Tbilisi is de grote ster van Georgië, maar in deze blog post wil ik een pleidooi houden voor de tweede stad van het land: Kutaisi. Veel reizigers slaan Kutaisi over, of reizen direct door na aankomst vanuit een budgetvlucht. Ik moet eerlijk bekennen dat ik zelf ook lage verwachtingen had voor Kutaisi. In mijn vooronderzoek leek de stad niet zo spannend en ik dacht dat we vrij snel verder zouden gaan. Niet dus, we bleven vijf dagen plakken. Kutaisi zelf is leuk voor een dag of twee, maar waar deze stad vooral in uitblinkt zijn de dagtrips. Het is de ideale springplank voor uitstapjes in de omgeving. In deze blog post vertel ik je waarom Kutaisi een plek verdient op een reis door Georgië en welke bezienswaardigheden je moet zien.

8 redenen waarom Kutaisi de moeite waard is

1. Kutaisi is één van de oudste steden van Georgië

Kutaisi kent een hele lange geschiedenis. De wortels van deze stad lopen helemaal terug naar de 6e eeuw. Kutaisi maakte naam als de hoofdstad van het Koninkrijk van Colchis. Bij de Grieken stond dit Kaukasische koninkrijk bekend als het ‘land van de Gouden Vacht’. Dit is een verwijzing naar een Grieks verhaal over Jason en de Argonauts en hun zoektocht naar de gouden vacht van een ram. Het huidige Georgië is dit koninkrijk nooit vergeten. In het centrum van Kutaisi vind je de Colchis Fontein, bestaande uit 30 beelden van dieren. Het zijn kopieën van archeologische vondsten uit het Colchis tijdperk.

Om bij de fontein komen, moet je wel even een sprintje trekken. Het staat midden op een rotonde en er zijn geen oversteekpunten. Rennen maar!

Colchis Fontein.
Opera van Kutaisi.
Eén van de vele monumenten en beelden in Kutaisi.
Nog een keer de opera, maar dan van een andere kant.
Witte Brug van Kutaisi, de bekendste brug van de stad.

2. Stad van de locals

Kutaisi is geen toeristische stad, en dat is een lekkere afwisseling na Tbilisi of Batumi. Natuurlijk zul je andere toeristen in Kutaisi zien, maar het zijn er niet veel. Nog een verschil met andere Georgische steden: Kutaisi bestaat uit laagbouw. De skyline is hier niet gevuld met flatgebouwen. Kutaisi voelt als een stad voor de locals, en waar komen al die locals samen? Op de Groene Bazaar. Dit is een grote marktplaats met veel verse producten en traditionele delicatessen (probeer de churchkhela!). De grootste blikvanger van de markt is de entree. Het oranje reliëf kunstwerk is prachtig!

Zijkant van de Groene Bazaar.
Heuvels van Kutaisi.

3. Kutaisi heeft UNESCO erkend Werelderfgoed

Unesco heeft in totaal drie monumenten in Georgië erkend als werelderfgoed, en één hiervan vind je vlakbij Kutaisi. Dit is het Gelati Klooster, één van de grootste middeleeuwse orthodoxe kloosters van het land. Ik was met name onder de indruk van de fresco’s binnen. Sommige fresco’s zijn in betere staat dan andere delen, maar dat draagt juist bij aan de sfeer.

Tot 2017 had Kutaisi nog een tweede Unesco Werelderfgoed notering. De Bagrati Kathedraal stond ook op de lijst, maar werd verwijderd na grootschalige reconstructiewerkzaamheden. De kerk staat nu op een andere lijst: Bedreigd Werelderfgoed. Unesco is van mening dat de reconstructie het karakter van de kerk heeft aangetast.

Gelati Kathedraal was in verbouwing toen ik het bezocht (2019).
De fresco’s binnen.
Bagrati Kathedraal, hoog op de heuvel in Kutaisi.
Uitzicht vanaf Bagrati over de stad.
Praktisch

De Bagrati Kathedraal ligt in Kutaisi zelf (te bereiken via Aerial Tramway), het Gelati Klooster ligt 8 kilometer buiten de stad. Marsjroetka’s vertrekken om de twee uur (8.00, 11.00, 14.00, 16.00 en 18.00), vertrekpunt is achter het Meskhishvili theater. Een andere optie is een taxi.

