Ik reis met liefde de hele wereld over, maar ik vergeet nog wel eens dat ons eigen landje ook best de moeite waard is. Daar werd ik deze herfst even fijntjes aan herinnerd. Afgelopen november trok ik dieper de provincie Gelderland in en ontdekte onder andere Culemborg met haar weeshuisgeschiedenis en de toffe hotspot Gelderlandfabriek. Maar ik deed nog meer. Ik ging op verkenning door de historische regio Arnhem – Nijmegen en reed van Otterlo naar Groesbeek, en via de buitenwijken van Nijmegen naar Doorwerth. Ik maakte een tijdreis door deze Gelderse streek: van de middeleeuwen tot aan de twintigste eeuw. Stap je mee in de tijdmachine?
Kastelenlandschap Gelderland
Ridders, jonkvrouwen en hertogen: we starten dit artikel in de middeleeuwen. Gelderland is een kastelenlandschap bij uitstek. De provincie telt tientallen kastelen, waarvan zeven exemplaren voor publiek zijn opengesteld en meer vertellen over de achtergrond, historie en architectuur. Ik bezocht er eentje: kasteel Doorwerth. Deze middeleeuwse waterburcht begon in de dertiende eeuw met één simpele toren, maar heeft door de eeuwen heen meerdere torens en uitbouwen erbij gekregen. Het biedt nu een onderkomen aan drie musea die met elkaar vervlochten zijn tot één tentoonstelling. Hierdoor kun je zelf kiezen wat je leuk vindt: volg de geschiedenis van de bosbouw, duik de collectie van het kunstmuseum ‘De Veluwezoom’ in of laat je gewoon verrassen door het kasteel zelf.
Kasteel Doorwerth is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11.00 – 17.00 uur. In het zomerseizoen biedt het kasteel iets extra’s: iedere laatste zondag van de maand zijn er acteurs aanwezig die belangrijke figuren uit de kasteelgeschiedenis naspelen.
Eén van de vele kastelen in Gelderland: kasteel Doorwerth.
Industrieel & hip: Honigfabriek Nijmegen
Op naar de twintigste eeuw en op naar één van de hipste plekken van Nijmegen. Aan de voet van de stadsbrug De Oversteek vind je op de Waalbandijk de voormalige Honigfabriek. Vernoemd naar meneer Honig die hier bijna 100 jaar lang (1914 – 2001) de bekende pakjes- en sauzenfabriek runde. Deze plek is door de geschiedenis heen een populaire vesting geweest. Ze stond hier ooit een Romeinse stad met zo’n 6.000 inwoners. Tegenwoordig is het Honig fabrieksterrein een broedplek voor creativiteit, pop-up stores en leuke restaurants. Ik nam een kijkje bij restaurant De Meesterproef en schoof aan voor een lunch bereid met biologische en lokale producten. Wat een toffe plek is dit! Van de ‘smoking room’ tot de open keuken en het verscholen beachvolleybalterrein (de Beachfabriek) aan de achterkant: de Meesterproef zit vol met leuke details.
De Meesterproef is dagelijks open van 12.00 – 24.00 uur en je kunt hier terecht voor lunch en diner.
Het creatieve terrein van de Honigfabriek in Nijmegen.
Met een jeep langs de bevrijdingsroute
De twintigste eeuw heeft een grote stempel gedrukt op Gelderland. Deze provincie speelde aan het einde van de Tweede Wereldoorlog een hoofdrol in de opmars van de geallieerden. Niet alleen heeft hier één van de grootste luchtlandingsoperaties ooit plaatsgevonden (Operation Market Garden), dit is ook de regio waar de bevrijding van Nederland startte met Operation Veritable. Ja ja, ons eigen Gelderland speelde een rol op wereldtoneel. Daarom vind je ook uitgerekend hier het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 met als eye-catcher de Erekoepel (in de vorm van een parachute!). In deze herdenkingskoepel vind je zuilen met de namen van de gesneuvelde militairen tussen juni 1944 en mei 1945.
Je kunt nu ook zelf in de sporen van de geallieerden treden en de Liberation Route volgen. Dit is een internationale bevrijdingsroute die de opmars van de geallieerden door Europa laat zien. Download de Liberation Route app en trek er zelf op uit of sluit aan bij een tour. Ik ging bijvoorbeeld mee met een jeeptour. Samen met een gids reed ik in een militaire Dodge langs de veldslagen van Groesbeek. Alleen al dit voertuig maakte veel indruk op me en nam me direct mee naar het oorlogsverleden van deze streek. Met de jeep bezochten we onder andere de Canadese oorlogsbegraafplaats, een plek die meteen de treurige kant van de oorlog laat zien.
Het Nationaal Bevrijdingsmuseum is van maandag tot en zaterdag geopend van 10.00 – 17.00 uur en op zondag van 12.00 – 17.00 uur. Wil jij ook een jeeptour langs de ‘battlefields’ van Groesbeek maken? Dat kan! Informeer naar de mogelijkheden op www.liberationtour.nl.
Rechtsonder: de opvallende Erekoepel van het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945.
Slapen naast NP De Hoge Veluwe
Tijdens mijn bezoek sliep ik op Droompark de Zanding in Otterlo. Dit bungalowpark ligt pal naast het Nationaal Park De Hoge Veluwe, waardoor je vanuit je huisje zo het bos kunt inlopen. En over die huisjes gesproken, er valt van alles te kiezen. Ga bijvoorbeeld voor een strandvilla of een luxe cube of prik je eigen tent vast op de kampeerplaats. Er is voor iedereen wat wils.
Natuurlijk is er nog veel meer historie te ontdekken in de regio Arnhem-Nijmegen. Neem nu bijvoorbeeld de steden Arnhem en Nijmegen zelf of de charmante stadjes Doesburg en Elburg. Er is nog genoeg om te zien voor een volgende keer!
Disclaimer: ik bezocht de regio Arnhem-Nijmegen op uitnodiging van de Gelderse Streken.
5 Comments
Als inwoner van Arnhem ken ik uiteraard Oosterbeek en kasteel Doorwerth – aan de overkant van onze wijk, met een rivier er tussen. Maar ik ben er nog niet binnen geweest. Zeker een keer tijd voor nemen. En ik wil zeker een keer naar de Honigfabriek, daar hebben ze ook altijd leuke snuffelmarkten en kledingbeurzen. Goede tips!
Hoi Marleen! De snuffelmarkten in de Honigfabriek klinken ook goed. En zeker de volgende keer kasteel Doorwerth van binnen bekijken, echt de moeite waard! Het Kasteelcafé is ook leuk voor een kopje koffie 🙂
Hoi Esther,
Wat een leuk stukje heb je geschreven over kasteel Doorwerth. Goed te lezen dat je zo enthousiast bent.
Hartelijke groet,
Nicole
Beste Nicole, bedankt voor je reactie!
Beste Marleen, je bent van harte welkom op onze opengestelde kastelen waar kasteel Doorwerth er één van is.
Voor alle duidelijkheid en om teleurstellingen te voorkomen is er iedere laatste zondag van de maand ‘Toevallige Ontmoetingen’ waarbij je de ‘vroegere’ bewoners tegen het lijf kan lopen. Misschien tref je Baron Van Brakell, de eerste heer van Doorenweerd of de keukenmeiden.
Hartelijke groet,
Nicole