China in Birzebbuga met een Aziatisch menu.
Carolina Petit Cafe & Teamroom in Sliema: een schattig café met veel lekkere taartjes en broodjes.
La Vida in Sliema: een Spaanse tapasbar met veganistische opties.
Bakkun in Mosta: een super leuk familierestaurantje die Vegan Wednesdays organiseert.
Trishna in Victoria: een prachtige Indiaas restaurant met een fantastisch menu.
Casa Vostra in Victoria: topplek voor pizza en cocktails. Kom op tijd want deze is populair.
Maxokk Bakery in Nadur: hier proef je de typische Gozotiaanse ftira, een soort van pizza met aardappel, groenten, kappertjes, ansjovis en tonijn. Er is ook een vega versie. Bereidingstijd is 30 minuten, er is geen zitplek en je betaalt cash.

Heb jij nog tips voor Malta of Gozo om een leuke reis mee te bouwen?

Deze blogpost bevat affiliate links. Als jij iets boekt via deze links, dan verdien ik een kleine commissie zonder dat jij er extra voor betaalt. Lees er meer over in mijn disclaimer.

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.