Stel, je besluit een romantisch weekendje weg te gaan. Aan welk Europees land denk je dan? Italië natuurlijk! Bij dit land flitsen al snel de beelden van wijngaarden, oude straatjes en talloze Fiat 500’s voorbij. Alles staat hier in het teken van ‘La Dolce Vita’, oftewel het goede leven. En dat de Italianen weten hoe ze moeten leven, dat weten we allang. Lekker eten, goede wijnen, grote families en heel veel romantiek. De Italiaanse mannen zijn gepassioneerd en behandelen vrouwen als ware prinsessen. De traditionele Italiaanse lokroep is dan ook ‘Bella principessa!’. Ik kan me zo voorstellen dat jij graag jouw nuchtere Hollandse vriend of vriendin graag meeneemt naar dit romantische oord. Maar welke Italiaanse stad te kiezen? Ga je naar Verona of naar Venetië? Ik heb het geluk dat ik in beide steden ben geweest. In deze post help ik je een handje verder in het maken van een weloverwogen keuze. Let the battle begin!

1. Love stories: Verona

Zowel Verona als Venetië hebben ieder hun eigen liefdesverhalen. In Verona staat het koppel Romeo en Julia centraal, het beroemde liefdesspel geschreven door William Shakespeare. Even voor de duidelijkheid: het gaat hier om een fictief zestiende-eeuws toneelstuk. Shakespeare zelf was nog nooit in Verona geweest. Toch heeft de beroemde toneelschrijver goed zijn best gedaan, want Verona zal voor altijd verbonden zijn aan Romeo en Julia. In Venetië staat juist één man centraal, de vrouwenverslinder Casanova. In tegenstelling tot Romeo en Julia heeft Casanova daadwerkelijk bestaan. Deze achttiende-eeuwse Venetiaan begon zijn carrière als priester, werd daarna reiziger, maar keerde na heel wat omzwervingen toch weer terug naar Italië. Helaas bracht dit hem niet veel goeds. Hij werd beschuldigd van hekserij, zat jaren in de gevangenis en bracht het einde van zijn leven door op straat. Arm en verslaafd aan gokken. Niet heel romantisch, vandaar dat mijn stem naar Verona gaat. Zeg nu zelf, wie kent nu niet het verhaal van Romeo en Julia?

Verona Italie

2. Eye-catchers: Venetië

Verona en Venetië hebben ieder hun hoogtepunten. In Verona moet je hiervoor naar Piazza Bra, want hier staat het tweeduizend jaar oude Amfitheater. Na het Colloseum in Rome is dit een van de best bewaarde Romeinse arena’s ter wereld. Ooit was dit de plek waar 22.000 mensen het schouwspel van gladiatoren tegen stieren aanschouwden. Het amfitheater is nog steeds in gebruik, nu voor opera’s. Een operazanger ontdekte per ongeluk de uitstekende akoestiek binnen de muren van het bouwwerk. Dit is zeker indrukwekkend, maar wacht maar tot je op de Piazza San Marco in Venetië staat. Dit plein wordt omgeven door een veelheid aan indrukwekkende bouwwerken. Neem bijvoorbeeld de San Marco basiliek, een museum met een mozaïeken arcade, marmeren vloeren en honderden vergaarde kunstschatten vanuit kruistochten en plunderingen. Maar ook het naastgelegen Palazzo Ducale (Dogepaleis) trekt zeker je aandacht. Dit was de woon- en werkresidentie van de vroegere heersers (dogen) van Venetië. Het paleis herbergde kantoren, wapenruimtes, geheime kamers en gevangeniscellen. En dan heb ik nog niet eens de Campanile genoemd, de enorme klokkentoren midden op het plein. Je ziet het al, alleen al vanwege de diversiteit aan hoogtepunten gaat mijn stem naar Venetië.

Venetie Italie

3. De dwaalfactor / straten & bruggen: Venetië

Niets is zo heerlijk als gewoon struinen en dwalen door de straatjes en steegjes van een oude stad. Proeven van het lokale leven, winkeltjes bekijken en tot rust komen op de terrasjes. Als je op zoek bent naar dit beeld, dan moet je naar Venetië gaan. Deze stad kenmerkt zich als één groot doolhof. Zelfs met een plattegrond ga je onvermijdelijk verdwalen. Maar dat is niet erg, want dit is de stad bij uitstek om door heen te dwalen. Er zijn talloze kronkelende straatjes en honderden boogbruggetjes om je tijdens je tocht mee te vermaken. Over bruggen gesproken, in Venetië vind je ook een aantal indrukwekkende exemplaren. Neem bijvoorbeeld de Rialtobrug. Eén van de oudste bruggen van Venetië en tevens de verbinding tussen de wijken San Marco en San Polo. Op de hete zomerdagen is deze brug volgepakt met plakkerige toeristen. Niet echt romantisch, vandaar dat je beter aan het begin van de avond naar de Rialtobrug kunt gaan. In de schemering is deze brug een prachtige verschijning.

Ook Verona kent een aantal statige bruggen. Zo ziet de baksteenrode Ponte Scaligero eruit alsof het rechtstreeks uit de serie ‘Game of Thrones’ komt. Deze 120 meter lange brug verbond het kasteel van de familie Scaligero (Castelvecchio) met de stad Verona. Het was niet zo zeer bedoeld als toegangspoort, maar meer als vluchtroute voor deze gehate familie.

4. Festiviteiten: Venetië

Zowel Verona als Venetië hebben ieder hun jaarlijkse festiviteiten. Zo verandert Verona op Valentijnsdag in ‘Verona in Love’. De hele dag door worden er romantische activiteiten georganiseerd en in de avond wordt er klokslag 18.00 uur massaal een minuut lang gekust. Heel romantisch natuurlijk, maar ook een tikkeltje commercieel. Venetië viert daarentegen het eeuwenoude Carnaval. In de middeleeuwen werd dit feest gevierd als een besloten en chique bal. Tegenwoordig is het een uitbundig straatfeest vol met de meest kleurige kostuums en maskers. Wellicht niet zoals het bedoeld was, maar wel een spektakel om mee te maken.

En de winnaar is…?

Alhoewel Verona een mooie oude stad is met een amfitheater en een aantal statige kastelen en bruggen, kies ik toch voor Venetië. Venetië is in veel opzichten de grotere broer van Verona. Beide hebben een romantisch verhaal, festiviteiten en eye-catchers, maar Venetië doet het toch allemaal net wat beter. De straatjes zijn net wat leuker om door heen te dwalen, de bruggen zijn net iets indrukwekkender en het San Marco plein heeft net wat meer te bieden. Houd er wel rekening mee dat Venetië bijna altijd volgepakt zit met toeristen. Ben je toch wat meer op zoek naar de locals? Dan kun je beter naar het relatief rustige Verona gaan.

Welke stad kies jij?

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

2 Comments

  1. Leuk, ik ben nog nooit in Verona geweest maar ik vond Venetië echt genieten! Vooral dat dwalen door die steegjes 🙂

    • Esther Reply

      Venetië blijft ook erg leuk, maar ik vond Verona zeker ook een aanrader. Net iets minder druk en een fijne sfeer;)

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.