Boedapest is een bijzondere stad. Er zijn maar weinig steden in Europa die zo duidelijk in twee delen uiteen vallen. De Donau rivier splijt de stad letterlijk door twee met aan de ene kant Boeda en aan de andere kant Pest. Van oorsprong zijn dit ook twee verschillende steden die sinds een kleine 140 jaar samengevoegd zijn tot één stad. Boeda en Pest verschillen als dag en nacht van elkaar. Heuvels tegenover vlakte, romantiek tegenover klassiek en pastel tegenover strak wit. In dit artikel neem ik je mee op wandeling van Boeda naar Pest en leid je zo langs vijf hoogtepunten in de stad.

Door het kastelendistrict van Boeda

We beginnen in Boeda. In mijn ogen is dit het charmantste deel van Boedapest. Heuvelachtige straatjes, hobbelige klinkertjes en pastelgetinte huisjes: this is my kind of scene. Ik vond het heerlijk om de straatjes langs de 60 meter hoge Burchtheuvel omhoog te klimmen. Bovenop deze heuvel ligt de breed uitgemeten Burcht van Boeda, een dertiende-eeuws paleis dat gebouwd is nadat de Mongolen een groot deel van het Hongaarse land hadden verwoest. Dat mocht nooit meer gebeuren en daarom bouwde koning Bela IV dit bombastische kasteel. Om de burcht heen ontstond een nieuwe wijk: de zogenaamde burchtwijk. Tegenwoordig is dit een slenterwijk bij uitstek. Kronkelende straatjes, tientallen restaurantjes en cafés en  – door de hoge ligging  – een prachtig uitzicht over de Donau. Het hart van de Burchtwijk is het Drievuldigheidsplein met de Matthiaskerk en het Vissersbastion. Twee opvallende bouwwerken die op het eerste oog niets met elkaar te maken hebben. Toch is het Vissersbastion gebouwd als vestingsmuur voor de Matthiaskerk en moest het de kerk pracht en praal geven. Nou, dat doet het zeker!

Boeda zijde Boedapest

Boeda zijde BoedapestHet Boedagedeelte in Boedapest: heuvelachtig en vol pasteltinten!

De Donau oversteken: de Kettingbrug

Via de Kettingburg – of één van de andere acht bruggen – loop je vanaf het Boedadeel naar de Pestzijde. Deze brug was één van de eerste verbindingen tussen Boeda en Pest. De Kettingbrug is een plaatje, zowel overdag als ’s avonds. Tourgidsen vertellen graag het verhaal over de twee stenen leeuwen bij het begin en einde van de brug. Zo zou beeldhouwer Marschalko János één detail vergeten zijn bij zijn meesterwerken: de tong van de leeuw. Volgens de legende zou de kunstenaar zichzelf nooit hebben vergeven en zelfmoord hebben gepleegd door van de Kettingbrug af te springen. Maar dit is niet waar, want de leeuwen hebben wel degelijk een tong. Je kunt het alleen van onderaf niet zien.

Kettingbrug BoedapestDe imposante Kettingbrug, de mooiste brug van Boedapest.

De blikvanger van Pest: het Parlement

De Kettingbrug overgestoken en we zijn in Pest (uit te spreken met een dikke ‘s’ als Pesht). Wist jij trouwens dat Boedapest bijna Pestboeda had geheten? Dat klinkt toch best een beetje gek. De Pestzijde van de stad valt te beschrijven als statig, chique en erg vlak. Hier zijn geen heuvels te zien, maar juist lange brede promenades. Vanaf de Kettingbrug loop je via de Donaupromenade naar de blikvanger van Boedapest: het Parlementspaleis. Dit paleis is het duurste gebouw van heel Hongarije en bevat onder andere 3.500 ton kristal en 40 kilogram goud. Ook is dit het hoogste gebouw van heel Boedapest, gelijk aan het iets verderop gelegen Sint Stefansbasiliek. Beide zijn 96 meter hoog. Dit is met een reden gedaan, zodat de staat of de kerk nooit op elkaar konden neerkijken.

Parlement boedapestHet Parlement van Boedapest, de blikvanger van de stad!

Go local in de markthal

Zin om van het toeristische pad af te gaan en iets meer doen wat de locals doen? Loop dan vanaf het Parlementsgebouw via de winkelstraat Vaci Utca naar de Centrale Markthal. Dit is de grootste overdekte markt van Boedapest waar veel stadsinwoners hun dagelijkse inkopen halen. Groenten, fruit, kaas, vis en kleding: je vindt hier van alles. Wat ik vooral mooi vond aan deze plek, was de explosie aan kleuren. Prachtig om foto’s van te maken!

Markthal BoedapestKleurenexplosie in de Markthal.

Een Roemeens tintje: het Vajdahunyad kasteel

Of het nu een zonnige ochtend is of een kleurrijke herfstmiddag: het park is altijd een goed idee. In Boedapest kun je hiervoor goed terecht in het Városliget stadspark. Dit is het beste te bereiken met metrolijn 1 vanaf het centrum of je loopt erheen via de Andrassy Utca. In dit park staat een bijzonder kasteel dat lijkt alsof je regelrecht in Roemenië bent beland: Vajdahunyad kasteel. Niet zo gek ook, want dit kasteel is een kopie van het kasteel van Hunedoara in het Roemeense Transsylvanië. Het Vajdahunyad kasteel is gebouwd ter ere van de Millenniumviering van Boedapest tussen 1895 en 1908 en is een bonte combinatie van verschillende bouwstijlen. Het bouwwerk laat de Hongaarse architectuur in 1.000 jaar tijd zien, en daarom zie je een kerk, een kasteel en een klassiek paleis. Het complex wordt tegenwoordig gebruikt voor evenementen en festiviteiten. Toen wij er waren, vond er een Turks-Hongaars feest plaats compleet met hapjes en klederdracht.

Kasteel BoedapestIn het stadspark van Boedapest staat een prachtig kasteel!

Meer hoogtepunten in Boedapest

Dit waren zeker niet alle hoogtepunten die Boedapest te bieden heeft. Wat dacht je van:

  • De badhuizen. Door de warmwaterbronnen in Boedapest kent de stad een groot aantal badhuizen. Dit is de plek om te ontspannen, te zwemmen en te relaxen.
  • Heldenplein: dit plein is de grand entree van het Városliget stadspark. Op het plein vind je het Milleniummoment, dat mij trouwens sterk doet denken aan het Onafhankelijkheidsmonument in het centrum van Kiev.
  • De voormalige Joodse wijk: deze buurt is een grote aanrader als je fan bent van hip, alternatief en rauw. Hier vind je naast Joods erfgoed muren vol street art, een bijzondere cafécultuur (ruïne cafés) en lekkere street food.

Ben jij in Boedapest geweest? Vertel me wat je ervan vond!

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

2 Comments

  1. Oeh, wat lijkt me dit een onwijs mooie stad! Boedapest staat nog hoog op mijn wishlist. Ik hoop er in de komende jaren ook lekker rond te lopen, lijkt me werkelijk prachtig!

    • Esther Reply

      Zeker doen Marcella, Boedapest is echt een verrassende stad. Stond bij mij ook jarenlang hoog op het lijstje en ik ben blij dat ik geweest ben. Ik zou er zó weer heen kunnen gaan en compleet ander weekend hebben. Er is zoveel te zien en te doen! 🙂

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.