Na een rondreis door Bosnië en Herzegovina stond een kort bezoek aan de Kroatische stad Dubrovnik op de planning. Een stad waar ik met gemengde gevoelens op terug kijk. Aan de ene kant is Dubrovnik onwaarschijnlijk mooi. De havenstad wordt ook wel de ‘Parel van de Adriatische Zee’ genoemd. Aan de andere kant irriteerde ik mij ook mateloos in Dubrovnik. Aan de grote groepen cruiseschiptoeristen, aan de Game of Thrones tourverkopers en aan de hoge prijzen. Het succes van de HBO-serie heeft de stad in mijn ogen een beetje verpest. In het hoogseizoen stromen er simpelweg te veel toeristen door de vijftiende-eeuwse Pilepoort het oude centrum binnen. Ondanks mijn irritaties heb ik geprobeerd oog te houden voor de schoonheid van Dubrovnik. Deze stad is een genot om te fotograferen, want alles is zo mooi. Laat daarom de drukte jouw stedentrip niet verpesten. Je moet gewoon goed weten wanneer je waar moet zijn. Ik geef je mijn tips hoe ik de zomerse drukte heb proberen te ontwijken.

Ochtendtip: bekijk de stad van bovenaf en loop over de stadsmuren

Dubrovnik is één van de laatste volledig ommuurde steden in Europa. De eerste stadsmuren zijn aangelegd in de twaalfde eeuw en in de eeuwen daarop zijn de muren uitgebouwd. De totale lengte van de muur is 1940 meter. De stadsmuren speelden een belangrijk rol in de verdediging van de stad, waarbij de laatste slag nog niet zo lang geleden plaatsvond. Tijdens de Kroatische Onafhankelijkheidsoorlog tussen 1991 en 1992 liep de muur flinke schade. Tegenwoordig is de muur een populaire bezienswaardigheid. Een muurwandeling neemt twee uur in beslag, maar die tijd vliegt voorbij. Je wordt namelijk voortdurend ‘afgeleid’ door het prachtige uitzicht over de zee en rode daken van het oude Dubrovnik. Ik raad je aan om een muurwandeling in de ochtend te plannen. Tijdens de zomermaanden kan het erg heet worden op de muur en er is geen beschutting. Bovendien is het in de ochtend nog relatief rustig op de muur, omdat de cruiseschipgroepen vaak eerst een tour door het oude centrum maken.

Tip: houd het entreekaartje van de muur goed vast, want hiermee heb je ook gelijk toegang tot Fort Lovrijenac. De echte Game of Thrones-fans zullen dit fort herkennen van de serie. Dit was ‘The Red Keep’. Het grijze fort staat op een klif net buiten de stadsmuren.

Dubrovnik Kroatie muur

Dubrovnik Kroatie muur

Dubrovnik Kroatie Muur

Dubrovnik Kroatie muur

Dubrovnik Kroatie muur

Dubrovnik Kroatie muur

Fort Dubrovnik Kroatie

Lunchtijd: ga naar War Photo Limited

Na een uurtje of 11 slipt de oude stad van Dubrovnik aardig dicht en loopt de temperatuur flink op. Tijd om naar binnen te gaan! Ik raad je aan om een museum te bezoeken. Ik bezocht War Photo Limited, een galerij met rauwe en intrigerende fototentoonstellingen. Je zou namelijk bijna vergeten dat het beeldschone Dubrovnik ook oorlogstoneel is geweest in de jaren negentig. In 1991 werd de stad zeven maanden lang belegerd door het Joegoslavische Volksleger tijdens de Kroatische Onafhankelijkheidsoorlog. Inwoners werden afgesneden van water en elektriciteit en de stad werd beschoten vanuit zee en vanuit de heuvels rondom de stad. Het resultaat: een stad in puin. War Photo Limited laat aan de hand van foto’s goed zien hoe deze periode is geweest. Niet alleen Dubrovnik wordt getoond, maar ook andere conflictsteden in Bosnië-Herzegovina en Kosovo. Naast de permanente fototentoonstelling over de Joegoslavische oorlog heeft het museum ook wisselende tentoonstellingen over andere conflictgebieden in de wereld. Tijdens ons bezoek stond de tijdelijke tentoonstelling in het teken van het conflict tussen Israël en Palestina.

War Photo Limited Dubrovnik

War Photo Limited Dubrovnik

Namiddagtip: duik de steegjes in

De zomerse middagen in Dubrovnik kunnen nogal heet zijn en het is daarom goed om de schaduw op te zoeken. Dat kan door de steegjes van het oude centrum in te duiken. Veel toeristen blijven plakken op de hoofdstraat Stradun of rondom het plein Loza, maar het centrum heeft ook een wirwar aan leuke zijstraatjes. Sla één van deze zijstraatjes in en je zult zien dat je hier redelijk ongestoord kunt rondlopen. Ik liep rond 3 uur ’s middags door de steegjes en zag maar weinig andere toeristen. Bovendien zijn de steegjes ontzettend sfeervol. Tientallen trappetjes, wasjes aan de lijn en overal gezellige plantenbakken. Hoe hoger je komt, hoe beter het wordt. Ik vond dit de leukste activiteit in het oude centrum van Dubrovnik!

Steegjes Dubrovnik Kroatie

Steegjes Dubrovnik Kroatie

Steegjes Dubrovnik Kroatie

Steegjes Dubrovnik Kroatie

Steegjes Dubrovnik Kroatie

Ga de oude stad uit: verlaten hotel Belvedere

Kun je niet wennen aan de horde toeristen? Ga dan iets doen buiten het oude centrum. Mijn persoonlijke favoriet: ga op ontdekking bij het verlaten hotel Belvedere. Geopend in de jaren tachtig en zes jaar lang in bedrijf geweest als één van de meest luxueuze hotels van de Adriatische kust, totdat de oorlog in de jaren negentig het einde betekende. Het gebouw staat er nu verlaten bij, maar wellicht niet voor lang meer. Een Russische miljardair heeft het opgekocht met de ambitie om een nieuw hotel te openen. Toen ik er was (2017), was de bouw nog niet gestart.

Hotel Belvedere is zeker niet onontdekt bij de toeristen. Het hotel was één van de filmlocaties in de serie Game of Thrones. Aangezien de serie zoveel toeristen naar Dubrovnik trekt, had ik eigenlijk ook wel een drukte verwacht bij het hotel. Maar dat viel wel mee. Ik zag slechts een handjevol andere toeristen rondlopen toen ik er was. Het is dus geen verborgen parel, maar het wordt gelukkig nog niet zo massaal bezocht.

Een kleine instructie: de normale ingang van het hotel is afgesloten met een groot hek, maar laat je niet ontmoedigen. Zoek naar een trap naar beneden richting het terras (= arena uit GOT) van het hotel. Zo kom je terecht bij het zwembad en de kamers met zeezicht. Verder dan dit kwamen wij niet, want de ravage in de gangen was groot.

Hotel Belvedere Dubrovnik

Hotel Belvedere Dubrovnik

Hotel Belvedere Dubrovnik

 

Hotel Belvedere Dubrovnik

Hotel Belvedere Dubrovnik

Hotel Belvedere Dubrovnik

 

Een laatste tip: ben je flexibel in je data voor je bezoek aan Dubrovnik? Plan het dan gewoon niet in de zomer, maar in het voor- of najaar. Dit zou ik zelf de volgende keer doen. De drukte zal dan nog meevallen en de temperatuur zal nog niet aan de hete kant zijn.

Zou jij Dubrovnik in de zomer willen bezoeken?

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.