4. Bizarre dagtrip: bewonder de kerk op een rots

Georgië is een religieus land en staat vol met kerken, maar er is één kerk vlakbij Kutaisi die wel heel bijzonder is. Het staat zelfs op de lijst van 20 meest bizarre kerken ter wereld. Maak kennis met Katskhi Pillar. Dit is een 45 meter hoge kalksteenrots met een klein klooster erop. De rots werd gebruikt door de Stylites, een groep Christenen die het liefst hoog boven de grond woonde om zo dichterbij god te komen. Ze brachten hun leven vastend, prekend en biddend door. Na de val van de Sovjet-Unie is deze kluizenaar traditie nieuw leven ingeblazen, toen een monnik zich vestigde op de rots. Toeristen kunnen niet omhoog. Dat is niet erg, want eigenlijk is de wandeling ernaartoe het mooist.

Kutaisi bezienswaardigheden Katshki Pillar
Fresco’s in het kerkje aan de onderkant van de rots.
Zoek dit bord en volg het.
Praktisch

Een trip naar Katshkhi Pillar is goed te combineren met een bezoek aan Chiatura (zie punt 6). Vanaf Kutaisi busstation rijden ieder uur marsjroetka’s naar Chiatura, 6 GEL per persoon. Bezoek eerst Chiatura en stap op de terugweg uit bij Katshkhi Pillar. De marsjroetka zet je af aan het begin van het pad. Zoek het witte bordje met de rode kerk erop. Let goed op de tijd, want de laatste marsjroetka terug naar Kutaisi vertrekt om 17.00 in Chiatura.

5. Urbex in verlaten Sovjet sanatoriums

Vond je het klooster op de rots al bizar? Wacht maar tot je in Tskaltubo staat. Dit stadje ligt 10 kilometer van Kutaisi af en is een dagtrip die je niet wil missen. Tskaltubo was ooit een populaire sanitoriumbestemming in de Sovjet-Unie, maar tegenwoordig staan de sanatoriums en badhuizen er verlaten bij. Een perfecte bestemming voor een middagje urban exploring! Ik waagde een poging en schreef er artikel over met nuttige tips.

6. rijd mee in een stokoude kabelbaan (wanneer ze weer open gaan)

Durf jij een ritje te maken in één van ‘Stalins doodskisten’? Dit is de bijnaam voor de roestige kabelbaancabines die het centrum van Chiatura met de heuvels verbinden. De kabelbaan is gebouwd in de jaren vijftig op bevel van Stalin om mijnwerkers sneller naar het hoge mijngedeelte te brengen. In totaal telde Chiatura maar liefst zeventien kabelbanen. Een klein aantal was tot voor kort operationeel. Helaas zijn alle kabelbanen momenteel dicht waren vanwege onderhoud. Waarschijnlijk blijven ze dicht tot eind 2020.

Ik baalde flink dat de kabelbaan in Chiatura gesloten was tijdens mijn bezoek. Het stadje zelf ziet er vrij troosteloos uit, dus na een korte wandeling gingen we door naar Katskhi Pillar. Kutaisi zelf heeft trouwens ook een kabelbaan. De cabines zijn bijna net zo smal als die in Chiatura, maar technisch zijn ze wel in betere staat. Een ritje in de Kutaisi Aerial Tramway kost 1 GEL.

Kutaisi bezienswaardigheden chiatura
Opstappunt voor de kabelbaan in Chiatura. Schildering van een mijnwerker op de muur.
Kutaisi bezienswaardigheden Chiatura
Zo zien de roestige cabines eruit.
Sommige cabines zijn in betere staat.
Sovjet herinneringen in Chiatura.
Kutaisi bezienswaardigheden cable cart
De kabelbaan in Kutaisi.

