Liefde voor Tbilisi, hoofdstad van het gastvrije Georgië. Land van de zoete wijn, de bootvormige kachapuri en het hartjes alfabet. Sinds mijn studiejaren keek ik al uit om dit Kaukasische land te bezoeken en toen het eindelijk zo ver was, stelde het niet teleur. Stiekem ben ik nu een beetje geobsedeerd door Tbilisi en ik kan niet wachten tot de volgende keer. Deze stad zit vol geschiedenis en eeuwenoude tradities, maar oogt tegelijkertijd ontzettend modern. Of je nu voor een weekend gaat, of een volle week blijft plakken, de Georgische hoofdstad zal niet snel vervelen. In deze blogpost vertel ik je over 14 fantastische bezienswaardigheden in Tbilisi.

Tbilisi: Route langs 14 bezienswaardigheden & leuke stops

Dit artikel is niet zomaar een opsomming van Tbilisi bezienswaardigheden, het is tegelijkertijd ook een wandelroute. De route start bij Rustaveli metrostation en eindigt bij de Drie Heilige-Eenheidskerk. Tbilisi is een heuvelachtige stad, dus soms zal je even flink omhoog moeten lopen.

1. Wandel over de Shota Rustaveli Avenue

We starten op de Rustaveli Avenue, de belangrijkste levensader van Tbilisi. Het is vernoemd naar de beroemde Georgische dichter Shota Rustaveli. Deze brede straat heeft een Europees uiterlijk en deed me denken aan de Champs-Elysees in Parijs. Loop van Rustaveli metro station naar het Vrijheidsplein. Onderweg kom je langs historische gebouwen zoals Tbilisi State Opera & Ballet Theater, het oude Parlementsgebouw en National Gallery.

2. Probeer de Vuurtempel te vinden

Georgië is een oud orthodox land. Het christendom werd geïntroduceerd in de 4e eeuw na Christus. Daarvoor geloofden veel Georgiërs in het zoroastrisme. Dit is één van de oudste religiën ter wereld, afkomstig uit het Perzische Rijk (nu Iran). Zoroasters voerden vuurrituelen uit. Vuur was een symbool voor de wet van God en werd bewaard in de Atashgah (=vuurtempels). Verstopt in het oude centrum van Tbilisi vind je de restanten van zo’n tempel. Er is niet veel van over, maar je komt hier voor het verhaal achter deze plek. De Atashgah van Tbilisi laat zich niet zo makkelijk vinden. Tip: navigeer met Google Maps, zoek naar de hoge trap met bruine deur en klop op de deur. O, en schrik niet van de gigantische hond achter de deur.

Route: loop vanaf het Vrijheidsplein via Dadiani straat en Akhospireli straat naar de Vuurtempel (800 meter lopen). Entree is gratis.

3. Beklim Betlemi straat

Betlemi straat is het centrum van de oude Joodse buurt van Tbilisi. Het is een fantastische plek voor je camera, maar wat minder voor je kuiten. Deze straat is berucht om z’n trappen. Maar elk nadeel heeft ook een voordeel, want iedere stap omhoog zorgt voor een nieuw fantastisch uitzicht over de stad. Dit stuk brengt je ook langs de 13e-eeuwse Armeense St. George kathedraal. Niet dat ik veel verschillen zie, want Georgische en Armeense kerken zijn net twee druppels water.

Route: loop via de Gomi straat naar Betlemi straat (230 meter lopen).

4. Bewonder de Moeder van Georgië

De Sovjet-Unie was dol op het plaatsen van grote zilveren moederbeelden. Deze beelden toonden het volk nationalistische en socialistische idealen. Je vindt moederbeelden in Albanië, Rusland, Armenië en Oekraïne. En dus ook in Tbilisi, Georgië. Maak kennis met Kartlis Deda, de Moeder van Georgië. De Georgische versie verschilt van de andere beelden, omdat het de enige is die over de stad uitkijkt. Daarnaast heeft het specifieke Georgische symbolen. De vrouw heeft een zwaard in de ene hand en een kom in de andere hand. Met het zwaard vecht ze tegen vijanden, met de kom (uiteraard gevuld met wijn) verwelkomt ze vrienden van Georgië.

