Ik ben fan van street art. Als je mijn blog een beetje volgt dan zal je dit ongetwijfeld gemerkt hebben. Ik vind het ontzettend knap hoe talentvolle straatartiesten de meest deprimerende hoekjes opfleuren met een kleurrijk verhaal, een strip of een schets. Soms zet het je aan het denken, een andere keer draait het juist om humor of zelfspot.

Street art kan ook de start zijn van iets nieuws. Een afgedane wijk krijgt door de creatieve muurschilderingen al snel een tweede leven. Zo ook de Londense wijk Shoreditch. Voorheen een verpauperde wijk in het noordoosten van Londen. Vervallen industriële pakhuizen domineerden hier het straatbeeld. Bendes hingen rond in de groezelige zijstraten en de huizen waren kapot, vies en guur. Een niet al te frisse straat, totdat een aantal straatartiesten de lege muren ontdekten. In hun ogen waren dit perfecte canvassen voor grote indrukwekkende muurschilderingen. En zo ging het balletje rollen. De oude pakhuizen werden opgekocht en omgevormd tot kunstgalerijen en trendy koffie- en lunchtentjes vestigden zich in de zijstraatjes. Het resultaat is een bruisend en kunstzinnig Shoreditch. Hip & happening. Dé plek waar jong Londen op een zonnige zondag heen gaat om te ontspannen.

Shoreditch ROA

En waarom ook niet? Shoreditch biedt de perfect combi van streetfood en street art. Lekker met een broodje falafel of een bakje Pad Thai in de hand langs de indrukwekkende ‘murals’ lopen. Ideaal! Ik snap dat wel, en dus zag mijn zondagmiddag in Shoreditch er exact zo uit. Een enorme variatie aan street art trekt zich binnen een paar straten aan je voorbij. Van stripfiguren en cartoons tot bekende wereldfiguren en dieren. Stuk voor stuk prachtig. En er zitten ook nog eens grote namen tussen. Happend in mijn broodje spotte ik zo de Gentse artiest ROA die bekend staat om zijn zwart-wit vormgegeven dieren. Je kunt zijn werken o.a. vinden in Bricklane Street, dat technisch gezien net buiten Shoreditch valt (maar zeker de moeite waard is!). Je moet soms wel even speuren, want veel werken zitten verstopt in hoekjes en zijstraatjes. Waarschijnlijk zul je ze dan ook lang niet allemaal in één keer kunnen zien. Ook toen wij voor de tweede keer door Bricklane Street liepen, zagen we weer nieuwe dingen.

Shoreditch London

Shoreditch London

Sla ook zeker niet de zij- en achterstraatjes over.  Zo vind je ook een aantal mooie werken in Hanbury Street en Pedley Street. En iedere dag verschijnen er weer nieuwe werken. Mijn favoriet waren de satirische werken die af en toe ook een gevoelige snaar raken. Zie bijvoorbeeld de foto van de man met het hoedje met de tekst ‘Dope’. Het bord wat daar net voor staat, zegt het volgende: ‘The all world is going bazerk and all you can say is..[dope]’. Dit zegt wel iets over de manier van denken in de wereld van nu.

Shoreditch London

Shoreditch London

Shoreditch London

Eigenlijk was ik nog lang niet uitgespeurd. Ik heb het gevoel dat er nog zoveel meer is, maar helaas stond het vliegtuig al weer klaar om me naar Nederland te brengen. Jammer, maar niet getreurd. Dit zal zeker niet mijn laatste keer in Londen zijn.

Ben jij al eens de Londense wijk Shoreditch geweest?

Volg je me al op Facebook, Twitter of Instagram? Vind ik leuk!

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

2 Comments

  1. Wat leuk om terug te zien, er zitten veel kunstwerken tussen die ik in december ook heb bekeken. I love Shoreditch 🙂 En ROA!

    • Esther Reply

      Leuk om te horen Karlijn! Shoreditch is echt een aanrader als je in Londen bent, prachtige werken van grote namen.

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.