Belém, het oude vissersdorpje met een panoramische ligging aan de Portugese rivier Taag. Dit op het eerste oog onschuldige riviertje vormde vijf eeuwen geleden hét startpunt voor veel Portugese ontdekkingsreizen en avonturen. Grote namen zoals Vasco da Gama bevoorraadden hier de schepen, stippelden een route uit en zetten koers richting verre landen om vervolgens na jaren weer terug te keren met een lading goud, zilver en specerijen. Het was een periode vol welvaart, trots en voorspoed voor Portugal, en in het bijzonder voor Belém. Deze maritieme geschiedenis kun je nog steeds goed terugvinden in het moderne Belém van nu. De wijk staat vol met monumenten en musea die herinneren aan het glorieuze scheepvaarttijdperk. In deze blog post lees je over de belangrijkste Belém bezienswaardigheden.

Lees ook: Een gids voor het vinden van street art in Lissabon

Belém bezienswaardigheden in een notendop

Mosteiro dos Jerónimos

Laten we beginnen met de plek die je als eerste ziet als je met de tram Belém komt binnenrollen: Mosteiro dos Jerónimos. Bij het horen van de naam van dit klooster kon ik slechts aan één ding denken: het liedje Geronimo van de Sheppard. Ook nu weer als ik deze blog typ, speelt het liedje in mijn achterhoofd. Say ge-ronimo, say ge-ronimo..  Goed, terug naar het klooster. Mosteiro dos Jerónimos is op het eerste oog zeker indrukwekkend te noemen en heeft nogal een unieke bouwstijl: de ‘Manuelstijl’. Nog nooit van gehoord? Dat kan kloppen, want het is een puur Portugese stijl vernoemd naar koning Manuel I uit de zestiende eeuw. Deze koning was trots op de vele Portugese ontdekkingsreizen en liet geen kans onbenut om dit aan zijn volk en de wereld te laten zien. In zijn bouwwerken liet hij altijd maritieme symbolen en verwijzingen opnemen, gecombineerd met een gotische-renaissance bouwstijl. Mosteiro dos Jerónimos is een goed voorbeeld hiervan. Zo staat de façade bomvol prominente figuren uit de Portugese scheepvaart.

Belem Lissabon

Belem Lissabon

Belem Lissabon

Padrão dos Descubrimentos

Loop je van het klooster richting de Taag, dan kom je zeker het Monument van de Ontdekkingen tegen, of zoals het zo mooi in het Portugees klinkt ‘Padrão dos Descubrimentos‘. Het monument zelf is nog niet heel oud. Het werd zo’n 55 jaar geleden neergezet ter ere van de vijfhonderdste sterfdag van prins Hendrik de Zeevaarder. Hendrik was de aanjager achter de vele Portugese ontdekkingsreizen. Gek genoeg doet de naam vermoeden dat het om een reislustige man ging, maar niets is minder waar. Hendrik was vooral een denker en geen doener. Hij bedacht vaak de ontdekkingsroutes en liet anderen het uitvoeren. Je vindt Hendrik vooraan de meute op het monument. Hij wordt gevolgd door de bekende koning Manuel en de ontdekkingsreiziger Vasco da Gama met daarachter een reeks aan prominente cartografen en zeevaarders. Ook het plein waar het monument staat heeft een maritiem sfeertje. Zo is het tegelpatroon vormgegeven als een zeegolf, waarop het schip (lees: het monument) vaart. Dit golfpatroon zie je trouwens op meerdere plekken in Lissabon terug.

Monument Lissabon

Pleinen Lissabon

Torre de Belém

Vanaf het Monument van de Ontdekkingen is het niet ver meer naar het volgende historische bouwwerk. Hoogstens 10 minuutjes wandelen langs de Taag en je komt uit bij Torre de Belém. Dit is een oude verdedigingstoren dat Lissabon in de zestiende eeuw moest beschermen tegen vijandige invallen. Als je even hebt opgelet bij Mosteiro dos Jerónimos dan herken je meteen de bouwstijl. Juist, ook hier zie je weer de kenmerkende Manuelstijl. Zo worden er diverse vissen afgebeeld en zijn de zijkanten van de torentjes gedecoreerd met gevlochten touw. Oorspronkelijk lag Torre de Belém iets verder in de rivier Taag, maar door de verwoestende aardbeving van 1755 is de toren verschoven naar de kust.

Lissabon bezienswaardigheden
Torre de Belém, één van de meest prominent bezienswaardigheden.

En toen was mijn middag alweer voorbij. Belém biedt nog veel meer bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen. Wat dacht je van een bezoekje aan het maritiem museum, een hapje eten bij Pastéis de Belém (druk!) of een oversteek naar het opvallende beeld Christo Rei? Er is nog genoeg te zien in dit stadsdeel van Lissabon.

Ben jij al eens in Belém geweest?

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

2 Comments

  1. Super leuk om even opnieuw te zien, ben er namelijk drie jaar geleden ook geweest. En ooh, nom die pasteis de belem vond ik wel het wachten waard!

    • Esther Reply

      Ik heb zelf de pasteis op andere plekken in Lissabon geproefd, heerlijk! Die enorme rij bij Pasteis de Belem was mij toch echt een beetje te lang!

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.