Oh, Lviv. Je kwam, je zag en je veroverde mijn hartje. Voor een aantal weken in 2015 mocht ik deze geweldige stad in Oekraïne ‘mijn thuis’ noemen. In die periode is Lviv regelrecht mijn lijstje van favoriete steden van Oost-Europa binnengestormd. Deze stad heeft alles wat je wil van een stedentrip. Een gezellig stadsplein? Check. Mooie oude architectuur? Check. Een lekkere cuisine? Check! En het mooiste is dat je dat deze stad kunt ontdekken zonder die grote groepen toeristen om je heen. En dus deed ik dat volop. Van de Armeense kerk en Kasteelheuvel tot aan de oude Joodse wijk, ik zag het allemaal. Maar niet alleen mijn ogen werden getrakteerd door deze stad, ook mijn oren en mond kregen volop cadeautjes. Een muzieknootje hier en chocolaatje daar. Ik genoot, en geniet nu weer terwijl ik deze zinnen tik. In dit artikel geef ik je een sfeerimpressie van wat je kunt verwachten als je Lviv bezoekt.

Horen: van gitaar tot salsa dansen

Lviv is een stad waar het nooit stil is. Al in de ochtend hoor je op de straathoeken het stemgeluid van de baboesjka’s die hun verse venkel en potjes bosbessen aan de man proberen te brengen. Ze staan er elke dag en opgesteld in lange rijen. Vroeg aangekomen met de trein vanuit één van de vele plattelandsdorpjes. Hun handelswaar is vaak hun enige bron van inkomen, want van hun magere pensioentje moeten ze het hier niet hebben. Ga je in de middag richting het oude centrum dan word je zeer waarschijnlijk verwelkomd door een reeks vrolijke klanken. De saxofoons en de gitaren van de groepjes straatmuzikanten zijn volop aan het werk om het nodige zakcentje te kunnen verdienen. Geniet van ze, want ze zijn populair. Ook de Lvivianen stoppen regelmatig en nemen plaats op de bankjes of bij de fonteinen om even te luisteren. En zodra de zon wegzakt achter de kleurrijke huisjes van Lviv, komen de salsadansers naar buiten die op kleine podia de ene na de andere snelle draai maken. Het maakte me jaloers. Kon ik ook maar zo dansen, maar jammer genoeg ben ik lang niet zo gracieus. Gelukkig is er ook ruimte voor ‘normale’ danspasjes in de late avonduurtjes wanneer een dj vanaf het bordes van het stadhuis zijn beats laat horen.

Lviv Oekraine Music

Zien: van een Armeense kerk tot de Weense opera

Lviv is een stad met een lange multiculturele geschiedenis. Het bestaat al ruim 750 jaar, maar kan zich pas sinds 1991 een Oekraïense stad noemen. Daarvoor was de stad Pools, Hongaars, weer Pools, Oostenrijks en wederom Pools. Ook maakte Lviv, net zo als heel Oekraïne, tussen 1945 en 1991 onderdeel uit van de Sovjet-Unie. Een zware periode waarin een groot deel van de Poolse bevolking in Lviv (meer dan 100.000 mensen) richting Polen zijn gedeporteerd. Een bewogen geschiedenis dus, en ook eentje die je kunt terugzien in de veelheid aan namen voor deze stad. Zo noemen de Russisch sprekenden de stad Lvov, in het Pools heet de stad Lwów en in het Duits en Nederlands staat de stad bekend als Lemberg. Al deze multiculturele invloeden zie je ook terug in de stad zelf. Zo vind je in het centrum het ‘Strudel haus‘ die de gelijknamige zoetigheden uit Oostenrijk aanbiedt. Ook vind je aan de Svoboda Prospekt de Opera dat veel weg heeft van Weense architectuur. De Poolse invloeden zie je duidelijk terug op het dertiende-eeuwse Ploshcha Rynok dat sterk doet denken aan pleinen die ik zag in Poznan, Wroclaw en Krakau. Ook vind je in het centrum nog resten op de muren van oude Poolse advertenties die herinneren aan de eens zo gezellige Poolse cafeetjes. Naast deze centraal-Europese invloeden kent Lviv ook nog eens een Armeense buurt. De Armenen kwamen voor het eerst de kant van Lviv op in de dertiende eeuw toen hun eigen land geteisterd werd door de Mongoolse invasie. Vandaag de dag is het een van de oudste gemeenschappen binnen Lviv. De belangrijkste ader binnen de wijk is de Virmenska straat waar je naast gezellige cafés ook een prachtige Armeense kerk vindt.

