Opeens trekt er iemand aan mijn voet. Ik schrik wakker en zie de conductrice voor mijn neus staan. “Chernivtsi“, fluistert ze en wijst naar het raam, waaruit ik op maak dat ik de bestemming heb bereikt. Snel vouw ik het beddengoed bij elkaar en transformeer het bed weer terug in een klein bankje. Ik wrijf nog wat laatste slaap uit mijn ogen terwijl de trein langzaam het station binnenrijdt. Ik stap uit. Dit is niet mijn eindbestemming. Mijn reis gaat verder richting het oude vestingstadje Kamyanets-Podilsky op zo’n twee uur rijden van Chernivtsi. Dit betekende trein uit en bus in om verder te reizen. Ik ben op weg naar de trots van Oekraïne: het fort van Kamyanets-Podilsky.

Waarschijnlijk gaan je wenkbrouwen omhoog bij het woord Kamyanets-Podilsky. Toegegeven, ik had er ook nog nooit van gehoord. Totdat ik een reisgids over Oekraïne opensloeg en ontdekte dat deze Oekraïense stad één van de pareltjes van het land is. Kamyanets-Podilsky is zelfs opgenomen in de nationale lijst van de ‘Zeven Wonderen van Oekraïne’. En dat komt allemaal door de zestiende-eeuwse burcht dat de poort tot deze stad vormt.

Korte geschiedenis Kamyanets-Podilsky

Ik ben een echte geschiedenisnerd en oude stadjes spreken bij mij tot de verbeelding. Kamyanets-Podilsky bestaat al meer dan 900 jaar, wat de stad net zo oud maakt als Kyiv. Het begon als een grensstadje in het Kyivse rijk, maar groeide in de vijftiende eeuw uit tot een handelsstad van formaat. Volgens de oude verhalen kon de stad maar moeilijk veroverd worden door het enorme stenen fort dat de stad omringde. Via de twaalf wachttorens rondom de vesting – nu nog negen over – kon iedere hoek in de gaten gehouden worden. Onveroverbaar dachten ze, totdat de Ottomanen een poging waagde. Een kortstondig Turks bewind was het gevolg. De ‘Turkse Brug’ die de toegang tot het fort vormt herinnert nog aan deze geschiedenis.

Ukraine Kamianets Podilsky

Het Fort: de Oekraïense versie van Games of Thrones

De locatie van het fort is spectaculair te noemen. Gelegen op een eigen eiland aan een diepe kloof in het riviertje Smotrytsj. Op sommige plekken is het wel tot 50 meter diep. Dit klovenlandschap draagt zeker bij aan het prachtige zicht op het op zichzelf al indrukwekkende fort. Maar ook binnenin het fort zet de middeleeuwse illusie zich voort. Terwijl ik vanuit één van de wachttorens naar buiten kijk, waan ik mij bijna op de set van de serie Games of Thrones. Waarom ze dit fort niet als een filmlocatie hebben gebruikt snap ik niet. Natuurlijk is het toerisme ook hier niet ver weg en verdient het fort goed bij met kinderactiviteiten zoals boogschieten en zwaardvechten. Maar als je dat even negeert, dan zie je je een middeleeuws fort in perfecte staat. Ik snap wel waarom die Oekraïners zo trots hierop zijn.

Toegangsprijs fort: 60 UAH. 

Kamianets Podilsky Ukraine

Struinen door Old Town

Aan de overkant van het fort vind je het charmante oude centrum van Kamyanets-Podilsky vol met kasseienstraatjes en kleurrijke huisjes. Dit is ook de plek waar de meeste restaurants zitten met allen een Oekraïense keuken op de kaart. Dit betekent een hoop vlees dat niet zo goed samengaat met het vegetariër zijn. Gelukkig gaan de draniki’s met smetana (aardappelpannenkoekjes met room) er altijd goed in. Sommige restaurants hebben zelfs een panoramaterras met uitzicht op het fort. Met het vallen van de avond is dit de perfecte plek om te genieten van een biertje of wijntje.

Kamianets Podilsky Ukraine

nieuw Kamyanets-Podilsky: street art

Alhoewel de Old Town prachtig is om te zien, is het er ook verdacht stil. Ik zag weinig andere mensen op straat dan toeristen. Dat komt omdat de meeste inwoners aan de andere kant van de rivier wonen in het nieuwe gedeelte: het Nieuwe Plan. Hier hebben de kronkelige straten plaatsgemaakt voor rechte blokken van flats, stadsparken en kerken. Het is misschien niet super mooi, maar er is wel veel street art te vinden. Sinds 2011 organiseert de stad een jaarlijks street art-festival genaamd Respublica Fest. Hierdoor zijn er meer dan 30 werken verspreid door de stad te vinden, gemaakt door lokale en internationale artiesten. Als street art liefhebber wilde ik deze kant van de stad natuurlijk niet aan me voorbij laten gaan. Ik ruimde er zelfs een hele dag voor in. Achteraf was dat ook nodig, want sommige werken waren nog flink zoeken. Tegelijkertijd is dat ook het mooie aan street art. Het is een bezienswaardigheid die je zelf nog moet ontdekken.

street art ukraine

street art ukraine

Hoe kom je in Kamyanets-Podilsky?

In 2015 reisde ik van Lviv met de nachttrein naar Chernivtsi (8 uur) en pakte daar de bus (1,5 uur) naar Kamyanets-Podilsky.  Dit is een prima route, want het geeft je de tijd om ook iets van het mooie Chernivtsi te zien. Andere vervoersopties zijn:

  • Vanuit Lviv: dagelijks meerdere treinen, reisduur is 6 tot 7 uur. Dit zijn geen directe treinen. Bij de meeste ritten moet je overstappen in Khmelnytsky. Er vertrekt ook een directe bus vanuit Lviv, maar je bent langer onderweg (9 uur).
  • Vanuit Kyiv: twee directe treinen per dag, reisduur is 7 tot 8 uur. Er vertrekt ook een directe bus, reisduur is 11 uur.

Ben jij ook zo verrast door dit stadje in Oekraïne?

Dit artikel is geschreven in 2015 en bijgewerkt in 2020.

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.