Route: loop via Gomi straat en Betlemi Rise naar Kartlis Deda (500 meter lopen, steil omhoog).  

5. Kijk uit over Tbilisi vanaf Narikala Fort

Vlakbij het moederbeeld vind je het Narikala Fort, ook wel het Moederfort van Tbilisi genoemd. Deze stad plakt blijkbaar graag de moedertitel op alles. Deze vesting is gebouwd in de 4e eeuw toen Tbilisi onder het Perzische rijk viel. Afgezien van de buitenmuren is er weinig van over. Bezoekers kunnen sommige delen van de muur beklimmen, maar doe voorzichtig. De traptreden zijn erg smal! Binnen de muren vind je ook de gerestaureerde St. Nicholas kerk.

Route: loop van Kartlis Deda langs het kabelbaanstation naar het fort (500 meter lopen). Entree is gratis.

6. Dwaal door Abanotubani

Abanotubani is één van de oudste wijken van de stad en staat bekend om de zwavelbaden. Dit is een eeuwenoude traditie en gaat zo ver terug in de geschiedenis als Tbilisi zelf. Deze stad is ontstaan door de ontdekking van natuurlijke warmwaterbronnen. De naam Tbilisi betekent ‘warme plek’. Het water zou allerlei geneeskundige effecten hebben. Daarnaast is het ook ontspannend en warmt het je op in de Georgische winters. Eén van de mooiste badhuizen in Tbilisi is het Orbeliani badhuis. De poort van dit badhuis deed me direct denken aan Oezbekistan. Zo mooi!

Route: loop via Abano straat de heuvel af en je komt uit in Abanotubani.

  • Geen zin om de heuvel af te lopen? Pak de kabelbaan (=Tbilisi Funicular) richting Rike Park voor 3 GEL (1 GEL voor de rit + 2 GEL voor de verplichte metrokaart).

7. Neem een wijnijsje (of twee)

Denk je aan Georgië, dan denk je aan wijn. Dit land is gezegend met heerlijke zoete rode en witte wijnen. Georgië is één van de oudste wijnproducenten ter wereld. Wijn is onderdeel van de lokale cultuur en wordt niet alleen geserveerd in een glas. Zo liep ik op Abano straat achter het Orbeliani badhuis tegen een verkoper van wijnijs aan. Op een hete zomerse dag kon ik daar natuurlijk geen nee tegen zeggen.

Route: op en rond Abanotubani.

8. Tel de kleurrijke balkonnetjes

Abanotubani is niet alleen de oudste wijk van Tbilisi, het is ook één van de meest opgeknapte wijken van de stad. Alle huizen staan er piekfijn bij. Wat hebben ze allemaal gemeen? Ieder huis heeft een mooi kleurrijk houten balkon. Probeer erop te letten en tel alle kleuren. Het spotten van de mooiste Tbilisi balkonnetjes is een activiteit die zeker niet mag ontbreken op dit lijstje.

Route: op en rond Abanotubani.

9. Proef de Georgische snickers

Naast wijn staat Georgië ook bekend om z’n eten. Eén van de bekendste nationale snacks is de Churchkhela. Net zoals een snicker bestaat de binnenkant van deze snack uit noten (vaak walnoten). Alleen is de Georgische variant in dik druivensap gedoopt in plaats van chocolade. Eerlijk gezegd oogt de Churchkhela niet zo smakelijk. Het ziet eruit als een langgerekte worst. Vergeet die eerste indruk, want het is heerlijk zoet.

Route: op en rond Abanotubani.

