Het allerleukste wat ik gedaan heb tijdens mijn weekend in Lissabon? Het spotten van street art! Degene die net zoals ik gek zijn op street art weten dat Lissabon één van de beste street art steden ter wereld is. Ik stond dan ook te springen om deze zijde van de Portugese hoofdstad te ontdekken. Ik besloot dit keer niet op eigen houtje te gaan speuren, want ik wilde niet het risico lopen dat ik een aantal prachtige werken zou mislopen. Daarom sloot ik aan bij de street art tour van Lisbon Destination Hostels. Achteraf was dit een verstandige beslissing. In vier uur tijd hebben we zes street art hotspots kunnen zien en heeft onze gids ons alles verteld over street art en de achterliggende verhalen. In dit artikel een overzicht van mijn favoriete plekjes.
Kunst met een doel: het psychiatrisch ziekenhuis
Onze eerst stop was meteen een topper: het psychiatrisch ziekenhuis van Lissabon (in het Portugees: Centro Hospitalar Psiquiátrico de Lisboa). Eigenlijk gaat het niet zozeer om het ziekenhuis zelf, maar om de muur daaromheen. Deze meterslange omheining is een aantal jaar geleden beschikbaar gesteld voor street art ter ere van de internationale Dag van de Mentale Gezondheid (jaarlijks gevierd op 10 oktober). Grote namen zoals Aspen, Nomen en Carvalho zijn uitgenodigd om hier kunst te maken. Ze kregen één opdracht mee: het hoofd is het onderwerp. Vandaar dat je ziet dat de werken in meer of mindere mate te maken hebben met ziek zijn of mentale gezondheid. Soms zijn de schilderingen grappig bedoeld, zoals het Go-Pro shot van een nieuwsgierige patiënt. Andere keren heeft het een serieuze ondertoon. De muur verbindt op een mooie manier het ziekenhuis met de samenleving er buiten.
Toen ik langs de muur liep zag ik zoveel mooie werken voorbijkomen. En hoe verder ik liep, des te beter het werd. Als ik één favoriet zou moeten kiezen, dan zou ik gaan voor het zittende jongetje met een capuchon van de artiesten Add Fuel en Eime. Door de typische bloemrijke tegelachtergrond krijgt dit werk meteen een Portugees tintje. De tekst die erachter staat, heeft een dubbele betekenis in het Portugees. Het woord ‘Mental Idade’ betekent zowel ‘mentaliteit’ als ‘mentale leeftijd’. Het is aan jou om te bepalen welke betekenis jij van toepassing vindt.
Locatie: Rua das Murtas en Rua Bela Vista à Graça, Campo Grande
Must see in Lisssabon: CRONO Project
De volgende stop is het beroemde CRONO Project, het project dat Lissabon op de kaart heeft gezet als street art stad. De Portugese artiest Alexander Farto (bekend als Vhills) nam in 2010 het initiatief de vervallen gebouwen in Lissabon op te knappen door er grote murals op aan te brengen. Vhills deed dit niet alleen, maar nodigde een aantal grote namen uit (o.a. BLU, waarvan ik al een mural zag in Krakau, en Os Gemeos) om mee te werken aan zijn initiatief. Het resultaat is verbluffend mooi. Complete façades zijn gebruikt als canvassen om metersgrote schilderingen aan te brengen die zich uitstrekken over verschillende gebouwen en zelfs door vensters heen. Prachtig om te zien, maar de werken hebben wel een serieuze ondertoon. Ze zijn een boodschap aan de grote olie- en aardgasmultinationals van deze wereld. Deze bedrijven zijn enkel uit op het grote geld en zuigen daarbij de wereld letterlijk leeg. Een thema dat na vijf jaar nog steeds aan de orde is.
Locatie: Avenida Fontes Pereira de Melo, Saldanha
Wall of Fame: Amoreiras
De derde stop is de bakermat voor de street art scene in Lissabon: de Amoreiras muur. Dit is de plek waar het allemaal begon in 1995. Een aantal lokale artiesten zagen deze muur als een perfecte canvas voor hun schilderingen. De muur biedt dan ook genoeg ruimte, want het strekt zich uit over een kilometer. Sommige zeggen zelfs dat dit de langste street art muur van het Iberisch schiereiland is. Vanwege de populariteit van de muur worden veel werken binnen een aantal weken weer overgeschilderd door andere artiesten. Iedereen wil een plekje bemachtigen op Amoreiras. Tijdens mijn wandeling langs de muur vond ik vooral de werken met een politieke ondertoon mooi om te zien. Vaak zijn ze geïnspireerd door de economische crisis van de laatste jaren. Voorbeelden zijn ‘Pray for Portugal‘ en ‘As marionetas de Merckel‘. Dit laatste werk laat zien hoe de Duitse bondskanselier Angela Merkel de Portugese ministers aanstuurt. Dit werk is aangebracht vlak voor het bezoek van Merkel in 2012 aan Lissabon.