7. Er is street art!

Op het lijstje van bezienswaardigheden in Kutaisi mag uiteraard street art niet ontbreken. Kutaisi heeft zeker niet zoveel street art als hoofdstad Tbilisi, maar het is wel een stuk makkelijker te vinden. In Tbilisi zit de meeste street art verstopt in voetgangerstunnels, waardoor je er minder snel zomaar ‘tegenaan’ loopt. In Kutaisi is dat makkelijker. Alles is geconcentreerd op en rond het pleintje achter de Mon Plaisir boog. Ik vond vooral de blauwe schildering van de Franse artiest Vinie mooi.

Kutaisi bezienswaardigheden street art Vinie
Kutaisi bezienswaardigheden kleurrijke street art
Kutaisi bezienswaardigheden street art
Kutaisi bezienswaardigheden social street art
Sociale street art, aandacht vragen voor lokale problemen.

8. Volop gezellige cafés en restaurants

Naast bezienswaardigheden kun je ook prima uit eten in Kutaisi. Mijn persoonlijke favorieten waren Tea House Foe-Foe en Palaty. Foe-Foe heeft een eindeloze lijst aan thee opties, waarvan ik zeker 90% niet kende. Op de gok wees ik iets aan op het menu en het beviel gelukkig! Op zoek naar een leuk diner? Ga naar Palaty, één van de beste restaurants in Georgië. De muur in dit restaurant hangt vol met post-its van gasten die in het verleden hier hebben gegeten. Ook ik heb een post-it geschreven. Als jij naar Palaty gaat, kijk je dan of je mijn post-it kan vinden?

Kutaisi bezienswaardigheden vegan
Badrijani Nigvzit, aubergine, walnoot en cranberry (vegan). Zo lekker!
Kutaisi bezienswaardigheden palaty
De post-it muur in Palaty.
Kutaisi bezienswaardigheden cafe
Foe-foe theehuis.

Nog 5 dagtrips vanaf Kutaisi

Alle bezienswaardigheden in Kutaisi gezien en tijd over? Er zijn nog meer dagtrips mogelijk. Kun je geen genoeg krijgen van kerken? Bezoek dan de Motsameta Klooster, gelegen op weg van Kutaisi naar het Gelati klooster. Duik de natuur in en ga naar Okatse of Martvili Canyon. Of ga op ontdekking in de Prometheus Grot en bezoek de Kincka Waterval. Wil je meer hierover lezen? Kami schreef een handig artikel over 10 dagtrips vanuit Kutaisi.

Vervoer van en in Kutaisi

Georgië is het land van de marsjroetka’s (= minibusjes). Er zijn ook treinopties, maar de treinen rijden niet zo vaak. De marsjroetka is de snelste en goedkoopste manier van reizen, maar het is niet altijd zonder gevaar. De mannen achter het wiel rijden als gekken! De rit van Chiatura naar Kutaisi nog steeds tot op de dag vandaag de engste rit van al mijn reizen.

Kutaisi bus station is het aankomstpunt voor de marsjroetka’s. Dit station ligt iets buiten het centrum naast Kutaisi II treinstation en een McDonalds (handig voor gratis wifi). Om van het bus station in het centrum te komen, pak je marsjroetka nummer 1. Ritje kost 0,40 GEL.  

Kutaisi bezienswaardigheden
De snelheidsduivel van Georgië: de marsjroetka.

Waar te slapen in Kutaisi?

Ik sliep bij Guesthouse Medea en het was prima. De eigenaar is super aardig en gastvrij. Misschien iets te aardig – hij gaf me iedere dag een kus op mijn voorhoofd – maar hij gaf ons ook gratis wijn en chacha. Het was wel altijd een flinke wandeling vanaf het guesthouse naar het centrum. Wil je liever in het centrum verblijven, dan zijn Hotel Eurica (9,3 op Booking.com) en Househotel Riverside (9,6 op Booking.com) goede opties. Klik hier voor een overzicht van hotels in Kutaisi.

En dat zijn mijn redenen waarom je Kutaisi moet bezoeken, plus bezienswaardigheden om te zien als je er bent. Zou jij deze stad willen zien?

Deze blogpost bevat affiliate links. Als jij iets boekt via deze links, dan verdien ik een kleine commissie zonder dat jij er extra voor betaalt. Lees er meer over in mijn disclaimer.

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.