Lviv Oekraine

Proeven: van sterke espresso tot chocola

In Lviv worden je smaakpapillen volop aan het werk gezet. Zo kent deze stad een eeuwenoude koffiecultuur. Iets wat je wellicht niet zou verwachten in een land zoals Oekraïne, maar het is toch echt waar. Het is zelfs zo dat een handelsman uit Lviv de koffie vanuit de Oekraïense stad voor het eerst naar Wenen heeft gebracht in de zeventiende eeuw. De beste man opende een café in Wenen dat binnen korte tijd ongekend populair werd. Vandaag de dag telt Lviv zo’n 600 cafés, waarvan je het merendeel in het oude centrum vind. Eén van de populairste cafés in Lviv is ‘Lviv Coffee Manufacture’ waar de namen op het menu nog herinneren aan de Habsburgse periode. Ik ging bijvoorbeeld voor de Frans Josef espresso, verwijzend naar keizer Frans Josef I van Oostenrijk.

Oekraine Lviv

Naast koffie wordt Lviv ook geroemd om haar chocolade. Who knew?! I didn’t. Al vanaf de middeleeuwen konden de inwoners van Lviv in hun stad chocola eten, en het was zelfs populair onder de rijkere elite. Ook vandaag de dag houden de Lvivianen nog steeds van chocola. De beste plek om het te proeven is de speciaal ingerichte chocoladewinkel ‘Lviv Handmade Chocolate’ nabij het marktplein. Een knusse winkel met een restaurant verspreid over drie verdiepingen, een open keuken, een oude ronddraaiende trap en een panorama uitzicht vanaf de bovenste verdieping. Natuurlijk kwam ik hier niet alleen om de inrichting te bewonderen, ik wilde ook proeven! Van het menu vol chocolade-geïnspireerde gerechten koos ik een chocolade cheesecake, een nogal heftige combinatie aangezien een normale cheesecake al machtig kan zijn. Maar ik moet zeggen, het was heerlijk. Een aanrader!

Zou jij een bezoek aan Lviv overwegen?

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

6 Comments

  • Esther Reply

   Lviv is echt prachtig, je zult er geen spijt van krijgen!

 1. Lviv is zo mooi hè, een hele bijzondere mix tussen verschillende culturen. Het deed me ook heel erg aan Krakau denken. In het Strudelhaus ben ik ook geweest, om een lekkere spinaziestrudel te nuttigen!

  • Esther Reply

   Hoi Leonie! Leuk dat je ook in Lviv bent geweest en ik hoop dat de spinaziestrudel gesmaakt heeft 😉

 2. Wij zijn op dit moment in Lviv 20 juni 2016
  Genieten van de bedrijvigheid op straat .
  De talrijk Oekraïns gekleden dames, maar ook de dames in vintage en moderne jurkjes zijn een aanblik waard.
  Ik de jurkjes freak kijk mijn ogen uit.
  De Oekraïense heren vind ik lomp en onbehouwen.
  De stad is prachtig met zijn oude cultuur kan je dagen achter elkaar slenteren door de staatjes en overal genieten van de heerlijke koffie en speciale gerechten.
  Al met al LVIV is een aanrader!!!!:)

  • Esther Reply

   Hoi Anita, wat leuk om te horen dat je in Lviv bent/was! Zo’n leuke en mooie stad, met koffie op iedere straathoek. Ideaal voor de Hollanders. Een heerlijke stad voor een zomerse stedentrip 🙂 Veel plezier verder nog in Oekraïne!

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.