Locatie: Conselheiro Fernando de Sousa, tussen het Marquês de Pombal plein en het Amoreiras winkelcentrum
Lissabon in het klein ondergronds
Na een ochtend vol grote en indrukwekkende murals met een aantal serieuze politieke boodschappen was het rond het middaguur tijd voor iets luchtigs en dat vonden we op een onverwachte plek: in de voetgangerstunnel van het Alcântara-Mar station. Meestal zijn dit schimmige tunneltjes met niet al te frisse geurtjes, maar in dit geval kwamen we terecht in een kleurrijke galerij vol met vrolijke zachte kleuren. Precies de bedoeling van de initiatiefnemers achter dit project. Met de street art zou de vervallen buurt rondom het station een nieuwe impuls krijgen. De muren tonen de bekende highlights van Lissabon. Zo zag ik de Ponte de 25 Abril (die ook nog eens in het echt boven deze tunnel loopt), de heuvelachtige wijk Alfama en het typische trammetje 28. Ik kon meteen ‘afchecken’ wat ik al gezien had van Lissabon en wat nog niet.
Locatie: Alcântara-Mar station
Creatieve hotspot: LX factory
De voormalige textielfabriek LX factory is een van de meest hippe plekjes van Lissabon. De sfeer ademt een en al relaxtheid en vrijzinnigheid. Je vindt hier allerlei kleine designwinkeltjes, biologische & vegetarische restaurantjes en één enorme boekwinkel: Livraria Ler Devagar. Zeker een aanrader om bij deze winkel even binnen te kijken, al vinden de medewerkers die nieuwsgierige toeristen wat minder leuk. Maar wat je ook vindt bij LX factory is natuurlijk street art. Het merendeel van de werken is gemaakt tijdens het WOOL Urban Art Festival in 2012, maar in de jaren daarna zijn er steeds meer werken bijgekomen. Zelf vond ik de ‘havik in pak’ van de artiest HDL erg mooi als een satire op het kapitalisme.
Locatie: Rua Rodrigues de Faria
Artiest in the spotlight: Vhills
Zoals je hierboven hebt kunt zien en lezen heb ik in Lissabon veel mooie street art gezien. Toch is één artiest mij in het bijzonder bijgebleven: Vhills. Ik noemde al eerder zijn wereldberoemde CRONO Project, maar daarmee stopte het niet. Ook op andere plekken in de stad deed hij zijn best vervallen gebouwen op te knappen en hij heeft hierbij een unieke stijl ontwikkeld. Zo gebruikt hij naast verfbussen ook zwaarder schut zoals een hamer en beitel en tovert daarmee oude fabrieksmuren om in reliëfportretten. Waanzinnig mooi, vind je ook niet? Je vindt deze werken in de wijk Alcântara.
Zou jij meegaan met een street art tour door Lissabon?
10 Comments
Wauw, ik wist niet dat Lissabon zo’n streetart-walhalla was <3 Gave foto's!
In Lissabon is er inderdaad veel street art te zien. Echt een super leuke manier om de stad te ontdekken!
Leuk gedaan. Je kon misschien nog Jardim do Tabacco vermelden, waar Vhils en Pixel Pancho twee prachtige muren creëerden. En Galeria de Arte Urbana, langs de Elevador da Gloria, waar grote panelen ter beschikking staan van de kunstenaars en regelmatig vernieuwd worden.
Like your posts!
Dankjewel voor je reactie Liliane. Helaas heb ik die twee locaties tijdens mijn tour niet gezien en daardoor heb ik er ook niet over geschreven. Ze zien er wel mooi uit, dus wellicht een volgende keer.
Geweldige post dit zeg! Ik ga komend najaar eindelijk weer terug naar Lissabon (na 11 jaar, yikes!) en wil een tour als deze absoluut doen. Dank voor de tip.
Zeker doen, ik vond de tour een van de hoogtepunten tijdens mijn weekend in Lissabon!
I love street art and this is just incredible!
xx
I know, right? Street art is Lisbon is amazing!
Wowie, wat mooi! Dit ga ik zeker onthouden als ik een keer die kant uit ga.
Hoi ivonne, zeker doen! Ik vond het echt gaaf 😉