10. Ultramodern Tbilisi: bezoek Vredesbrug en Rike Park

Tijd voor moderne architectuur! Als eerste aan de beurt: de Vredesbrug. Door de golvende glazen kap is het een bijzondere verschijning. De brug is een scherp contrast op de historische wijken Abanotubani en Betlemi straat. De brug mondt uit in Rike Park. Dit park is op zichzelf al een fijne plek om te relaxen, maar je vindt hier ook een iconisch gebouw. Het Tbilisi Music Theater & Concert Hall bestaat uit twee reusachtige stalen tubes. Je zou niet denken dat het een gebouw is.

Route: loop van Abanotubani naar Metekhi brug en steek de brug over. Sla linksaf naar Rike Park. Bezoek eerst het park en daarna de Vredesbrug.

  • Op de Vredesbrug lopen veel jonge verkopers rond. Je kunt ze makkelijk afwimpelen, want ze spreken geen Engels. Ik vond het vooral vervelend dat het er zo veel waren.

11. Bizar Tbilisi: staar naar de Scheve Kloktoren

Ik houd van het zien van bizarre dingen. Jij ook? Ga dan Shavteli straat voor de Scheve Kloktoren. Deze toren hoort bij een lokaal poppentheater en is helemaal met de hand gemaakt door artiest Rezo Grabriadze. De beste vent heeft zelfs het hele poppentheater met de hand gebouwd en gebruikte hiervoor gerecycled of afgedankt materiaal. Ben je toevallig op het hele uur bij de kloktoren? Dan komt er een engel uit de toren en slaat op de bel met een hamer.  

Route: loop van de Vredesbrug via Erekele II straat naar Shavteli straat (400 meter lopen).  

12. Bekijk kunst op Baratashvili brug

Tbilisi bewijst dat bruggen niet saai hoeven te zijn. De Vredesbrug is modern en op de nabijlegen Nikoloz Baratashvili brug vind je kunst. Je kunt deze brug via de bovenzijde of onderzijde oversteken. Wij kozen voor het benedendek en liepen daar tegen een fototentoonstelling aan. Het bestond uit een reeks portretten met het thema sociale problematiek wereldwijd. Ik denk dat het een tijdelijke tentoonstelling was, maar het is moeite waard om even te checken als je er bent.

Route: sla op het einde van Shavteli straat rechtsaf richting de brug (300 meter lopen).

13. Check de street art in Baratashvili Underpass

Benieuwd of je ook street art kunt zien in Tbilisi? Dat kan zeker, maar het is vaak verstopt. Het merendeel van de werken vind je in tunnels. Wij liepen per toeval door zo’n tunnel bij de Baratashvili brug. Deze brug mondt uit in een voetgangerstunnel bedekt met kleurrijke werken. De street art in deze tunnel is gefinancierd door het stadsbestuur om dit gebied nieuwe energie in te blazen.

Route: steek de Baratashvili brug aan de onderkant over en je loopt de voetgangerstunnel in.

14. Bezoek de Heilige Drie-Eenheid kerk

De afsluiter van de route: de Heilige Drie-Eenheid kerk. Dit is de belangrijkste kerk van Tbilisi en wordt in de volksmond Sameba genoemd. Het is de twee na grootste orthodoxe kerk ter wereld. Door de herhalende vormen vond ik deze kerk veel weg hebben van een uitgestalde matroesjkapop. Zie jij het ook?

Route: vanaf de voetgangerstunnel loop je richting Elene Akhvlediani Agmarti straat. Volg de straat tot aan Samreklo straat (1 km lopen, flink stuk omhoog). Entree is gratis.

  • Tip voor de vrouwen: neem een sjaal mee om blote benen of schouders te bedekken. Anders mag je de kerk niet in.

Op mijn lijstje voor de volgende keer

Er is nog zoveel meer te zien en te doen in Tbilisi. Voor de volgende keer staan in ieder geval deze stops op mijn lijstje:

  • Gallery 27: een galerij met prachtige glas-in-lood ramen. Helaas was het gesloten toen ik er was. 
  • Fabrika: de coolste plek van de stad en ik heb het totaal gemist. Je vindt hier street art en leuke koffietentjes.

Welke Tbilisi bezienswaardigheden raad jij aan?

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.